İdrar maksimum 2 saat içinde incelenmelidir. Bu süreden daha uzun süre bekletilerek getirilmiş idrar örneği kabul edilmemelidir.
engellemektedir. az 4 saat) gerekmektedir. için idrarın mesanede mümkün olan en uzun süre beklemiş olması(en az 4 saat) gerekmektedir.
İdrar alındıktan sonra en geç 2 saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. Buna olanak yoksa, idrar örneği +4°C'de buzdolabında korunmalıdır (Bakteri sayısı 4°C de en fazla 2 saat sabit kalır).
Sabah yataktan kalktığınızda ilk idrarınızı tuvalete yapınız. 2. Daha sonra, 24 saat boyunca tüm idrarları idrar kabına toplayınız. 3. Son olarak, ertesi sabah kalktığınızda yaptığınız idrarı da idrar toplama kabına toplayınız.
Bu test daha çok hamilelik durum değerlendirmelerinde, planlanan cerrahi müdahale öncesinde bireylerde karın ağrıları, idrar yaparken ağrılar, sık bir şekilde idrara çıkılması ve idrar içerisinde kan görülmesi gibi birçok durumlarda talep edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Mesanede en az 3 saat beklemiş olması gereklidir. Uygun temizlik sonrası verilecek 1-2 ml idrar yeterlidir.
İdrar 2 saat içinde incelenemeyecek, daha sonra incelenecekse uygun şartlarda saklanmalıdır. Bunun için şunlara dikkat edilir: Koruyucu eklenir: pH'ı düşürmek için 50mL idrara 6N HCl solusyonundan 3-4 damla damlatılır. Bunun için ticari borik asit tabletleri de kullanılabilir.
Tüm idrar gündüz ve gece boyunca, dikkatlice toplama kabına biriktirilir. Ertesi sabahki ilk idrar da örnek sabah 8 veya 9 daki idrarınız toplama kabına eklenerek , idrar toplama işlemi tamamlanır. Biriktirilen idrar serin ve karanlık bir ortamda saklanılmalıdır.
Hastaya doğru tarif yapılarak hatalar azaltılabilir. Örneğin hasta uyandığında sabah 7 de ilk idrarını tuvalete yapmalı, daha sonra gün boyunca ve ertesi sabaha değin gece boyunca olan tüm idrarını ve ertesi sabah ilk idrarını en az 2,5 litrelik bir idrar kabında toplamalıdır.
Bir yetişkinin idrar kesesi yaklaşık 5-7 dl idrar barındırabiliyor ve boşaltımda itişler 2,5-3 dl gibi hissedilebilinir. Günde 4-8 defa idrara yapmak normaldir. Bir gün içinde normal idrar miktarı 1-2 litre gibidir ve idrarınızı sorun olmadan 3-4 saat tutabilmelisiniz.
İdrar tahlili ile ilgili olarak bilgi veren Hoşver, “İdrar verecek hastalar mümkünse sabah ilk idrarı ile tahlil yaptırmalıdır. Kısa zamanda çok su içilerek yapılan idrar tahlileri yanlış sonuç vermektedir. İdrar, idrar kesesinde en az 4 saat kalmış olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Tahlil.com Cevabı : Bayanların idrarında sperm bulunması olağan değidir. Hele cinsel ilişkiden sonra bu kadar zaman geçtiyse bu beklenen bir sonuç olarak değerlendirilemez.İdrar yollarında enfeksiyon bulunduğunda ise idrarda sperm yerine bakteri görülür.İdrar kültüründe de üreme olur.
24 saatlik idrarda ise 1-150 mg arası protein miktarı çıkması normal karşılanır ve bunun üstünde yer alan değerler laboratuvar incelemesi gerektirir. İdrarda protein olup olmadığının tespiti için yapılan idrar tahlili sabah saatlerinde olmalıdır.
İdrar kesesinde iltihapların oluşmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda idrarın tekrar böbreklere geri dönmesine neden olarak böbreklerin de iltihaplanmasına yol açar. Bu durumun alışkanlık haline gelmesi halinde ise böbrek yetmezliği gibi daha ciddi sorunların görülmesine sebep olur.
Mesanede kalan idrar, böbreklere geri kaçabilir. Böbreklere geri kaçan idrar böbreklerde kalıcı hasar meydana getirebilir. Bu hasar da zamanla böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Yaklaşık idrar kapasitesi 600-800 ml kadardır. Ancak 1500 ml'e kadar idrar biriktirilebilir. Mesane içindeki idrar miktarı 150 ml'ye ulaştığında idrara çıkma hissi uyanır. İdrar kesesi, pelvis denilen leğen kemiği bölgesindedir ve hem erkekte hem de kadında bulunmaktadır.
Ağızdan aldığımız sıvının bir kısmını idrar bir kısmını ise insensıbl (hissedilmeyen)kayıp olarak vücuttan uzaklaştırırız. İnsensıbl (hissedilmeyen) kayıp günde yaklaşık 0.5-1 litredir. Günlük idrar miktarı ağızdan alınan sıvı miktarına bağlıdır, çok sıvı alırsak çok idrar, az sıvı alırsak az idrar çıkarırız.
Normalde idrar üretimi 1-3 ml/kg\saattir. İdrar miktarı 1 ml/kg/saat altına veya 400 ml/m2/gün altına düşerse oligüri, 0.5 ml/kg/saat altına veya 250 ml/m2/gün altına düşerse anüri olarak adlandırılır. Çoğu zaman tedavi ile böbrek fonksiyonları tam olarak düzelir!
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Protein kaçağı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Protein kaçağı tedavi edilmediği zaman böbrek yetmezliği hastalığına neden olur. Günlük hayatta kronik böbrek yetmezliklerinin ilk bulgusu olarak idrarda protein kaçağı göz önünde bulundurulur. Böbrek yetmezliğine en çok sebep olan hastalık ise diyabet olarak bilinir.
Kırmızı Kapaklı Tüpler: Biyokimya laboratuarlarında yapılan testler için gerekli olan kanı almakta kullanılır. Bu tüpler plazmanin hızlı, net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır.
İdrar konsantrasyonunun değişimine sebep olmamak için fazla su içilmeden idrar verilmesi gerekir. Bekleyen idrarın içinde bakteriler üremeye devam edeceğinden idrarın vakit kaybedilmeden laboratuvara verilmesi veya ulaştırılması önemlidir.
Birçok tahlillerin testlerin gerçekleşebilmesi için genelde hastanın aç karnına işlemi gerçekleştirmesi gerekir. Fakat burada yapılacak olan tam idrar tahlil, için aç karnına işlemin yapılmasına gerek yoktur. Sadece hastanın test öncesinde idrara renk verecek gıdaların tüketiminden uzak durması gerekir.
Bazı tahlillerin geçerlilik süresi 15 gün iken bazı tahlillerin 1 yıla kadar geçerli olduğu kabul edilir. Kan ve idrar tahlillerinin geçerlilik süresi kısadır. Dolayısıyla bu tür tahliller, sonuçlandığı gün ya da sonuçlandıktan sonraki gün doktora gösterilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri