Destanlar üç bölümden oluşur: Milletlerin toplumu derinden etkileyen, tarihi önem arz eden önemli olaylarını (doğal afetler, savaşlar, göç, yangın vb.) konu edinirler. Çoğu kez manzum olurlar. Tarih, etnografya, folklor gibi bilimler destanlardaki bilgilerden yararlanır.
Bununla birlikte tarihsel olay olarak nitelendirilmeyen ve edebiyat ozanlarının toplumun ortak hayat görüşünü yansıtan olaylar üzerine edebi eserleri de destan olarak tanımlanabilir.
Oğuz Kağan Destanı içerisinde işlenen temel konular, Oğuz'un cihan fet- hini gerçekleştirme arzusu, bu arzusunu gerçekleştirme yolundaki yardımcıları- nı ve bu düşüncenin ortaya çıkış nedenlerini bize anlatmaktadır.
Destan Özellikleri
Halkın ortak malı olan destanlar anonimdir. Sözlü gelenek yoluyla gelecek kuşaklara aktarımı sağlanmıştır. Hem sözlü olması hem de halkın idealleştirme gayretinden dolayı olağanüstü özellikler taşır. Genellikle manzum yani şiir şeklinde anlatılmışlardır.
İlgili 30 soru bulundu
Destan, bir milletin yaşadığı olayların anlatılmasına denir. Anlatının destan hüviyetini kazanabilmesi için bu milletin, göç, savaşlar, doğal afetler, kıtlıklar ve çeşitli diğer sorunların yaşanması gerekir. Destanlarda genellikle bahsedilen konular bunlar olur.
Destan, milletlerin hayatında büyük yankılar uyandırmış (savaş, göç, istilâ gibi) tarihî olayların (yangın, salgın hastalık, sel, deprem gibi) toplumsal ve doğal olayların çağdan çağa aktarılmış, aktarılırken de hayal unsurlarıyla oluşmuş, süslenmiş, değiştirilmiş söylenceleridir.
552-744 yılları arasında Orta Asya'da hükümdarlık sürdürmüş Göktürkler'in bir düşman baskınıyla kırıldıktan sonra, baskında sağ kalan tek gençle bir dişi bozkurttan yeniden türediklerini anlatır.
MS VI. yüzyılın ikinci yarısı ve VII. yüzyıl başı arasındaki dönemde yazılmış Çin vakayinamelerinde, bir savaş sonucunda kavminin hayatta kalan tek üyesi olan çocuğun bir kurt tarafından büyütülerek ölümden kurtulması ve soyunu devam ettirmesi anlatılır.
Bozkurt Destanı Göktürklere ait olan bir destandır.
Çeşitli kahramanlık hikayelerinin anlatıldığı uzun manzum eserlere destan denir. Efsane ile yakın anlamlı olan destanlarda gerçekleşmesi mümkün olmayan doğaüstü olaylar anlatılır.
Destanlar toplumların yaşamış olduğu gerçek olaylar ardından doğar ve büyürler, ait oldukları millete ait birçok unsur barındırırlar. Efsaneler ise sıklıkla aklın ermediği durumlarda insanlar tarafından uydurulan hikâyelerdir.
Destanlar, meydana geliş/ var oluş özelliklerine göre iki türlüdür: Doğal destan, yapma destan.
Bir milleti derinden etkileyen ve uzun yıllar iz bırakacak büyük bir savaş, doğal afet, göç, yiğitlik gibi durumların uzun bir şekilde manzum olarak anlatılmasına destan denir. Dünya genelinde genellikle toplumların edebiyat alanında ortaya koydukları ilk ürünler destanlar olmuştur.
Bilinen Türk destanları arasında en eskisi Yaratılış Destanı'dır. Bu destan, Altay Türkleri arasında anlatılagelmiştir. Rus Türkolog Vasili Radlof tarafından saptanıp yazıya geçirilmiştir. İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir.
Destanlar tamamen manzum, halk hikâyeleri nazım-nesir karışıktır. Destanların en önemli konusu kahramanlık, halk hikayelerinin ise aşktır.
Cengiz Han Destanı, Orta Asya'da yaşayan Türk boyları arasında 13. yüzyılda doğup gelişmiş bir destandır. Cengizname; Cengiz Han'ın soyu, doğumu, fetihleri ve etkileri hakkındaki genel halk rivayetlerinden derlenmiş tarihi bir destandır.
Milattan sonra 7.yüzyılda yaşamış olan Saka hükümdarı Alp Er Tunga destanı İranlılar ile yapılan savaşları anlatmaktadır. Türk hükümdarı olarak kahramanlıkları ve kendine özgü yönetim tarzı ile halk arasında önemli bir yeri olan hükümdarın hile ile öldürülmesinden bahseden ve Firdevsinin Şeyhnamesine de dayanmaktadır.
Ergenekon Destanı, Türkler için çok önemli bir yere sahip olan destanlardır. Göktürklerin türeyişini yani çoğalması anlatan bir destan olarak bilinen Ergenekon Destanı, Türk tarihi için çok önemli bilgiler de verir.
Reşideddin Fazlullah bin Ebu'l Hayr bin Ali'nin(1245-1318) tespit ettiği Ergenekon Destanı, onun cihan tarihi olarak tasarladığı Camiü't-Tevarih adlı eserinde yer almaktadır. Reşideddin, bu eserini Türk ve Moğol geleneklerinden yararlanarak kaleme almış ve 1312'de bitirerek Olcayto Han'a sunmuştur.
Gılgamış Destanı, antik Mezopotamya'dan günümüze ulaşan en eski edebiyat eseri ve Piramit metinlerinden sonra en eski ikinci dini metin olarak kabul edilen destansı bir şiirdir.
Türeyiş Destanı Uygurlara ait bir destandır. Bu destanda Hun Hakanının kızları bir Bozkurt ile evlenmekte ve Bozkurt ruhuna sahip çocuklar doğurmaktadır. Hatta doğan çocukların sesleri de Bozkurda benzemektedir. Hun Hakanının kızlarıyla evlenen bu Bozkurt aslında Tanrıdır.
Tarihin en eski destanı Gılgamış Destanıdır. Tarihin bilinen en eski destanı ölümsüzlüğü arayan bir kralın hikayesi olan Gılgamış Destanıdır. Destana konu olan kral Gılgamış İÖ. 3000 yıllarının ilk yarısında Mezopotamya'da Uruk kentinde hüküm sürmüş olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri