Ziya Paşa (d. 1829, İstanbul - ö. 17 Mayıs 1880, Adana), Türk yazar, şair ve devlet adamı. 1829 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası, Galata Gümrüğü'nde kâtiplik yapan Erzurum'un İspir ilçesinin Kerab köyünden Ferideddin Efendi, annesi Itır Hanım'dır. Asıl adı "Abdülhamid Ziyaeddin'" dir.
Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur.
Ziya Paşa'nın Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri. Ziya Paşa (d.1825, İstanbul – ö. 17 Mayıs 1880, Adana) Yazar, şair, devlet adamı. 1825'te İstanbul'da doğdu, 17 Mayıs 1880'de Adana'da yaşamını yitirdi. Asıl ismi “Abdülhamid Ziyaeddin.” Galata Gümrüğü'nde katiplik yapan Erzurumlu Ferideddin Efendi'nin oğlu.
1829 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası, Galata Gümrüğü'nde kâtiplik yapan Erzurum'un İspir ilçesinin Kerab köyünden Feridüddin Efendi, annesi Itır Hanım'dır. Asıl adı "Abdülhamid Ziyâeddin'"dir.
Ziya Paşa Türk edebiyatının kendi geleneğine sahip çıkmasını istemiş, şiir ve yazı dilinin halkın dili olması gerektiğini savunmuştur. Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Ziya Paşa ve vatan şairi Nâmık Kemal'in kavgası ise, tamamıyla edebiyat odaklı bir tartışmadır.
Ziya Paşa ne güzel demiş "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz".
1880 yılında sirozdan hayatını kaybeden Ziya Paşa'nın yarım kalan tek eseri Defter-i Amal'dir.
Temsilcileri arasında Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, İsmail Gaspıralı, Mehmet Emin, Necip Asım, Süleyman Paşa, Ziya Paşa gibi isimler yer almaktadır. Yayın organı Türk Yurdu dergisidir. Derginin yazı kadrosunda Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Agayev, Fuat Köprülü, Hüseyinzade Ali Bey gibi isimler yer almaktadır.
Türkçülük, Türkizm veya Pan-Türkizm, tüm Türk halkının kültürel ve politik birliğini ve yükselmesini amaçlayan; 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda ve o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'da yaşayan Türk aydınlarının başlattığı harekettir.
Genç Osmanlılar Cemiyeti 1865 yılında kurulmuştur. Suphi Paşazade Ayetullah, Ahmet Beyzade Mehmet, Yusuf Paşazade Hacı Nuri, İskender Beyzade gibi isimler cemiyetin ilk kurucularıdır. Daha sonra Namık Kemal, Şinasi ve Ziya Paşa da bu cemiyete katılmışlar ve cemiyetin öncüleri olmuşlardır.
Rüya Ziya Paşa kendi zihninde (rüyasında) kurgusal olarak padişah ile memleket sorunlarını ele aldığı bir söyleşidir. Kitap, Londra'da bir parkta yazılmış, ve Hürriyet Gazetesinde yayımlanmıştır. Kitapta Ali Paşa'ya olan eleştiriler içerilmektedir.
Zafernâme, kasîde, tahmîs ve şerh olmak üzere üç bölümden oluşan hiciv türünde bir eserdir. Eserin kasîde bölümü 66 beyitlik medhiye şeklinde, İzmit mutasarrıfı Fâzıl Paşa'nın ağzından Âlî Paşa için yazılmıştır.
TANZİMAT EDEBİYATINDA ELEŞTİRİ
Eleştiriler de bu yönde yoğunlaşır. Böylece bu türün öncülüğünü Ziya Paşa ve Namık Kemal yapar. Ziya Paşa, Hürriyet gazetesinde çıkan "Şiir ve İnşa" (1868) makalesinde Divan şiirini eleştirir. Bu şiirin ulusallıktan uzak, yapay bir edebiyat olduğunu belirtir.
Açıklama: Ziya Gökalp ve Ziya Paşa hakkında bilgiler verelim. ☆Öncelikle her ikisi de yazardır. Ama bildiğimiz gibi iki kişinin aynı kişi olması için sadece adları ve aynı mesleği (burada yazarlık) olması değil daha da farklı bilgiler gerekmektedir.
Namık Kemal, Ziya Paşa'nın Harâbat antolojisini, Mukaddime bölümündeki görüşlerinden ötürü eleştirmiştir. Ziya Paşa, şairlik için iki şart gerektiğini ve bunların da birbiriyle bağlantılı olduğunu ifade etmiştir.
Eser, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin birinci cildini eleştiri maksadıyla ele alınmıştır. Namık Kemal'in, Ziya Paşa'nın siyasi olaylar karşısında aldığı tavra gücenmesi eserin içeriğini de etkilemiştir. Bu nedenle eser, sadece tenkit değil aynı zamanda bir hicivdir.
Bir yandan da şiirler, padişaha ve Reşid Paşa'ya kasideler yazmıştır. 1859'da yazdığı 'Tercî-i Bend' şiiriyle tanınmıştır. Paris'te bulunduğu yıllarda çeviriler de yapmıştır. Hece ile yazılmış birkaç şarkısı dışında, Divan şiiri geleneğine bağlı kalmıştır.
Metinde görüldüğü gibi Namık Kemal, Ziya Paşa'nın Harabat adlı eserinden şiir örneklerini almış ve bunları eleştirmiştir.
Ziya Gökalp, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin Türkçülük düşüncesinin en önemli teorisyenlerinden biridir. O, Türk fikir hayatında adından çokça söz ettiren bir düşünce adamıdır. Birçok eserinde Türkçülük düşüncesini işlemiştir. Gökalp'ın fikirleri Türkiye Cumhuriyeti'ne şekil ve istikamet vermiştir.
“Modern Türk Edebiyatı” adıyla da andığımız Avrupaî Türk edebiyatının ilk kurucuları Şinasi, Ziya Paşa ve Namık Kemal gibi gözlerini Batı'ya çevirmiş şahsiyetlerdir.
Tanzimat Sonrası Arayışlar Dönemi'nin en önemli üç şahsiyetinden biri olan Ziya Paşa; düşünceleri ile yenilikçi, duyguları ile eskidir. Düşüncelerindeki bu yenilikçi tavrını onun şiirlerinde görmek mümkündür. Şiirlerinde Tanzimat'ın getirdiği “hak, adalet, hukuk, doğruluk…” gibi kavramlar vardır.
Bu duyguların ışığında yazılmış 'Vâveylâ' Namık Kemal'in 'vatan' kavramını büyük bir coşkuyla haykırdığı şiirlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri