ZOFRAN, ilaç ve ışınla yapılan kanser tedavilerine bağlı bulantı ve kusmayı önlemek için kullanılır. Ayrıca, ameliyatlardan sonra ortaya çıkan bulantı ve kusmaları önlemek için de kullanılır. Doktorunuz size ve sizin koşullarınıza uygun olarak bu ilacı seçmiştir.
ZOFRAN uygulandıktan sonra kısa bir sürede etki göstermesi beklenir. Eğer bulantınız veya kusmanız devam ederse doktorunuz veya hemşireniz ile konuşunuz. ZOFRAN'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmanın önlenmesinde maksimum uygulama süresi 5 gündür. Ameliyat sonrası oluşan bulantı ve kusmanın tedavisinde maksimum uygulama süresi 48 saattir. Uygulama yolu ve metodu: METPAMİD doktorunuz ya da hemşireniz tarafından damar içine yavaş enjeksiyon şeklinde ya da kas içine uygulanır.
ZOFER'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer; • Ondansetron veya ZOFER'in içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlı (alerjik) iseniz • Apomorfin hidroklorür (parkinson tedavisinde kullanılır) içeren ilaç kullanıyorsanız.
ZOFRAN'ın gebelikte kullanımı tavsiye edilmez.
İlgili 20 soru bulundu
Gebelerde bulantı ve kusmada pek çok dopamin antagonisti kullanılabilir. Bunlardan fenotiazinler içinde en sık kullanılan ilaçlardan birisi metoklopramiddir. Metoklopramid 10 mg, oral intravenöz ya da intramusküler uygulanabilir.
Tamam birçok elimizde ajan, ilaç var ve bebeğe ve anneye hiçbir zararı olmuyor. Ama öncelikle basit hayat tarzı değişiklikleri ve diyet değişikliği ile birçok bulantının üstesinden çok rahat bir şekilde gelebiliyoruz. Bulantıda midenin boş olması bulantıyı çok tetikliyor.
Beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi kuru, yağsız ve tuzlu gıdalar midenizi rahatlatabilir. Tatlı veya meyve bulantı yapmıyorsa beslenmenizde bu besinlere bir miktar daha sık yer verebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar stresten uzak durmaya çalışmalısınız çünkü stres de önemli bir bulantı etkenidir.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
ZOFER 'in aynı zamanda uygulama ve dozaj esnekliği sağlayan tablet formları da mevcuttur. Kemoterapi ile indüklenmiş bulantı ve kusması olan yetişkinlerde düşük IV doz rejimi (4 saat aralıklarla üç kere 0,15 mg/kg) kullanılabilir.
Zencefil, zencefil çayı, rezene çayı, karanfil çayı ve nane çayı tüketin. Zencefilin yapısında bulunan gingerol adlı madde mide bulantısı ve kusma sorunlarının önüne geçer niteliktedir. Bununla birlikte zencefil çayı da kusmaya iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir.
İpeka şurubunun kusturucu etkinliği % 80 % 99 arasındadır (2). Diğer bir deyişle, kusturmak amacıyla ipeka şurubu verilen her 100 kişiden 80 ile 99'unda sonuç alınabilmektedir. İpeka şurubunun emetik etkisi, ilaç kulla- nıldıktan ortalama 20 dakika sonra başlamakta- dır (1).
Mide bulantısı birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bunlarda en yaygın olanları: migren, mide ülseri, gıda zehirlenmesi, diyabet, anksiyete, apandisit, gastrit, böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği.
Zofran®, Zofran Zydis®, Zofer®, Zoltem® ticari isimleri ile piyasada bulunmaktadır.
Uygulama yolu ve metodu: Kas içine veya damar içine uygulanır. Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı: Kemoterapi ve radyoterapi sonrası kusma (6 aydan 17 yaşa kadar): Doktor hastalığa bağlı olarak ilacın dozunu belirleyecek ve çocuğunuza uygulayacaktır.
Önerilen oral doz günde iki kez 8mg'dır. Postoperatif bulantı ve kusma: Post-operatif bulantı ve kusmayı önlemek için ZOFRAN oral (ZYDİS veya tablet olarak) veya intravenöz veya intramüsküler olarak uygulanır.
ONDANSETRON (ZOFER): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. Doz: < 30 kg:1mg İV/PO 8 saatte bir, > 30 kg:2mg İV/PO 8 saatte bir veya 0.15mg/kg/doz PO/İV (Kemoterapiden 30 dk önce verilir.) TIKLAYINIZ.
Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar:
Eğer emin değilseniz doktorunuza ya da eczacınıza sorunuz. Yetişkinlerde olağan doz; Kemoterapi ve radyoterapi sonrası kusma: Önerilen oral doz/ağızdan alınan doz tedaviden 1- 2 saat önce 8mg, takiben 12 saat sonra oral yoldan 8 mg'dır.
ZOFER'in yiyecek ve içecek ile kullanılması Veri yoktur Page 3 Hamilelik İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Bu dönem genellikle gebeliğin 14. haftasına denk gelir. Ancak 14. haftada mide bulantıları bıçak gibi kesilmez. Kişiyi rahatsız eden mide bulantısı şikayeti, yavaş yavaş azalarak kaybolur. Ancak gebelik döneminde yaşanan diğer bazı belirtiler gibi mide bulantısı yakınması da kişiden kişiye farklı dönemlerde son bulur.
Fakat mide bulantısı gibi sebeplerle “Gebelikte su içemiyorum.” diyenlerin sayısı da hiç az değil. Bu durumda doktorunuza danışarak suyun içerisine salatalık, çubuk tarçın, limon gibi sebze ve baharatlar ekleyerek suyun tadını değiştirebilirsiniz.
Hamilelik bulantı ve kusmaları ilk 2-3 ayda daha belirgindir ve 4. aya doğru rahatlama gözlenir. Ancak hamilelerin %5'inde, hamileliğin sonuna kadar bulantıların devam ettiği de görülebilmektedir.
Bunun en yaygın örneği, erkek bebek doğuracak anne adaylarının rahat bir hamilelik dönemi geçirmesidir. Erkek bebeklerde mide bulantısı gibi semptomlar pek görülmez.
Gebelikte yaşanan bulantı ve kusma durumunda ayırımını yapacağımız nokta ne zaman bulantılar fazladır, ne zaman doktora başvurulmalıdır. Öncelikle eğer kusma günde 2 defa gerçekleşiyorsa, bu normal kabul edilir, hafif bir gebelik kusmasıdır. Bulantıda ise daha çok saat önemlidir.
Hamilelikte mide bulantısı gebeliğin olağan seyrinde rastlanan, son derece normal bir durumdur. Gebeliğin pozitif olması kanda gebelik hormonu olan Beta HCG'nin belirli bir düzeyde olması ile tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri