Genel Başkanımız Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile 30 Kasım 2022 tarihinde yaptığı görüşme sonrası, 696 sayılı KHK ile kadrolu işçi statüsünde çalışanları gelir kaybına uğratan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılacağı müjdesini vermişti.
Zorunlu Emeklilik Artık Yok!
EYT düzenlemesiyle birlikte 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen kamu işçilerinin zorunlu emekliliği kaldırılmış olup, emeklilik hakkını kazanmış olanlar bu tarihten itibaren kurumları tarafından emeklilik nedeniyle işten çıkarılamayacaklar.
EYT Yasası'nın ana hatları
Prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduranlar emeklilik hakkı elde edecek. Yasa kapsamında taşerondan kadroya geçen işçiler için zorunlu emeklilik de kaldırılacak. İşverenlere ise kıdem tazminatı için kredi desteği verilecek. İşverene yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi sağlanacak.
Yazıda, kamu işçilerinde olduğu gibi 4/B gereğince istihdam edilen personellerde zorunlu emeklilik uygulamalarının kaldırılması gerektiği ifade edildi.
İlgili 32 soru bulundu
Genel Başkanımız Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile 30 Kasım 2022 tarihinde yaptığı görüşme sonrası, 696 sayılı KHK ile kadrolu işçi statüsünde çalışanları gelir kaybına uğratan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılacağı müjdesini vermişti.
Kadınlar erkeklere göre daha erken yaşta zorunlu emekliliğe hak kazanırlar. Kadınlarda zorunlu emeklilik yaşı 48 ve 49 yaşları olurken erkeklerde ise 52-53 yaş aralığı olarak belirlenmiştir.
AMED - Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası (EYT) olarak bilinen yasa kapsamında kamu kurumlarındaki on binlerce sözleşmeli çalışan, zorunlu emekli edilecek. Hükümetin yaptığı yasal düzenlemeyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yüz binlerce sözleşmeli çalışanın kadroya geçme yolu açıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinde zorunlu emeklilik şartının ortadan kaldırılacağını açıkladı.
Erken emeklilik için kanunda verilen süre dolduğunda, memur zorla emekli edilemez.
Sosyal Güvenlik hakkı Anayasal bir haktır. Bu çerçevede ne zaman ve nasıl emekli olunacağı kişinin kendi iradesine dayanmaktadır. Yani ister emekli olur isterse olmaz. Bir başka kişi ya da kurum kimseyi emekli olmaya zorlayamaz.
Yapılan düzenlemede, daha önce mağduriyete yol açan Taşerondan işçi kadrosuna geçenler için zorunlu emeklilik şartın ortadan kaldıran maddeye de yer verildi. Sendikamızın ve bağlı olduğumuz TÜRK-İŞ'in aylarca süren yoğun mücadelesi de sonuç vermiş oldu.
696 sayılı KHK ile çalışanları gelir kaybına uğratan zorunlu emeklilik sorunu, 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile çözüme kavuşturuldu.
Sözleşmeli personelin sadece çalışma şartları olarak EYT den dolayı 65 yaş şartı kalkmaz, 65 yaş şartı fiili çalışmaya yönelik olup, emeklilik şartları ile bir ilgisi yoktur.
(Değişik: 6/12/1993-93/5097) Özel kanunlarında yaş haddine ilişkin özel hüküm bulunan haller dışında, 65 yaşını bitirmiş olanlar sözleşmeli olarak çalıştırılamazlar. Sözleşmeli çalıştırılmakta iken 65 yaşını dolduranların sözleşmeleri, 65 yaşını doldurdukları tarihte hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erer.
Fiili hizmet süresinden kasıt, takvim yılı değil, fiilen çalışılan günlerdir. Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı.
Başvurunuzun durumunu, SGK Doküman Yönetim Sistemi üzerinden takip edebiliyorsunuz. 'Gelen evrak beklemede' demek ise başvuruların henüz sonuçlanmadığını gösteriyor.
İlk defa reformun yürürlük tarihinden sonra sigortalı olacak erkekler için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 60, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2044 yılında 65`e ulaşacaktır.
İstihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından Devlet Memurları Kanunu'nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenlenecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak.
5620 Sayılı Kanununda geçici işçilerin "zorunlu emekliliğine" ilişkin düzenleme nedeniyle EYT düzenlemesinin 03 Mart 2023 tarihinde yayımlanması ile emeklilik nedeniyle iş sözleşmeleri feshedilmiştir.
"Sözleşme süreleri Bütçe Yılı ile sınırlıdır. Ancak zorunlu durumlarda Maliye Bakanlığının olumlu görüşü alınmak kaydıyla iki yıla kadar sözleşme yapılabilir. MADDE 6- İlgililer sözleşmelerinde belirtilen görev dışında başka bir işte çalıştırılamaz. MADDE 7- (Değişik: 2/9/2005 tarihli R.G.)
Devlet memurları genel olarak 65 yaşını doldurdukları tarihe kadar görev yapabilirler. 65 yaşını doldurdukları tarihten sonra görev yapmaları mümkün olmaz ve Kurumları tarafından hiçbir işleme gerek kalmaksızın görevleriyle ilişikleri kesilir.
Resen Emeklilik Ne Demek ? Kurumlar bazı durumlarda kanunlarla belirlenmiş olan haklara istinaden tek taraflı olarak göreve son verme işlemini gerçekleştirebilirler. Kurum çalışanla ilgili olarak emekliye sevk onayı alınması için ilgili yerlere tebligatta bulunur.
Emekliliğe hak kazanabilmek için sigortalı çalışmanın başlangıç tarihi, prim ödenen gün sayısı ve yaş belirleyici kriterler arasında yer alır. Kadınlarda emeklilik şartı 01.05.2008 tarihi ve sonrasında sigortalı olan her kadın 58 yaşını doldurmuş ve 7200 prim ödeme sayısını da sağlamış ise emekli olabilir.
Taşerona kadro tarihi KHK ile belli oldu Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan taşeronda kadro düzenlemesi ile işçilerin sürekli kadroya geçişinin 90 gün içerisinde tamamlanması hedeflendiği açıklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri