Ziya Paşa Türk edebiyatının kendi geleneğine sahip çıkmasını istemiş, şiir ve yazı dilinin halkın dili olması gerektiğini savunmuştur. Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Ziya Paşa bu önsözde Osmanlıca'nın Arapça ve Farsça ile zenginleştiğini savunur, Divan edebiyatını över, halk edebiyatını eleştirir.
Selim saltanatında 30 Ağustos 1798-24 Nisan 1805 ve II. Mahmud saltanatında Mart 1809-10 Nisan 1811 tarihleri arasında toplam sekiz yıl on bir ay dört gün sadrazamlık yapmış Gürcü asıllı bir Osmanlı devlet adamıdır. Cirit oynarken kaza sonucu bir gözünü kaybettiği için “Kör” lakabı ile anılır.
(Öztürk; 2017) 1.2. Ziya Paşa'ya “çelişkiler şairi” denmesi: Ziya Paşa, Şiir ve İnşâ adlı makalesinde, halk şiirinin gerçek şiirimiz olduğunu savunmuştur. Yazı dilimizin de halk dilini esas alması gerektiğini savunmuştur fakat divan edebiyatı geleneklerini sürdürmeye devam etmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Genç Osmanlılar Cemiyeti 1865 yılında kurulmuştur. Suphi Paşazade Ayetullah, Ahmet Beyzade Mehmet, Yusuf Paşazade Hacı Nuri, İskender Beyzade gibi isimler cemiyetin ilk kurucularıdır. Daha sonra Namık Kemal, Şinasi ve Ziya Paşa da bu cemiyete katılmışlar ve cemiyetin öncüleri olmuşlardır.
Türk edebiyatı hakkındaki görüşlerini Şiir ve İnşa makalesinde yazan Ziya Paşa, klasik edebiyatı tenkit edip, asıl edebiyatımızın klasik edebiyat değil, halk edebiyatı olduğunu öne sürmüştür.
Paşa bu makalesinde yazı, dil ve edebiyat üzerine olan düşüncelerini eleştirel bir üslupla ortaya koydu. Şiir ve düzyazı kavramlarını açıklamaya çalıştı. Divan şiir ve nesrini Doğu eksenli özentilik olarak görüp Arap ve Fars temelli olmasından ötürü yerel ve ulusal olmadığını dillendirdi.
Tanzimat Dönemi'nin en ünlü şair ve yazarlarından biri olan Ziya Paşa, yenilikçiliği ve batılılaşmayı benimsemiştir. Birçok ilde valilik görevi yapmış ve son görev yeri olan Adana'da hayata veda etmiştir. Asıl ismi Abdülhamid Ziyaeddin olan Ziya Paşa, 1825 yılında dünyaya geldi.
Tanzimat Sonrası Arayışlar Dönemi'nin en önemli üç şahsiyetinden biri olan Ziya Paşa; düşünceleri ile yenilikçi, duyguları ile eskidir. Düşüncelerindeki bu yenilikçi tavrını onun şiirlerinde görmek mümkündür. Şiirlerinde Tanzimat'ın getirdiği “hak, adalet, hukuk, doğruluk…” gibi kavramlar vardır.
Tahrib-i Harâbât, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı divan şiiri antolojisinin ilk cildini eleştirmek üzere Namık Kemal'in 1876'da kaleme aldığı eserdir. Türk edebiyatında ilk modern eleştiri örneği kabul edilir.
Eser, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin birinci cildini eleştiri maksadıyla ele alınmıştır. Namık Kemal'in, Ziya Paşa'nın siyasi olaylar karşısında aldığı tavra gücenmesi eserin içeriğini de etkilemiştir. Bu nedenle eser, sadece tenkit değil aynı zamanda bir hicivdir.
Zafernâme, Tanzimat Dönemi yazarı Ziya Paşa tarafından Girit İsyanı'ndaki olaylar nedeniyle Âli Paşa'yı yermek amacıyla 1869 ilâ 1870 yılları arasında yazılan hiciv türündeki eserdir.
Ziya Paşa (d. 1829, İstanbul - ö. 17 Mayıs 1880, Adana), Türk yazar, şair ve devlet adamı. 1829 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası, Galata Gümrüğü'nde kâtiplik yapan Erzurum'un İspir ilçesinin Kerab köyünden Ferideddin Efendi, annesi Itır Hanım'dır. Asıl adı "Abdülhamid Ziyaeddin'" dir.
Ziya Paşa meşrutiyetçi ve toplumcu bir şairdir. Çeşitli devlet kademelerinde çalışmış, politika ve sanatla uğraşmıştır.
Gençliğinde divan edebiyatı tarzında şiirler yazmış, Avrupa'ya gittikten sonra yeni edebiyatı benimsemiş ve o yolda yapıtlar vermiştir. Namık Kemal, Fransız edebiyatını örnek almış, romantizmin etkisinde kalmıştır.
Birinci Dönem Tanzimatçıları; Şinasi (1826-1871) Namık Kemal (1840-1888) Ziya Paşa (1825-1880)
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır. İçli Kızın yazarı Abdülhak Hamit Tarhan tezatlar şairi olarak bilinmektedir.
Bu yazıda Ziya Paşa, edebi metinlerdeki ağdalı üslûbun devlet işlerinin yürümesini nasıl sekteye uğrattığını dile getirirken, dönemine göre oldukça garip bir iddiada bulunur: "devlet-i Âl-i Osman'ın yazışma ve edebiyat dili; aslında İstanbul halkı ve taşradaki insanların konuştuğu Türkçe arasında bir yerdedir.
ATEŞPÂRE (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin şair kimliğinin edebî çevrelerde geniş yankı bulmasını sağlayan şiir kitabı. Muallim Naci'ye şiir alanındaki ilk şöhretini sağlayan Âteş-pâre'nin içerisinde tamamı aruz vezniyle yazılmış 53 şiir yer almaktadır.
'Vâveylâ' şiiri Namık Kemal'in 'hikmet' dolu 'çığlıklarından' bir diğeridir.
Ziya Paşa, Hürriyet gazetesinde çıkan "Şiir ve İnşa" (1868) makalesinde Divan şiirini eleştirir. Bu şiirin ulusallıktan uzak, yapay bir edebiyat olduğunu belirtir.
Şinasi ve Namık Kemâl gibi, Ziya Paşa da, düşünceleriyle yeni edebiyatın kuruluşuna önemli katkılarda bulunmuştur. Dil ve edebiyatımız hakkındaki görüşlerini içeren ünlü “Şiir ve İnşâ” makalesi, Tanpınar'ın deyimiyle, Ziya Paşa'yı “Saf Türkçe cereyanının en büyük yol açıcılarından biri” yapar.
Ziya Paşa Türk edebiyatının kendi geleneğine sahip çıkmasını istemiş, şiir ve yazı dilinin halkın dili olması gerektiğini savunmuştur. Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri