engel, güçlük, zorluk.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Aynı anlama gelen iki kelimenin diğeri ise yabancı kelimenin Türkçe karşılığıdır. Bu kelimelerden birisi de önder kelimesidir. Önder kelimesinin eş anlamlı kelimeleri başçı, imam, lider, öncü, rehber, şef, yol başçı kelimeleridir.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında eser kelimesinin eş anlamlısı 'yapıt' olarak karşımıza çıkıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Türk Dil Kurumuna göre güçlü kelimesinin eş anlamlısı olarak 'kuvvetli' sözcü karşımıza çıkıyor.
Kibar kelimesinin eş anlamlıları, efendi, centilmen, nazik, narin ve görgülü kelimeleridir.
Önlem kelimesinin 5 farklı eş anlamı bulunuyor. Çare, hazırlık, tedbir, ilaç ve deva önlem kelimelerinin eş anlamları olarak bilinir.
Yapıt, Türk Dil Kurumu Sözlüğü içerisinde “emek sonucu ortaya konulan ürün” olarak tanımlanmaktadır. Bu manası ile yapıt sözcüğünün yerine aynı anlamı niteleyecek sözcük “eser” olarak kabul edilmektedir. Yapıt, kelimesinin eş anlamı sorulduğunda akla gelen en yaygın cevap eser olmaktadır.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Akıllı kelimesiyle eş anlamlı olan kelimeler: 'Zeki, ihtiyatlı, uslu, tedbirli ve fikirli gibi kelimeler akıllı kelimesinin yerine kullanılabilir.
Sıhhat kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler sağlık ve esenlik kelimeleridir.
Tesadüf kelimesinin eş anlamlısı rastlantıdır. Türkçede karşılığı olmayan tesadüf kelimesinin eş anlamlısı olan rastlantı sözcüğü yine Arapçadan türeyen bir kelimedir.
Öykü kelimesi, hikâye kelimesi yerine en çok kullanılan sözcüklerden biridir. Hikaye kelimesinin bir diğer eş anlama geldiği sözcük ise kıssadır. Son olarak hikâye kelimesi olay kelimesi yerine de kullanılabilmektedir.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak Türkçede 'barış' gelmektedir ve genelde günlük yaşam içerisinde daha fazla kullanılmaktadır.
Sima, hem yüz hem de şahsiyet anlamına gelir. Suret ve surat, yüz anlamında kullanılır. Vech yüz, vecahet yüz güzelliği manasına gelir. Farsça kökenli çehre kelimesi de yüz ile eş anlamlıdır.
Hayat kelimesi için TDK'ya bakıldığında Türkçe eş anlamlısı olarak 'yaşam' karşımıza çıkmaktadır.
Şahıs kelimesinin eş anlamlıları insan, kişi ve zat kelimeleridir.
TDK'ya Göre Sorun Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu'na bakıldığında sorun kelimesinin eş anlamlısı olarak 'problem ve sıkıntı' kelimeleri karşımıza çıkmaktadır.
Bu kapsamda hızlı ile eş anlamlı kullanılabilecek sözcükler çabuk, süratli ve çapkın olarak sıralanmaktadır.
Ufağın eş anlamlısı olan sözcük Küçük sözcüğüdür. Ufak yerine gerektiğinde Küçük kelimesinin kullanılması doğru kabul edilir.
Temiz kelimesinin eş anlamlısı olarak 'pak' sözcü genelde Türkçe içerisinde kullanılmaktadır. Ancak alternatif olarak birden fazla sözcükler yine eş anlamlı şekilde temiz kelimesini karşılamaktadır. Bunlar arasında 'hijyen, arı ve nezih' gibi kelimeler yer alıyor.
Barış kelimesinin yakın anlamı ve eş anlamı ise sulh, hazar, musalaha kelimeleridir.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri