ZONGULDAK DEPREM BÖLGESİ Mİ, FAY HATTI VAR MI? Depremsellik açısından bakıldığında İl sınırları içerisinde, diri faylarla ilişkili herhangi bir deprem gerçekleşmemiştir çünkü ilimiz sınırları içerisinde deprem oluşturacak diri fay sistemleri bulunmamaktadır.
Prof. Ercan dünkü paylaşımında Zonguldak'ın deprem riski açısından en güvenilir illerden biri olduğunu kaydetti. Yozgat'ta beklenen deprem ise Prof. Ercan'a göre 5.7.
AFAD tarafından yayınlanan Türkiye deprem risk haritasında Zonguldak, 2. derece risk bölgesi içerisinde yer almaktadır. Buna göre Zonguldak'da deprem riski bulunmaktadır.
Zonguldak'ta diri fay hattı olmadığı bilinse de şehri etkileyen en önemli fay hattı Kuzay Anadolu fay hattıdır. Batı Karadeniz'de yer alan Zonguldak'a en yakın Kuzey Anadolu fay hattı ve Bartın ilinden geçen fay sistemi olarak biliniyor.
İKİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER
Tekirdağ, İstanbul (1. ve 2. bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Antalya, Samsun, Kars, Erzurum, Batman, Ardahan, Iğdır, Adana, Diyarbakır, Malatya, Eskişehir, Kütahya, Uşak, Ağrı, Çorum.
İlgili 24 soru bulundu
"Zonguldak Merkez'de Ereğli'de ve bazı ilçelerde zemin sağlam ama Kozlu, Devrek ve Çaycuma faylara daha yakın hem de zeminleri alüvyon zemini üzerinde. Kilimli ' nin merkezi Alüvyon ve Kozlu' nun da sahile yakın kısımları Alüvyon zemin üzerinde.
Zonguldak ili çok engebeli bir arazi yapısına sahip olup; il alanının % 56'sı dağlarla, % 31'i platolarla ve % 13'ü ovalarla kaplıdır. Akarsu vadileriyle yer yer derin bir biçimde parçalanmış olan il toprakları orta yükseklikteki dağlık alanlardan oluşur.
Zonguldak'ta diri fay hattı olmadığı bilinse de şehri etkileyen en önemli fay hattı Kuzay Anadolu fay hattıdır. Batı Karadeniz'de yer alan Zonguldak'a en yakın Kuzey Anadolu fay hattı ve Bartın ilinden geçen fay sistemi olarak biliniyor.
İstanbul'da hissedildi ama Kuzey Anadolu Fay kuşağı ile doğrudan ilişkisi yoktur. Orada olan bir depremin İstanbul'da beklenen depremi tetikleyebileceğinden söz etmek uzak bir ihtimal.
Zonguldak'ta fay hattı nereden geçiyor? MTA'nın yayınladığı Türkiye'nin bölgesel deprem haritasının bulunduğu Batı Karadeniz içinde fay haritasına bakıldığında, Zonguldak merkeze en yakın fay hattının Devrek-Bolu arasında, Devrek'e daha çok yakın iki fay hattının olduğu görülüyor.
TBMM Hükümeti, 20 Nisan 1920' de Devrek, Ereğli, Mudurnu, Bartın, Göynük ve Zonguldak'ı Bolu Bağımsız mutasarrıflığından ayırarak, Kastamonu vilayetine bağladı. 14 Mayıs 1920' de de Zonguldak kazasını mutasarrıflık haline getirilerek, Kaza Kaymakamı Ahmet Cevdet Bey mutasarrıf vekili olarak görevlendirilmiştir.
Zonguldak'ta 17.00 sıralarında deprem meydana geldi. Yaklaşık 3 dakika süren deprem tüm vatandaşlar tarafından hissedildi. Depremin Zonguldak Merkezli olduğu ve 4.3 olduğu öğrenildi.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Karadeniz fay hattı, Türkiye'nin kuzey kıyısından geçer ve Artvin Hopa, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop ve Bartın'ı kapsayan bir hattır.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Deprem riski yüksek iller arasında ilk sırada İzmir ve İstanbul yer alıyor.
Dr. Osman Bektaş Karadeniz de Kuzey Anadolu fay hattı dışında deniz içinde bir başka fay hattı bulunduğunu savunarak , Son 50 yıllık deprem kayıtlarına bakarak Karadeniz de sahile paralel uzanan sismik hat olduğunu duyurmuştu.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Bunlardan kısa olan, Devrek'e 6 kilometre uzaktaki Özpınar Köyü yakınlarından başlayarak, Kozlukadı Köyü yakınlarına kadar giden yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda bir fay var.
Türkiye'nin aşağıdaki bölgeleri 1. derece deprem bölgesi olarak kabul edilir: Marmara Bölgesi. Kuzey Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.
Zonguldak, Türkiye'nin ili. Karadeniz kıyısında bulunan il, özellikle limanıyla Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye'nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır.
Zonguldak'ın meşhur yemeklerinden ve atıştırmalıklarından olan Devrek Simidi, Cevizli Kömeç, Beyaz Baklava, Çaycuma Manda Yoğurdu, Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği Reçeli, Kestane Balı, Fındık, Kestane ve Kara yemiş gibi ürünlerden satın alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri