A vitamininden yapılan izotretinoin (roaccutane, zoretanin ve aknetrent) tedavisi ise sivilce tedavisinde kesin çözüm de olabilen ve kalıcı iyileşme sağlayan tek ilaçtır.
Çeşitli antibiyotikler ve izotretinoin (Roaccutane, Zoretanin, Aknetrent, Acnegen ticari ismiyle satılan ilaçlar) akne tedavisinde kullandığımız hap tedavileridir.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
ZORETANİN kullanırken, topikal keratolitik veya cildi soyucu sivilce karşıtı ürünleri kullanmaktan kaçınınız. Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
İlgili 30 soru bulundu
Cildin alt tabakasındadır ve içlerindeki iltihabın el ile ya da başka bir araçla sıkıştırılarak çıkarılması oldukça zordur. Bu sivilceleri patlatmaya çalışmak etrafındaki sağlıklı cilt hücrelerinin zarar görmesine, kalıcı izlere, sivilcenin büyümesine ve daha ağrılı hale gelmesine neden olabilir.
Sivilceleri patlatmaktan her zaman kaçınmalısınız. Bunu yapmak iltihaplanmaya, iltihap sonrası hiperpigmentasyona ve yara izine ve tabii ki enfeksiyona yol açabilir. Özellikle tehlike üçgeninde sivilce patlatmaktan mutlak surette kaçınmalısınız.
İlacın en önemli yan etkisi teratojenik potansiyele sahip olmasıdır. Yani ilacı kullanırken hamile kalınması durumunda bebek sakat olabilmektedir. Bu nedenle kesinlikle korunmak gerekmektedir. Ancak bu etki tedavi süresince ve sonrasında sadece 1 ay devam etmekte, 1 ay sonra ilaç vücuttan tamamen atılmaktadır.
Kullanım süresi geçen cilt ürünleri kullanılmamalıdır. Kalitesinden emin olunmayan kozmetik ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Ciltte makyaj varken uyunmamalıdır.
Dikkatlice ve iyi bir cımbızla gözünüze batanları alabilirsiniz... İzotretinoin içeren bu ilacı kullandığınız süre boyunca ve tedaviden sonraki en az 6 ay boyunca ağda, iple tüy alma, lazer tedavisi SAKIN yaptırmayın!. Böyle bir durumda ciltte yara izleri, tahriş veya renk değişiklikleri meydana gelebilir.
Çoğu hasta için 1 tedavi dönemi yeterli olur.
Bunu dengelemek için güneş koruyucu kremler ve bazı cilt beyazlaştırıcılar kullanabilirsiniz. Yumuşak doku dolgu maddeleri; çukur şeklinde olan akne izleri kollajen ya da yağ enjeksiyonu yapılarak daha az belirgin hale getirilebilmektedir. Ancak bu kalıcı bir uygulama değildir. Dönem dönem tekrar edilmesi gerekebilir.
Roaccutane'nin en yaygın yan etkileri arasında, dudak kuruluğu, vilt kuruluğu ve artan Güneş hassasiyeti bulunuyor. Ancak, yeni çalışmada güçlü akne karşıtı ilacı alan hastaların ayrıca depresyon, anksiyete ve psikotik semptomlar, cinsel işlev bozukluğu, libido azalması ve vajinal kuruluk yaşadığı belirtildi.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Mide bulantısı ve kusma ile birlikte sürekli baş ağrısı ve bulanık görme dahil görüş bozuklukları. Bunlar, özellikle ZORETANIN terasiklinler olarak adlandırılan antibiyotikler ile birlikte alındığında, selim intrakraniyal hipertansiyonun belirtileri olabilir. Şiddetli kas kasılması, halsizlik, sersemlik.
Yüz için ağda, cımbız, kese gibi sert uygulamalardan sakınılmalıdır.
Roaccutane (Isotretinoin) tedavisi kesildikten sonra tedavi süresince azalmış olan sebum üretimi ve P. acnes düzeyleri tekrar artabilir. Retinoik asit ve özellikle androjen ve östrojen metabolizması olmak üzere hidroksisteroid metabolizmasında gerekli olan enzim reaksiyonlarının güçlü bir inhibitörüdür [3,4].
Roaccutane, Aknegen, Aknetrent, Zoretanin gibi ilaçları kullananlar hastalar burun estetiği olabilir mi? Bu ilaçları kullanan hastalar burun estetiği olabilirler. Bu ilaç çok nadiren karaciğer enzimlerinde yükselmeye sebep olabilir. Düşük doz (10-20 mg) kullananlarda bu olasılık daha azdır.
Sivilceler tedavi edildikten sonar tekrar çıkabilir ve bu durum özellikle yağlı cilt tipi olan kişilerde daha sık görülmektedir. Cildin yağ dengesini düzenleyen doğru kozmetik ürünler sivilce oluşma riskini azaltır.
Çoğu hasta için doz günde 0,5-1,0 mg/kg arasında değişir. Çok şiddetli hastalığı olan veya vücudunda akne olan hastalarda 2,0 mg/kg'a varan yüksek dozlar gerekebilir. Tedavide 120-150 mg/kg'lık kümülatif tedavi dozunun remisyon oranlarını artırdığı ve relapsı önlediği gösterilmiştir.
Oral retinoid tedavisi çoğu hastada 6 aylık bir kullanımla ve yanında genellikle başka akne ilacı kullanılmadan çok iyi sonuçlar sağlayan bir tedavidir. Hasta eğitimi ve dermatoloji hekiminin iyi takibi sağlanırsa çoğunlukla ciddi olmayan yan etkilerle tedavi bitirilir.
Sivilce kesinlikle sıkılmamalıdır. Sanılanın aksine sivilceyi sıkmak cilt bütünlüğünü bozar ve oradaki enfeksiyonun armasına, dağılmasına yol açar. Bu durum iz oluşumuna zemin hazırlar.
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Bir sivilceyi patlatmak, alttaki cilt dokusuna zarar vermenize neden olur ve böylece hasar alan cilt çok daha kötü bir görünüm alabilir. Bununla birlikte sivilce içeriğindeki iltihaplı sıvının dağılması ile birlikte sivilceler daha geniş bir alana yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri