Buna göre; toplum için tehlike arz eden akıl hastaları, uyuşturucu madde veya alkol tutkunları, hastalık yayabilecek kişiler, kanunlarda öngörülen sınırlarda ilgili kurumlara zorla yatırılabilecek ve tedaviye zorlanabilecektir (madde 19).
Öncelikle kişinin bağlı bulunduğu yerdeki savcılığa başvuru yapmanız lazım. Hasta olduğunu tedavi olmak istemediğini hastaneye zorla yatırılarak tedavi ettirmek istediğinizi belirten bir dilekçe ile başvurmanız lazım Bunun sonucuyla 155 polisi aramanız lazım ve 112 yi arayıp birlikte evden aldırmanız gerekiyor.
Kliniğe hasta yatışı acil servis veya AMATEM polikliniklerinden olur. Bunun dışında bir yatış yolu yoktur. Poliklinikten yatışlar randevu sistemine göre gerçekleştirilir. Hastanın tedavi motivasyonu ve isteği esas olup kliniğe kendi isteğiyle yatarak tedavi olmak isteyen hastalar kabul edilir.
Hangi hastalar psikiyatri kliniğine yatabilir / yatmalıdır? Her yaş grubundan hasta psikiyatri kliniğine yatabilir. Çocuk ve ergen yaş grubundaki hastalar kendilerine özel hazırlanmış servislerde yatırılarak tedavi edilir. Yatış kararı hastalığın şiddetine göre verilir.
İlgili 32 soru bulundu
Yatırılmanın iki sebebi var: kendine zarar verme ve başkasına zarar verme ihtimali. Yatış kararını mahkeme psikiyatrdan gelen değerlendirmelere göre veriyor ve 48 saat içinde kişiyi görmeden yatış kararı veriliyor. İnsanların 30-40 yıl akıl hastanelerinde kalma sebepleri kimsesiz ve kimliksizleştirilmeleri.
Eğer kişi zorunlu tedavi kararı istiyorsa Sulh Hukuk Mahkemelerine TMK (Türk Medeni Kanunun) 432.maddesi gereğince dilekçe verilerek başvuru yapılabilir. Kaymakamlık üzerinden yapılan tedavi başvurularında kanunen zorunlu tedavi için bağlayıcılığı yoktur.
Sicile işlenen bir durum yoktur. Psikolojik tedavi almak ayıp değildir, suç değildir.
Hastaneye gönüllü yatış yapan 309 kişi bulunmaktadır; ancak hastanın kendisinin istemediği halde vasisi tarafından yapılan yatışlar gönüllü yatış olarak kabul edilmektedir. vermekte, hasta yatmak istemezse vasisinin, 18 yaşından küçük ise velisinin rızası alınarak yatışı yapılmaktadır.
Kişinin tehlikelilik riski geçinceye kadar yapılacak tedaviye ilişkin kararda psikiyatri uzmanı ya da psikiyatri uzmanlarından oluşan bir ekip yetkilendirilmiştir.
Madde 25- Kanunen zorunlu olan haller dışında ve doğabilecek olumsuz sonuçların sorumluluğu hastaya ait olmak üzere; hasta kendisine uygulanması planlanan veya uygulanmakta olan tedaviyi reddetmek veya durdurulmasını istemek hakkına sahiptir.
Sonuç olarak kişinin tedaviyi reddetmesi hak, hekimin buna uyması ise yükümlülüktür. Tedaviyi ret hakkının kişinin kendisi kullanması gereken bir haktır.
Yataklı Psikiyatri servisleri, psikiyatrik bozuklukların tedavi edildiği kliniklerdir. Psikiyatri servisleri depresyon, bipolar (iki uçlu) bozukluk gibi duygudurum bozuklukları, şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrısal bozukluk, şizoaffektif bozukluk gibi şizofreni spektrum bozuklukları ile ilgilenir.
Örneğin majör depresyon da denen ağır çökkünlük, hayattan tamamen vaz geçmişlik hali, ilgi-istek kaybı ile karakterize hastalıkta, hayatı tehdit eden kilo kaybı, ölüm düşünceleri gibi belirtiler de varsa, hasta daha önce aldığı tedavilerden yarar görmemişse yatırılarak tedavi mutlaka gündeme alınmalıdır.
Zorunlu tedavi kararı almak isteyen bir kişi, TMK (Türk Medeni Kanunu) 432. maddeye dayanarak Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe ile başvurabilir. Kaymakamlık tarafından yapılan tedavi başvuruları ise kanuni olarak zorunlu tedavi kararı için bağlayıcı değildir.
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımadığı gibi askerliğe ve polisliğe de engel bir duruma sebep olmamaktadır. Ancak uzun süreli bir psikolojik rahatsızlık durumu varsa mülakat süreçlerinde elemeye sebep olabilir.
Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
Zorunlu yatış terimi bireyleri istemleri dışında hastaneye yatırmak ve orada tutmak anlamını taşımaktadır. Zorla tedavi terimi ise hastaların hastalığı ve tedaviye gereksinimi olduğunu kabul etmemelerine bağlı olarak aydınlatılmış onam veremeyecek durumda olmalarında başvurulan durumdur.
Ruhsal yönden hasta bireylerin hastaneye yatırılması genel olarak iki şekilde gerçekleşmektedir: Gönüllü yatış ve gönülsüz yatış.
Ayrıca aynı kanun 432. Maddesi uyarınca akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her hasta mahkeme kararı ile tedavisi, eğitimi ve ıslahı için bir kuruma yerleştirilebilir.
Doktorunuz hastaneye kaldırılmanız gerektiğini belirtip Hastaneye Kaldırılma bürosuna götürmeniz için size bir form vermiştir. Bu büroda hastaneye kaldırılmanızla ilgili olarak randevular yapılmaktadır.
Ruhsal rahatsızlıkların çoğu ilaç tedavisi gibi biyolojik tedaviler ve/veya psikoterapi yöntemleri ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Psikiyatri kliniklerinde genel kural olarak yatışı takip eden ilk bir hafta süresince, hasta ile telefon görüşmesi ve ziyaret kabul edilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri