Zirkonyum Dişler Çürür mü? Oldukça hassas bir işle üretildikleri için, kırpılan diş yüzeyine otururlar. Bu şekilde, zirkonyum porselen diş ile bakterilerin nüfuz edebileceği doğal bir boşluk kalmadığından, çürük oluşmasına izin vermez.
KAPLAMA YAPILAN DİŞLER ÇÜRÜR MÜ? Bu soru hastalarımız tarafından bizlere en çok yöneltilen sorulardan biri. Yazımızın başında hemen bu sorunun cevabını verelim ,sonra nedenini niçinini açıklayalım istedik:Doğru yapılan,temiz bakılan kaplamalar ve köprülerin içindeki ayak diş diye tabir edilen taşıyıcı dişler, çürümez.
Renk Değişiklikleri: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin renginde değişikliklere neden olabilir. Renk değişikliği genellikle beyaz lekeler veya kahverengi lekeler şeklinde olabilir. Diş Etinde Şişlik: Kaplama altındaki çürük, diş etinde şişliğe ve kızarıklığa neden olabilir.
Zirkonyum dişin ömrü bitince işlemin tekrarlanması gerekir. Zirkonyum diğer kaplama yöntemlerine göre daha uzun ömürlü kullanım sağlar. Uzun yıllar boyunca dış etkenlerden dolayı kaplamın gücü zayıflayabilir bu durumda tekrar yapılması tavsiye edilir.
Zirkonyum kaplama, diş hekimliğinde estetik ve dayanıklılık sağlamak amacıyla kullanılan bir çeşit porselen kaplamadır. Kaplama ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve genellikle 15 yıl sürebilir.
İlgili 17 soru bulundu
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Garanti Süresi
Diş hekiminin uzmanlığı ve kullandığı malzeme kalite listesine göre bu kullanım süresi 5 yıl ila 8 yıl arasında değişir. Düzenli doktor kontrolü, dikkatli bakım, hassas kullanım ile bu kullanım süresi 10 yıla kadar uzayabilir.
Zirkonyum dişlerin ömrü kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler 5-10 yıl kullanırken, bazı kişiler ömür boyu kullanabilmektedir. Düzenli diş hekimi muayenesi yaptıran ve diş sağlığına dikkat eden kişiler çok uzun yıllar zirkonyum kaplamalarını kullanabilir.
Zirkonyum kaplamalar tek tek ya da çift şekilde çıkarılabilir. Yapılan kaplamalar dişlerin boşluğuna doldurulan malzemenin sökülmesi ile yapılır. Yapışkan malzeme sökülerek dişler çıkarılır.
Kaplamaların değiştirilmesi gerektiğinde, dişe zarar vermeden kolayca çıkartır yapıda olması zirkonyumun avantajlarından biridir. Zirkonyum kaplamaları yaptıranlar bu sebeplerle işlem sonrasında oldukça memnun kalmaktadırlar. Aynı zamanda zirkonyum kaplama yorumları da genellikle olumludur.
Kaplama Diş Sökümü Zor Mu? Kaplama yapılan dişlerin sökülmesi zor değildir. Maksimum 1 saat içerisinde dişlerinizin büyük bir kısmındaki kaplamalar çıkarılır. Böylelikle detaylı muayene yapılarak çürük ya da diğer sorunlarınız tespit edilir.
Zirkonyum kaplama diş tedavisinde, diş hekiminin dişte törpüleme işlemi, ana dişin dış kısmında bulunan sert mine dokusunu tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bu durumda ana dişin alt dentin yüzeyi açığa çıkmaktadır. Ortaya çıkan alt dentin, diş kanalları nedeniyle diş pulpası hassasiyet yaratabilmektedir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Porselen diş kaplamaların ömrü yaklaşık 10 ila 12 yıl arasında değişir.
Bu nedenle kaplamanın kesilerek diş üzerinden hareket ettirilmesi gerekir. Güvenli bir biçimde çıkarılan diş kaplamalarının yerine yenileri yapılır ve uzun yıllar sağlıklı bir biçimde kullanılabilirler.
Kök yüzeyi açığa çıkar ve dişte sıcak soğuk hassasiyeti oluşur. Bu alanlar aynı zamanda temizlenmesi zor alanlardır ve dişlerde çürükler oluşturulabilir. Yetersiz hijyen sebebiyle kaplama altında biriken besin ve diş taşları çürüğe sebep olur. Tedavi ertelenirse kanal tedavisi veya diş kaybıyla sonuçlanabilir.
Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim? Normal diş fırçalar gibi dişler fırçalanır. Diş ipi ve dişsiz bölgeler için superfloss (özel diş ipi) kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde zaten oluşabilecek problemler öngörülüp önlemler alınır.
Kaplama dişin temizliği aslında normal diş temizliğinden çok da farklı değildir, aynı şekilde düzenli diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanımı, düzenli doktor kontrolünü kapsar.
Ancak kaplama tekrar kullanılması düşünülüyorsa kron sökücü ile tekrarlayan hafif darbelerle sökülerek çıkarılması hedeflenir. Zirkonyum kaplamalar bu darbelere karşı biraz daha dayanıksızdır ve kırılabilir.
Gülüş tasarımı hedeflense ve hastanın ağız içinde farklı sorun bulunmasa dahi 18 yaşın altındaki hastalara uygulama yapılmaz. Diş hekimliği tarafından zirkonyum kaplamalar, 18 yaşını doldurmuş bireylere yapılmaktadır. Reşit olmayan bireyin ebeveyn rızası olsa dahi diş hekimi bu tarz bir uygulamayı önermez.
Laboratuvar testi yapmadan; kaplamada kullanılan porselen veya zirkonyumun çin malı olduğu, iyi veya kötü kalitede olduğunu anlamak mümkün değildir. Klinik muayenede sadece yapılan kaplamanın teknisyen tarafından iyi hazırlanıp hazırlanmadığı ve hastanın ağzına uyum gösterip göstermediği anlaşılabilir.
Zirkonyum dişler koku yapmazlar.
SGK, insan sağlığı için elzem ve lüks olmayan diş tedavilerini karşılıyor. 2017 yılından beri zirkonyum üzerine porselen diş kaplaması tedavileri de SGK ödeme listesindedir. 2021 yılı itibariyle SGK'nın tek diş porselen veneer kron için 500, tek diş metal desteği olmayan için 850 TL ödeme desteği bulunuyor.
Estetik diş hekimlerinin çok tercih edilen tedavi yöntemi zirkonyum kuron, artık SGK güvencesinde yaptırılacak. Zirkonyum porselenler diş renginde olmaları nedeni ile doğal dişe yakın görünüm sağlıyor.
Zirkonyum kaplama diş genellikle oldukça dayanıklıdır, ancak aşırı diş sıkma veya diş gıcırdatma gibi dişlerin aşınmasına neden olan durumlarda diş kaplamalarının yenilenmesi gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri