Örtük maliyet, üretimi gerçekleştiren firma tarafından o firmanın sahibi olanlara üretime katkıları karşılığında yapılması gereken ödemeleri kapsar. Zımni maliyet kavramının arkasında firmanın üretim sürecinde kendi sahip olduğu girdileri de kullanması yatar.
Örtük Maliyetleri: Firma sahiplerinin firmanın üretimi için kullandıkları kendi kaynaklarının fırsat maliyetidir.
Örtük maliyet bir ekonomi terimi olarak bilinmektedir. Bir işletmenin doğrudan harcama gerektirmeyen ancak bunun yerine potansiyel gelir kaybından kaynaklanan maliyetleri ifade eden bir terim olduğunu söylemek mümkündür.
Örtük maliyet, halihazırda meydana gelen ancak ayrı bir gider olarak gösterilmesi veya rapor edilmesi gerekmeyen herhangi bir maliyettir.
Hesaplamayı bir örnekle daha net açıklayabiliriz. X şirketi, 10.000 TL maliyetle 1000 adet mal üretir. Ancak üretim 1500 adete çıkarılır ve toplam maliyet de aynı oranda 15.000 TL'ye yükselir. Buna göre; 15.000-10.000 / 1500-1000= 10 sonucu ortaya çıkar.
İlgili 43 soru bulundu
Dolaylı maliyetler, üretim sürecindeki herhangi bir tek faaliyetle doğrudan ilişkili olmayan maliyetlerdir. Örnek olarak çalışan maaşları ve muhasebe departmanı maliyetleri gibi yönetim maliyetleri ile kira, kamu hizmetleri ve makine maliyetleri gibi genel gider maliyetleri verilebilir.
Örneğin, sinemaya gitmek ile evde kalıp kitap okumak arasında karar vermeye çalışıyorsanız, sinemaya gitmenin fırsat maliyeti sadece sinema bileti için ödediğiniz tutar değil, aynı zamanda evde kitap okumaktan alacağınız haz olacaktır.
Örtü sistemi, hayvan anatomisinde sıklıkla bir hayvanın en büyük organ sistemidir. Deri, saç, tüyler, pullar, tırnaklar ve deri bezleri ile onların ürünlerini (ter gibi) kapsar. Dış çevre ile vücudu ayırır ve vücudu dış çevreye karşı korur.
Değişik giderler bir araya gelerek üretim maliyeti, satış maliyeti, işçilik maliyeti vb. oluştururlar. Gider, gelir sağlayacak ürün veya hizmetin oluşması için yapılan her bir harcama veya tüketimin adıdır. Maliyet ise, söz konusu ürün veya hizmetin ortaya konması için gerekli bütün giderlerin toplamdır.
En geniş tanımıyla, mevcut çeşitli alternatifler arasında birinin seçilmesi sonucu vazgeçilen öteki alternatifleri, dolayısıyla uğranılan kayıpları ifade etmektedir; alternatif maliyet olarak da adlandırılmaktadır.
Üretim faktörünün ilave biriminin kullanımı sonucu firmanın toplam gelirinde meydana gelen değişime marjinal ürün geliri denilmektedir. Üretim faktörünün ilave biriminin kullanımı sonucu firmanın toplam maliyetinde meydana gelen değişime marjinal faktör maliyeti denilmektedir.
Marjinal maliyet eğrisinin altında kalan alan firmanın TVC maliyetini ifade eder. Marjinal maliyetin min olduğu nokta 2 türevin 0'a eşitlenmesiyle bulunur.
Öğrencinin üniversiteye gitmeye karar vermesi durumunda, üniversite eğitimi süresince ödemesi gereken harçlar ve diğer eğitim giderleri, üniversiteye gitmenin doğrudan maliyetidir. Üniversiteye gitmenin alternatif maliyeti ise öğrencinin üniversiteye gitmek yerine bir işte çalışarak elde edeceği toplam gelirdir.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Marjinal hasılat (marginal revenue, MR ), satılan son birim malın toplam hasılatta neden olduğu artıştır.
Tatil faturaları şirketinizde gider olarak dikkate alınamaz.
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü. Eğer bilinçsiz şekilde öğrendiğiniz şey, doğada veya etrafınızda var olan örüntülerse (mesela kendisini tekrar eden diziler, düzen, vs.), buna örtülü örüntü öğrenmesi deniyor.
Örtük programın girdileri öğrenci, öğretmen, yönetici, personel ve velilerin özellikleri, toplum özellikleri, eğitim ve öğretim programının özellikleri, fiziksel ortam, materyaller ve kurallardır. Örtük programın amaçları ve çıktıları bilişsel, bilişötesi, duyuşsal ve devinişsel kazanımlardır.
Eğitim öğretim ve ders programında yazılı olarak yer almayan özellikler ise örtük program kapsamındadır. Örneğin: yazılı, çizili, planlı, gerçekleşmesi gereken sosyal etkinlikler, eğitsel kol çalışmaları, okul gezileri, okul içi ve dışı planlı etkinliklerdir ve eğitim programının kapsamındadır.
Avusturyalı iktisatçı olan Friedrich von Wieser, Sosyal İktisadın Temelleri, tercih etme zorunluluğunu ve yetersiz kaynaklar “fırsat maliyeti” olarak tanımlamıştır.
Fazladan bir birim daha üretirken karşılaşacağımız fırsat maliyetini marjinal maliyet olarak da adlandırılabiliriz. O zaman buraya da marjinal maliyet diyebiliriz.
Doğrudan Maliyet; Hammadde maliyeti gibi doğrudan doğruya belirli bir ürünün imalatı ya da bir hizmetin teslimi ile ilgili olarak katlanılan maliyetlerdir. Örneğin, bir otomotiv şirketi, her bir araba gövdesini oluşturmaya kullandığı malzeme için bir çelik üreticisine ödeme yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri