Zorunlu dersler; öğrencinin öğrenim süresi boyunca, bölüm gereği almak zorunda olduğu derslerdir. Seçmeli dersler; öğrencinin tercihi ve danışmanın onayı ile ilgili Fakülte ve Yüksekokullarımızca önerilen dersler arasından alan içi ve alan dışı olarak seçilebileceği derslerdir.
NOTLAR: Üniversite Seçmeli Dersleri (Alan Dışı Seçmeli Dersler), öğrenci hangi yıl girişli olursa olsun (2) ulusal kredi ve (3) AKTS sağlar ancak öğrenci dersi alıp başarısız olursa yine aynı gruptan ve aynı modülden ders seçmek suretiyle derslerini tamamlamak zorundadır.
SSS. 1- Her öğrenci Üniversite Seçmeli Dersi (ÜSD) almak zorunda mıdır? -- Evet. Öğrenciler eğitim öğretim süreleri boyunca önlisans programlarında bir, lisans programlarında iki Üniversite Seçmeli Dersi almak zorundadırlar.
Okullarda zorunlu ve seçmeli diye iki tür ders vardır. Zorunlu dersler Milli Eğitim Bakanlığı tarafında belirlenmiş, öğrencinin tercih hakkının bulunmadığı matematik, Türkçe gibi derslerdir. Seçmeli dersler ise, tercihi doğrultusunda velisi ile birlikte öğrencinin seçim hakkının bulunduğu derslerdir.
Seçmeli ders, alınıp alınmaması öğrencilere bağlı olan derslerdir. Seçmeli dersler öğrencilerin ilgi alanları ve yeteneklerine göre seçtikleri derslerdir.
İlgili 33 soru bulundu
eğer seçmeli dersten kaldığında ortalaman düşüyor ve sınıfı geçmene yetmiyorsa o zaman seçmeli ders sınıfta kalmana sebep olur. ama sonra aynı seçmeli dersi almak sorunda değilsin aynı kredili başka ders alabilirsin.
Fakat seçmeli derslerde yazılı değerlendirme mecburi değildir; çocuğun derse katılım ve performansına göre veya uygulama sınavlarına göre not verilebilir.
(4) Seçmeli bir dersin açılabilmesi için ilgili yarıyılda sınıf mevcudu 40 kişi ve altında olan yükseköğretim programlarında en az 10, sınıf mevcudu 41 kişi ve üzerinde olan yükseköğretim programlarında en az 15 öğrencinin derse kayıt yaptırması gerekir.
Bölümdeki her öğrenci en az 4 tane Ortak Seçmeli Ders almakla yükümlüdür. 4 tane ortak seçmeli ders yerine toplamda aynı AKTS yüküne sahip 1, 2 ya da 3 tane ortak seçmeli ders alındığı takdirde mezuniyet şartları sağlanamaz.
Mezun olabilmen için toplamda asgari 240 AKTS'ye ihtiyacın var. zorunlu) dersleri ve AKTS ihtiyacın kadar seçmeli ders seçmen ve bu derslerin tümünden başarılı olman gerekir.
ders seçme işlemini yapmazsanız bir sonraki dönemle sorun yaşayabilirsiniz. Hayır. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, devam koşulu aranmaz. Fakat başarısız olduğunuz seçmeli ders yerine yeni seçtiğiniz seçmeli derse devam şartınız doğacaktır.
Seçmeli ya da zorunlu farketmez, kalırsan okul uzar maalesef. Sizin okulda da yaz okulu yokmuş, o yüzden o ihtimali de eledik. Tek ihtimal kalıyor o da eğer başka zayıf dersin yoksa olabilir. Üniversitelerde tek ders sınavları oluyor.
Öğrencilerin, farklı becerilerini ortaya çıkarması, değişik alanlarda bilgilendirmelerini sağlaması ve yeteneklerinin gelişmesine zemin hazırlaması açısından seçmeli ders uygulamasına gelişmiş ülkelerde önem verilmektedir. Ayrıca eğitimde bireyselliği ön plana çıkarması açısından seçmeli ders uygulaması önemlidir.
Dolayısıyla öğrenciler girecekleri tek ders sınavına iyi bir şekilde hazırlandığı takdirde başarı yakalayabilirler. TEK DERS SINAVI NEDİR? Üniversitede not ortalaması 2.00 ve üzerinde olmasına rağmen sadece bir derste başarısız olan öğrenciler tek ders sınavına girerek mezun olma sansına sahiptirler.
a) Sınıf veya sınıflar bazında eksik olan ders saatleri, yeni okulun haftalık ders saati toplamı esas alınarak, öğrenciler yeni okulunda seçtiği derslerden sorumlu tutulur ve bu derslerden sorumluluk sınav döneminde sınava alınırlar.
Seçmeli dersler notunuzu etkiler. Yüksek alırsanız, OBP'yi de etkiler yani.
Öğrenciler mezun olabilmek için 14 adet bölüm seçmelisi ve 3 adet serbest seçmeli almak zorundadırlar. Bu 14 seçmeli dersin en fazla 3 tanesini bölüm dışı seçmeli ders kategorisinde alabilirler ancak kalan 11 ders bölüm seçmeli derslerinden olmak zorundadır.
Soru: Kaç dersten başarısız olursam okulum uzar? Cevap: İki durumda öğrencinin dönemi uzayabilir.Durum1: Bir yarıyılda 11 ve üzeri AKTS (Kredi) lik derslerden FF veya FG notu ile başarısız olan öğrencilerin 1 yarıyıl okulu uzar.
Seçmeli dersler ise ortaokul 5-8. sınıflarda alınabiliyor. Her sınıfta haftada en fazla 8'er saat ders seçilebilecek. Seçmeli derslerle birlikte ortaokul 5. ve 6. sınıflarda haftalık ders saati 36'şar saat; ortaokul 7 ve 8. sınıflarda ise haftalık ders saati 37'şer saat olacak.
Grup oluşturulamadığı için açılamayan dersler okul yönetimince ilan edilir. Bu dersleri seçen öğrenciler tercihleri doğrultusunda açılan seçmeli derslere yönlendirilir. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin dersleri okul yönetimince belirlenir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), e-okul sistemi üzerinden 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait seçmeli derslerin seçim işlemlerinin başladığını duyurdu. Buna göre ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihleri 2-20 Ocak 2023 tarihleri arasında yapılacak.
Üniversitelerde hazırlık sınıfı okuyacak öğrencilerin herhangi bir ders kaydı yapması gerekmiyor. Üniversite 1. Sınıf öğrencilerinin genelde ders kaydı yapması gerekmiyor fakat üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermekte olduğu için kazanmış olduğunuz üniversitenizin öğrenci işlerini aramanız daha iyi olacaktır.
Sonradan bunun telafisini yapabilirsiniz yani zaten şimdi sınavlara girmezseniz, o derslerden 0 diye işlenir notunuza. Siz her halukarda bir girin, yapabildiğiniz kadarını yapın da olmazsa bir sonraki dönem ya da senede o dersi verirsiniz veya yükseltme sınavlarına girersiniz.
- Seçmeli dersler dâhil bütün derslerden sadece bir sınav notu karneye yansıtılacak.
Alan dışı seçmeli dersler: Öğrencinin farklı fakülte ve bölümlerden alabileceği kendi meslek alanı dışındaki dersleri kapsar. Öğretim programında yer alacak alan dışı (üniversite) olarak belirlenen seçmeli derslerin grup adı UNVSEC olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri