Dünyada 2017 yılında 536 bin ha alanda 4,3 milyon ton kayısı üretilmektedir. Ülkemiz alan bakımından 125 bin ha ve %23 oran ile 1 inci sırada olup ülkemizi Cezayir (%8), Özbekistan (%8), Pakistan (%6) ve Afganistan (%5) izlemektedir.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
"Dünya Kayısı Başkenti" Malatya'da üretilen kayısılar, hem lezzetleri hem kaliteleri hem de büyüklükleri bakımından dünyada ilk tercih edilen meyveler arasında yer alıyor.
Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin'i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı.
Bu niteliğiyle Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak da adlandırılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Dünya kayısı üretiminin büyük bir kısmını Malatya karşılıyor. Iğdır ve Anamur'da yetişen kayısı ile Malatya'da yetişen kayısılar arasında fark vardır. Diğer kayısılar yalnızca sofralık olarak ikram edilebilirken Malatya kayısısı fırınlanarak, güneşte kurutularak da ikram edilebilir.
"Malatya kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenmiş olmasıyla beraber, Malatya kayısı çekirdeğinin tescillenmiş olması çok önemli. Bu belgeler, Avrupa'da ve dünyada çok önemli prestij belgeleridir.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.
Türkiye üretimde ise 750 bin ton ve %20 oran ile yine 1. sırada olup Türkiye'yi Özbekistan (%13), İran (%9), Cezayir (%6) ve İtalya (%6) takip etmektedir.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler.
III. Bin yılda o meyveye 'armanu' (yani Ermeni), Ermenistan'a da 'Armani' (Kayısı ülkesi) adını veriyorlardı.
Türk Dil Kurumu'na göre ''kayısı'' olarak yazılmaktadır. Günümüzde genellikle ''kaysı'' olarak hatalı yazılır. Pazardan kayısı ve çilek aldım. Kayısı kompostosu yapmak için tarifleri inceliyorum.
Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.
Kayısı kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Kayısı kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı ḳayṣī şeklindedir.
Ortalama meyve ağırlığı 34,5 g ve ağaç başına ortalama verim 30 kg'dır.
Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı ağacı kısa bir ömre sahip olan bir ağaçtır. Ömür uzunluğu 30 ila 35 arasında değişmektedir. Bu yaşı geçen ağaçlar verimliliklerini kaybederler ve kesilmeleri oldukça akıllıca bir tercih olmaktadır.
Ülkemizde Malatya yanı sıra, Erzincan, Iğdır, Elazığ, Kars, Mersin, Muş ve Hatay'da yoğun olarak yetiştirilir, naturel formüllerle hazırlanarak sofralarınıza ulaştırılır.
Kayısı meyvesi Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek kesimleri hariç her bölgede yetiştirilebilmektedir.
Malatya kayısıları başka iklim ve toprak koşullarına iyi adapte olamıyor. Dolayısıyla toprak, iklim ve bir de çeşitlerimizin farklı iklim koşullarına adapte olmaması gibi özellikleri üst üste koyduğun zaman işte Malatya kayısıları bu bölge koşullarına iyi adapte olmuştur.
Kayısı, Türkiye'de yaygın olarak Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Malatya ve Elazığ'da yetiştirilmektedir. Bu bölgelerin yanı sıra Marmara kıyıları, Ege kıyıları, Kars - Iğdır Bölgesi'nde, Elazığ'ın Baskil bölgesinde yetiştirildiği görülmektedir.
Kimi yörelerde yaban kayısısı adıyla da bilinir.
Gülgiller familyasından olan bu kayısı türü ülkemizde Akdeniz havzasında yetişir. Orta Anadolu bölgesinde tüm kayısı çeşitlerine zerdali denilmektedir.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri