Faizli kredi çekmek, ortada bir zaruret yoksa elbette caiz değildir, haramdır. Hayati tehlike ve temel ihtiyaçlardan yoksun kalmak gibi zaruretler olursa, bunları başka yoldan gidermek mümkün değil ise, bu zaruri ihtiyaçları karşılayacak kadar faizli kredi çekilebilir.
En önemli ve belirleyici unsurlardan biri de mevcut borcunuzun ne durumda olduğudur. Bankalara olan borçlarınızdan herhangi birini 90 gün boyunca ödeyemediyseniz ve yasal takibe girdiyseniz herhangi bir bankadan yeni bir kredi almanız mümkün değildir.
Evet, bir mahzuru yoktur. Sual: Seadet-i Ebediyye'de, (Hiçbir ülkede, hiçbir kimseden, bankadan ve kooperatiften, zaruret olmadıkça, hiçbir sebeple ödünç para alıp, faiz ödemek caiz değildir) deniyor.
İslam, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yoldan temin etmelerini emreder ve her türlü faizi kesin olarak haram kılar (Âl-i İmrân, 3/130; Nisâ, 4/161). Şahıslar veya kurumlarla yapılacak faizli kredi işlemleri de bu kapsamdadır.
Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
İlgili 24 soru bulundu
Sonuç olarak denilebilir ki, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için devletin vereceği kredi, yukarıdaki ölçü ve amaca uygun olarak veriliyor, faiz oranı da yıllık olarak tespit edilen enflasyon oranından düşük tutuluyorsa, söz konusu krediden yararlanmak caizdir.
"İster kefil olsun ister krediyi çeksin ve başkasına versin. Her halükarda yapmış olduğu iş haram ve günahtır. Çünkü Peygamber Efendimiz, faiz ile ilgili hükmü aktarırken buyurduğu 'Faiz yiyen, yediren, bu işe şahitlik yapan, bu işe aracılık yapan, katiplik yapan herkes günah işlemiştir.
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde; öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.
Memur-Sen Konfederasyonu'nun başlattığı uygulamaya Diyanet-Sen de katılınca imamlara faizli kredi uygulaması başladı.
Soru: Zamanında 15 bin lira kredi çekip 1.600 lira civarı faize bulaşan bunu ödemek zorunda olup harama bulaşan pişmanlık yaşayan bir insan bu günahına kefaret olarak ne yapabilir? el Cevab: Tevbe edilmelidir. Bir daha geri dönülmemelidir. Tevbe geri dönmemek üzere azmetmeyi içeren pişmanlık duygusudur.
Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar. Kazanıyorum zannederken aslında kaybeden bireyi ve birbirine güvenini yitiren toplumu felakete sürükler.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
- Taşınmaz mal varlıklarına sahip olan kişiler, kira sözleşmesini ibraz ederek kredi alabilirler. - Herhangi bir ek geliri olan ve bu gelir hesap işlemlerinde görünen kişilerden gelir belgesi istenmeyebilir. - Ayrıca ipotek göstererek gelir belgesi olmadan da kredi çekilebilir.
Bankalar farklı koşullarla çalışmayana kredi verebiliyorlar ancak herhangi bir geliriniz olmadığı sürece kredi almanız imkansız. Aynı şekilde bankalar sigortasız kredi de vermiyorlar. Hemen hemen tüm ihtiyaç kredisi başvurularında, krediye başvuran kişinin geriye dönük son 6 ayda sigorta piriminin olması beklenir.
Birden fazla kredi kartı borcunuz varsa, kredi birleştirme yoluna gidebilirsiniz. Tüm borçlarınızı tek bir krediyle kapatıp, tek bir bankaya, tek bir ödeme planına geçebilirsiniz. Böylece, toplam borcunuzun ödeme süresini uzatmanız da mümkün olur.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir. Bununla birlikte faizle borçlanan kimse faizli kredi kullanarak menkul veya gayrimenkul bir mal satın aldığında, sorumluluk bu malı satanda değil faizli kredi kullanarak satın alandadır.
Faizsiz ihtiyaç kredisi, diğer kredilerden farklı olarak faiz oranı olmadığından dolayı daha uygun bir seçenektir. Faizsiz ihtiyaç kredisi almak isteyen kişilerin bu fırsatı sunan bankalara müracaat etmeleri gerekir. Bankalar, kredi almak isteyen kişilerin maddi durumlarını ve kredi kullanım amaçlarını inceler.
TOKİ orta gelir grubu için başvuru günü geldi, vatandaşlar belirlenen banka şubelerine başvuru yapabilecek ve herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak. Orta gelir konut projesinde ödeme için yüzde 0,69 faizle kredi ve 15 yıl vade imkanı sunulacak, asgari peşinat oranı yüzde 10 olacak.
Faiz Yiyenler | Bakara Suresi Tefsiri 275. Ayet | Halis Bayancuk Hoca Faiz yiyenler, şeytanın dokunduğu (cin çarpmış) kimse gibi (kabirlerinden) kalkarlar. (Bu ceza:) “Alışveriş de faiz gibidir.” demeleri nedeniyledir.
Şafii mezhebinde önemli bir yeri olan Remlî, “Fetava”sında böyle soruya cevap verirken, değişik hadisleri delil getirmek suretiyle, zinanın ribadan daha büyük bir günah olduğunu vurgulamıştır.
Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.)
Bir İslam toplumunda -Müslüman olsun olmasın- bütün vatandaşların temel ihtiyaçlarını sağlamak Müslümanların borcudur; bunu, onları temsilen kısmen devlet yapar, kısmen de Müslümanlar yaparlar, yapmalıdırlar. Faizli kredi çekmek, ortada bir zaruret yoksa elbette caiz değildir, haramdır.
Domuz, şarap gibi olanlar başka maddelere çevirilerek, esaslı değişiklğe uğratılarak kullanma imkanı yoksa imha edilir. Faiz, rüşvet, çalınmış mal vb.nin sahipleri biliniyorsa onlara verilir; bilinmiyorsa yoksullara verilir.
40 - Yaşar Nuri Öztürk: O ribayı yiyenler, şeytanın bir dokunuşla çarptığı kişinin kalkışından başka türlü kalkamazlar. Bu böyledir, çünkü onlar, "Alış-veriş de riba gibidir." demişlerdir. Oysa ki Allah, alış-verişi helal, ribayı haram kılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri