Zirkonyum diş kaplama örnekleri deyince çoğunlukla iki çeşit arasında durulur. Bunlar altyapı zirkonyum ve tam kontur zirkonyumdur. Altyapı olarak uygulanan zirkonyum dayanıklılığı daha fazla olduğu için uzun köprülerde daha çok tercih edilir.
Gülüş tasarımında, Zirkonyum, Lamine veya E-Max rengi seçerken en çok B1 diş rengi tercih edilir.
Laboratuvar testi yapmadan; kaplamada kullanılan porselen veya zirkonyumun çin malı olduğu, iyi veya kötü kalitede olduğunu anlamak mümkün değildir. Klinik muayenede sadece yapılan kaplamanın teknisyen tarafından iyi hazırlanıp hazırlanmadığı ve hastanın ağzına uyum gösterip göstermediği anlaşılabilir.
Porselen ve zirkonyum diş kaplamaları genellikle diğer kaplama seçeneklerine göre daha dayanıklıdır ve uzun süre kullanım için uygun olabilir. Porselen ve zirkonyum kaplamalar, doğal dişlerinizin rengine en uygun olanı seçerek, doğal bir görünüm sağlarlar.
İlgili 26 soru bulundu
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Biouyumlu bir materyal olan zirkonyum kullanılarak gerçekleştirilen zirkonyum diş kaplamalar porselene göre daha dayanıklıdır. Zirkonyum diş kaplamalar ortalama 12 ila 15 yıl boyunca kullanılabilir.
Zirkonyum kaplamada alt yapısı metal içermediğinden zamanla diş etinin grileşen görüntüsü görülmez, porselen kaplamada ise alt yapı metal olduğundan zamanla ağız içi sıvılarıyla etkileşimler sonucunda diş etinde grileşme söz konusudur.
Zirkonyum dişlerin tek tek takılması hem çok daha sağlıklıdır hem de estetik açıdan daha tatmin edicidir. Ayrıca her dişe kaplama yapılması gerekli olmayabilir. Örneğin, tüm dişler restore edilse de bazıları estetik dolgu ile halledilirken bazılarına lamine yapılabilir.
Zirkonyum dişlerin ömrü kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler 5-10 yıl kullanırken, bazı kişiler ömür boyu kullanabilmektedir. Düzenli diş hekimi muayenesi yaptıran ve diş sağlığına dikkat eden kişiler çok uzun yıllar zirkonyum kaplamalarını kullanabilir.
B2 renk tonu, daha açık bir beyaz görünüm sunar. Dişlerinizin doğal beyazlığını korurken biraz daha parlaklık isteyenler için uygundur. B2 renk tonu, B1'e göre daha doğal bir görünüm sunar ve dişleri doğal beyazlığında göstermek isteyenler için idealdir.
Doğal dişlerin gerçek rengi kirli beyazdır. Hiç bir dişin asıl rengi kar beyazı değildir, daha çok sarı ve gri spektrumdadır.
Genel olarak sağlıklı dişler beyazımsı renkte olur tamamen bembeyaz olmazlar. Dişlerin rengi beyazdan sarıya kadar olan tonlarda değişiklik gösterir. Dişin renginin değişmesinin sebebi birçok şekilde olabilir. Dişlerin rengi dişlerin yaşına, beslenmeye, sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
Alman malı zirkonyum kaplamalar ya da Lava zirkonyum, Ivoclar zirkonyum gibi bilinen ürünler her zaman daha güvenilirdir.
Emax kaplama zirkonyum kaplamalara göre daha saydamdır. Bu sebeple gülüş tasarımı ve diş eksikliği için emax kaplama daha doğal bir görünüm sağlar. Emax kaplama, diğer porselen kaplama malzemelerine göre daha dayanıklıdır ve daha uzun süre kullanılabilir.
Seramik veya porselen malzemeden yapılan zirkonyum parlak ve sağlam bir elementtir. Zirkonyum diş kaplama beyaz bir malzemeden oluşur ve metallic içermez. Diş hekimleri tarafından estetik bir gülüşe ve beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişilerin diş yüzeylerinin kaplanmasında kullanılır.
Bazı ünlüler tamamen bir zirkonyum diş kaplama tedavisi tercih ederken, bazıları ise küçük dokunuşlar ile o ışıltılarını tekrar yansıtmaya çalışmaktadır. Bazı ünlüler doğallığından ödün vermek istemez, bunda ısrarcıda olabilir.
Eğer kaplamanın altındaki diş çürürse, kaplamada çatlama veya kırılma gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.. Bu nedenle, diş hekimleri diş kaplama tedavi öncesi, ağız içi röntgenini detaylıca kontrol etmeli ve detaylı bir ağız içi muayene yapmalıdır. Dişlerde eğer çürük varsa öncelik diş çürüğünü tedavi etmelidir.
Sağlam olan dişlerin de kırılması söz konusu olabilir. Genel olarak kesilmek sureti ile çıkarılma işlemi yapılır. Hareket ettirilen kaplamalar rahat bir şekilde çıkar. Böylece çıkarılan dişlerin yerine yenisi rahatlıkla yapılabilir.
Gülüş tasarımı hedeflense ve hastanın ağız içinde farklı sorun bulunmasa dahi 18 yaşın altındaki hastalara uygulama yapılmaz. Diş hekimliği tarafından zirkonyum kaplamalar, 18 yaşını doldurmuş bireylere yapılmaktadır. Reşit olmayan bireyin ebeveyn rızası olsa dahi diş hekimi bu tarz bir uygulamayı önermez.
Zirkonyum dişin tek başına, herhangi bir sebep olmaksızın başarısız olması enderdir, ancak yaşanan tramvalar sonucu tacın kırılması nadir değildir. Kronlar, herhangi bir şekilde çürümezler. Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
Genellikle dişler hiç kesilmeden uygulanabildiği gibi, dişlerin üzerinden 0,3 mm kadar bir pürüzlendirme yaparak da uygulanabilmektedir.
Estetik diş tedavileri SGK kapsamına dahil edildi
Daha önce SGK güvencesi dahilinde yer almayan zirkonyum kuronlar, yeni uygulama ile SGK kapsamına dahil edildi.
Zirkonyum diş kaplama işlemi genellikle 2-3 seansta tamamlansa da hastanın dişlerinin duruma ve taleplerine bağlı olarak daha uzun sürebilir. Dişlerin istenilen duruma getirilmesi ve sonrasında kaplamanın tam uyumlu ve doğal bir şekilde yapılması bazı durumlarda 5-6 seans gerektirebilir.
Kaplamaların değiştirilmesi gerektiğinde, dişe zarar vermeden kolayca çıkartır yapıda olması zirkonyumun avantajlarından biridir. Zirkonyum kaplamaları yaptıranlar bu sebeplerle işlem sonrasında oldukça memnun kalmaktadırlar. Aynı zamanda zirkonyum kaplama yorumları da genellikle olumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri