Âmâk-ı Hayâl ("Hayâlin Derinlikleri"),
Edebiyat tarihçileri tarafından Yalçın'ın en önemli romanı olarak kabul edilen Hayâl İçinde, merkezî kişi olan Nezih'in ''fena'' kitaplar okuması neticesinde hayal dünyasında yaşamasını ve gayrimüslim bir kızı zihninde idealize etmesini konu edinir.
Hayal İçinde Kitap Açıklaması
Ömer Seyfettin'in övgüyle bahsettiği Hayâl İçinde, edebiyat tarihçileri tarafından Hüseyin Cahit Yalçın'ın en önemli romanı olarak kabul edilir. Söz konusu romanda merkezî kişi olan Nezih, okuduğu romanların etkisiyle hayal dünyasında yaşar ve gayrimüslim bir kızı zihninde idealize eder.
Hayâl İçinde, 1930'lu ve 1940'lı yıllarda yazılmış edebiyat tarihi çalışmalarında ve ders kitaplarında da kendisine yer bulabilmiş bir roman.
Yazıları Mütalaa, Tarik, Sabah ve Saadet gibi gazetelerde yayınlandı. Biçim ve öz bakımından Ahmed Mithat etkisi görülen ilk romanı “Nadide” 1981'de basıldı.
İlgili 43 soru bulundu
*Edebiyat hayatına hikâye, roman ve mensur şiir yazarak başlayan Hüseyin Cahit, daha sonra gazetecilik, eleştiri ve çeviri alanlarında eserler vermiştir.
Arkadaşları ile birlikte çıkardığı Mektep dergisine Hâkî müstearıyla yazılar yazdı. Ağabeyi Hüseyin Suat'ın da etkisi ile edebiyat dergisi Servet-i Fünûn'un yazarları arasına katıldı; Edebiyat-ı Cedîde akımının öncülerinden oldu.
HAYAT-I MUHAYYEL (HÜSEYİN CAHİT YALÇIN)
Servet-i Fünûn döneminin ünlü kalemlerinden olan Hüseyin Cahit Yalçın'ın hikâye kitabıdır. Hayât-ı Muhayyel'in ilk baskısı 1899'da Edebiyât-ı Cedîde Kütüphanesi'nden yapılmıştır.
İlk romanlar Tanzimat zihniyetine bağlı olarak halkı eğitme, halkı yönlendirme amacında olmuşlardır. Bu bağlamda yazılan romanların ikisi Namık Kemal'in İntibah'ı ve Hüseyin Cahit Yalçın'ın Nadide'sidir. Bunlardan ilki 1876, ikincisi 1891'de yayımlanmıştır.
1926 yılında tefrika edilmeye başlanan ve bizzat Mehmet Rauf tarafından “Eylül 'den bile kuvvetli ve şahsiyetli bir eser” olarak değerlendirilen Son Yıldız, edebiyatımızın büyük aşk romanlarından...
Kırık Hayatlar – Halit Ziya Uşaklıgil
İyi bir aile reisi olmak istemişse de yasak bir aşkın kurbanı haline gelmiştir. Vedide: Ailesine son derece düşkün ve oldukça ideal bir ev hanımıdır. Çocuklarının üzerine titrer ve eşine saygılıdır. Kültürlü ve dürüst karakterinin yanı sıra yumuşak huylu bir annedir.
Romanlarında, genellikle aşk, şiir ve müzik tutkularıyla yaşayan insanların dünyalarını sade bir üslupla anlatan Rauf, "Karanfil ve Yasemin" adlı romanında da, insanın en yüce duygusu olan aşkın, hayatta aşktan başka kaygı taşımayan insanlar tarafından nasıl tüketilerek yaşandığını "cürekta" bir dille anlatıyor.
Servetifünun Dönemi'ndeki diğer romanlar gibi Eylül romanı da olay örgüsü bağlamında sadakatsizlik konusunu işler. Mehmet Rauf'un en başarılı eseridir. Romanın başkahramanları Suat, Necip ve Süreyya'dır.
Servet-i Fünun Dönemi özellikleri şunlardır: - Sanat sanat içindir anlayışı benimsenmiştir. - Sembolizm ve parnasizm akımından etkilenmiştir. ,- Sosyal konular ele alınmıştır.
Şiirlerde aruz ölçüsü kullanılmış ve aruz Türkçeye başarıyla uygulanmıştır. (Sadece Tevfik Fikret'in “Şermin” adlı kitabında topladığı çocuk şiirleri hece ölçüsüyle yazılmıştır.) Şiirde musikiye önem verilmiş, seçilen sözcüklerin ahenk oluşturmasına dikkat edilmiştir.
21 bin 450 sayfalık eser, bugüne kadar yapılmış en uzun kitap olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeyi başardı. Manga serilerinden olan One Piece'in kitabı basıldı. Tek cilt olarak basılan kitap, dünyanın en uzun kitabı olarak tarihe geçti. Dünyanın en uzun kitabı unvanını kazanan kitap, 21 bin 450 sayfadan oluşuyor.
Eserleri çeşitli akademik çalışmaya konu oldu, hakkında kitaplar yayımlandı. 43 kitabı, Almanca, İngilizce, İspanyolca, Farsça, Bulgarca, Macarca ve Arapça gibi çeşitli dillere çevrilerek yurt dışında yayımlandı.
Tevfik Fikret 24 Aralık 1867 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiş ve didaktik ve epik şiir türlerinde eserler vermiştir.
Hüseyin Cahit Yalçın, 16 Ekim 1901 tarihli derginin 553. sayısında Fransızcadan çevirdiği "Edebiyyat ve Hukuk" makalesini yayımladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri