Yörede yetişen zılbıt otu, fasulye, bal kabağı, patates, pırasa, ıspanak, ıspıt, hodan, ısırgan, ebegümeci, barbunya, bakla, karalahana gibi çeşitli sebzeler ve otlar Zonguldak mutfağının başlıca hammaddeleri arasında yer alıyor.
Zonguldak'ın meşhur beyaz baklavasıdır. Bol bol cevizin doldurulduğu incecik açılmış yufkaların, lezzet katları haline getirilmesinden oluşan bu muhteşem baklavanın görüntüsü de tadı da tatmin edici güzellikte oluyor.
Buna rağmen yetiştirilen ürün çeşidi fazladır .İlin başlıca tarım ürünlerini;buğday,arpa,çavdar,yulaf,mısır,bakla,fasulye oluşturmaktadır.Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup en çok kara lahana ,pırasa,ıspanak,armut, fındık,elma,erik,dut,ceviz,kestane,kızılcık ve kiraz yetiştirilir.
Zengin taş kömürü madenleri ile önemli bir ticaret kenti olan Zonguldak'ın nesi meşhur denilince herkesin aklına tabii ki kömür gelecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Kızılcık meyvesi, Ağustos ve Eylül aylarının gözbebeğidir. Genellikle Karadeniz kıyılarını seven kızılcık meyvesinin tadı ekşi ve mayhoştur. Kızılcık meyvesi tadı ile de oldukça iddialı bir meyvedir.
İlin tarımsal potansiyelini oluşturan zirai faaliyetleri hububat (buğday, arpa, mısır vb.) yetiştiriciliği, meyve (fındık, çilek, elma vb.) yetiştiriciliği ve sebzecilik (yazlık ve kışlık) yanında patates ve ayçiçeği gibi sanayi bitkileri oluşturmaktadır.
Zonguldak ilinin ekonomisi madenciliğe ve sanayiye dayanır. Ormancılık, hayvancılık ve tarla tarımı ikinci önemli bir kaynaktır. İl sınırları içinde zengin kömür (kara elmas) yatakları bulunur. Bunlara dayalı demir-çelik fabrikaları ve bunlara bağlı yan sanayii ekonominin belkemiğidir.
Türkiye'de taşkömürü üretiminde birinci sırada yer alan Zonguldak ili ayrıca, boksit, manganez, barit, dolomit, fosfat, kuvarsit, kuvars kumu ve şiferton gibi maden rezervlerine de sahiptir. Bu madenlerden özellikle kuvarsit ve kuvars bakımından Zonguldak ili önemli bir potansiyele sahiptir.
Bitki Örtüsü
Her mevsimi yağışlı geçen yörenin yükseklerinde iğne yapraklı ( köknar, çam), daha aşağıları yayvan yapraklı (kayın, meşe, kestane, karaağaç, ıhlamur, kavak), akarsu kenarları da kavak, söğüt ağaçlarıyla kaplıdır.
Beyaz Baklava
İsminden dolayı herkesin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Normal baklavadan farklı yanı ise piştikten sonra kızarması çok beklenmez. Kızarması beklenmediği için ismi beyaz baklava olarak kalmıştır. Zonguldak şehrinde önemli bir yere sahip olan beyaz baklava oldukça meşhur bir yemektir.
HÜPPÜLÜ TATLISI | Kültür Portalı
Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Ereğli, nüfusu en az olan ise Gökçebey ilçesidir.
Zonguldak, yeraltı kaynakları açısından zengin illerden biridir. Zonguldak' ta taşkömüründen başka, alüminyum (boksit), demir, manganez, barit, dolamit, kalker, kuvarsit, şiferton yatakları bulunmaktadır. Bunlardan manganez, kalker ve şiferton yatakları işletilmektedir.
Zonguldaklılar Oğuz boyundan gelmiş Kıpçak Türkmenidir.
Damağınızda izi kalır: Cevizli kömeç
Zonguldak mutfağında en çok kullanılan malzemelerden olan ceviz, bu tarifte de iş başında. Özenle, büyük emeklerle hazırlanan, uzun uzun dinlendirilen hamurun ceviz içiyle buluşması, ardından üzerine çörek otu eklenerek üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilmesiyle oluşuyor.
Zonguldak, Türkiye'nin Karadeniz kıyısında bulunan illerinden biridir. Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli şehirlerinden biri olan Zonguldak'ın, Karadeniz'e batı ve kuzeyden kıyısı bulunmaktadır. Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretine açılan kapısı olması nedeniyle önemli bir liman kentidir.
II. Standart bölge:Samsun, Sinop, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Kocaeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri