Sabıka kaydı ve diğer tüm işlemlere E-Devlet üzerinden erişim sağlanabilir. GBT ve adli sicil kaydı aynı şey mı? Genel olarak bakıldığında GBT ve Adli Sicil Kaydı aynı manadadır.
Halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı, kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerinin, mahkumiyet bilgilerinin bulunduğu Adalet Bakanlığına bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce tutulan kayıttır.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair kararları sadece mahkeme, hakim ve cumhuriyet savcısı tarafından istenmesi halinde sicil kaydı olarak verilmektedir. Bunun dışındaki, normal adli sicil kaydında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları görünmemektedir.
Mahkumiyet hükümleri önce adli sicil kaydına yazılır, daha sonra belli koşulların oluşması halinde, mahkumiyet hükmüne dair kayıtlar adli sicilden silinerek arşiv kaydına alınır. Adli sicil kaydında bulunan cezanın infaz edilmesiyle birlikte bu kaydın adli sicilden silinip tekrar tutulduğu yere “Arşiv Kaydı” denir.
Kişiler e-devlet uygulaması üzerinden de GBT sorgulamalarını gerçekleştirebilmektedirler. Bunu sağlamanın yolu ise T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmak olmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Bir emniyet mensubu tarafından belirli bölgelerde kimlik ibrazı şeklinde uygulanan GBT ile kişilerin hakkında temel bilgiler ve varsa sabıka, arama vb. diğer hukuki durumlar emniyet mensubu tarafından görülebilmektedir.
Kişilerin doğum tarihi, doğum yeri ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) gibi kimlik bilgileri, İlgili kişi hakkında açılmış dava ve verilmiş olan hükümler, İlgili kişi hakkında verilen adli uygulama tedbirleri ve kararları, İlgili kişi erkek ise askerliğini yapıp yapmadığı bilgisi.
Cezanın infazından sonra ilgili kişinin başvurusu üzerine mahkeme tarafından yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı (memnu hakların iadesi) verilirse kaydın arşive alma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yılın geçmesiyle adli sicil arşiv kaydı silinir.
Büyük şehirlerde de bu belgeye yaşadığınız yerin adliye sarayına giderek ulaşabilirsiniz. Ama büyük şehirlerde yaşayan insan sayısının çok fazla olmasından dolayı bu belgeyi almak için bekleyen insanların sayısı da çok fazladır.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
Adli sicil kayıtlarında mağdurlara ilişkin eski veya devam eden dava dosya kayıtları görülmez. Aynı şekilde emniyet güçleri tarafından yapılan ve GBT sorgulamaları olarak bilinen Genel Bilgi Tarama Sistemi'nde de istismara maruz kalan çocuğun dava dosyasının içeriği görülemez veya incelenemez.
TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet'e giriş yapın. Ardından arama butonunun olduğu sayfaya Adalet Bakanlığı yazarak karşınıza çıkan hizmetler içerisinden “adli sicil kaydı sorgulama” hizmetini seçin. Ya da direkt olarak arama butonuna “adli sicil kaydı sorgulama” yazarak karşınıza çıkan hizmete tıklayın.
Adli sicil kaydında bir suç olan kişi, kamu ve güvenlik kurumlarında işe girmekte sıkıntı yaşamaktadırlar. Ancak özel bir kurumda iş başvurusu yapmışsa kurumun takdirine bağlı olarak işe alınabilir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgulaması yaparken kişinin TC. Kimlik Numarası ile işlem yapılır.
Cevap: Banka kredisini ödeyemezsem GBT'ye düşer mi? Yurtdışına çıkışınızla ilgili bir sorun yaşamazsınız. Bankaya olan borcunuz GBt kayıtlarında görünmez, görünse de herhangi bir engellemeyle karşılaşmazsınız.
E-Devlet sabıka kaydı sorgulama işlemlerini 'E-Devlet şifresi ile giriş', 'mobil imza ile giriş', 'elektronik imza ile giriş' ve 'T.C. kimlik kartı ile giriş' giriş yöntemlerinden birisini seçerek sisteme giriş yapıp resmi geçerliliği olan sanal sabıka kaydı belgelerini internet üzerinden alabiliyorsunuz.
KİHBİ yönergesinin 9/b maddesindeki suç türlerinden birini işlediğinde 18 yaşından küçük ise ve mahkeme kararı ile MAHKUM olmuş olsa bile 5 sene içerisinde bu suç türlerinden birini tekrar işlemedikleri takdirde silinebileceği belirtiliyor.
ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur. kişiler masumdur, hangi birey olursa olsun hukuksuz yani kanuna uygun idari bir karar olmadan gbt yapilamaz.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
Şu anda yurtdışına çıkmanız yasaklanmamışsa, bu konuda bir adli kontrol tedbiri uygulanmıyorsa, yurtdışına yalnızca sabıkalı olmanız dolayısıyla çıkmanızda sakınca yoktur. Vizeniz ve pasaportunuzda sorun yoksa çıkabilirsiniz.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Bu noktada yardımcı olan mobil uygulamalardan birisi de GBT – Numara Sorgulama. GBT numara sorgulama ile istediğiniz numarayı sorgulatarak o numaranın kime ait olduğunu ve o kişi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Diğer uygulamalardan daha farklı ve daha fazla bilgil vermektedir.
Maalesef bu sorunun da cevabı evettir.
Güvenlik soruşturması yönetmeliğin 12. maddesi uyarınca; “Taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri