Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.
Trafik Sigortasız Araç Muayeneden Geçer mi? Trafik sigortası olmayan araçlara muayene yaptırılması mümkün değildir. Üstelik aracını muayene ettirmeyen ve sigorta da yaptırmayan sürücüler, sürücüsüz ve muayenesiz araç kullandıkları için çeşitli yaptırımlarla karşılaşırlar.
Sigortasız araçlar muayeneye alınamamaktadır. Araçların muayenelerini yaptırmayan araç sahipleri muayenesiz araç kullanma nedeniyle de cezai yaptırımla karşılaşmaktadırlar. Zorunlu trafik sigortası olmadığı için muayenenin aksatılması durumunda muayene gecikme ücretinin de ödenmesi gerekmektedir.
TÜVTÜRK istasyonuna randevunuzu alıp gittiğinizde eğer ki trafik sigortanız yok ya da süresi bitmiş ise muayene işleminize başlanmaz ve aracınızın sigortasını yaptırıp tekrar işlemlere başlamanız söylenir.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
İlgili 39 soru bulundu
Trafik Sigortası Bitince Kaç Gün İçerisinde Yenilenmelidir? Trafik sigortasının belli bir yenilenme süresi yoktur. Poliçenizin süresi 1 yıldır. 1 yıl dolduğunda hemen yenileme yapmanız gerekir. " Trafik Sigortası Yenileme " başlıklı yazımızda belirttiğimiz üzere bir gün bile poliçesiz trafiğe çıkmak yasaktır.
Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar? (Eylül 2023)
Zorunlu trafik sigortası fiyatları, sigorta yaptıran kişiye göre değişmekle birlikte 2023 yılı için 3.218,4TL ile 24.144TL arasında değişir. Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.
Sigortasız şekilde muayene olmanız durumunda muayene ücreti 50 TL – 90 TL civarındadır. Sigortasız tahlil yaptırmak için doktor tarafından öncelikle muayene edilmelisiniz. Muayene sonrası tahliller ücret kapsamında olma durumu vardır. Devlet hastanesinde tahlil olmanız durumunda 50 TL – 250 TL arasındadır.
Ruhsat, trafik sigortası poliçesi, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi ve muayeneye getirilen aracın ruhsattaki sahibi başka bir gerçek kişi ise aracı getiren kişinin T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi belgelerden birisi bulundurulması gereken belgelerdir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Bir ay gecikmeli miktar 152,2 TL, iki ay gecikmeli miktar 158,76 TL, iç ay gecikmeli miktar ise 166,69 TL olarak ödeniyor. Trafik sigortası cezaları yalnızca bununla kalmaz. Araç sürücüleri bir yıllık poliçelerle yapılan bu sigortayı yeniletmek için gecikirlerse de ceza ödemek durumunda kalırlar.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı? İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
Trafik sigortası, zorunlu bir sigortadır. Bu nedenle tüm araç sahiplerinin yaptırması gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası olmayan araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Sigortasız olduğu tespit edilen araçların sahiplerine 436 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Hafif kusurlu işlemler arasında yer alan araç yangın söndürme tüpleri muayeneden geçişi engellememektedir. Buna göre özellikle de kişilerin akıllarında yer alan yangın tüpü muayenede hafif kusurlu mu sorusu da ortadan kalkmış olacaktır.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir. Ancak, yukarıda da açıkladığımız gibi artık otomobil üreticileri araçları stepne ile teslim etmek yerine, lastik tamir kiti ile teslim etmeyi tercih etmektedir.
Kişinin sigortasız bir şekilde muayene olmak için ilk önce 182'den randevu alması gerekir. Muayene ücreti ise, hastanelerde bulunan veznelere ödenir. Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden hastanelerde çıkacak muayene ücreti hakkında bilgi alınabilmektedir.
SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ŞİKAYETİ NEREYE YAPILIR ? Bir işverenin sigortasız olarak işçi çalıştırdığının anlaşılması durumunda konuya ilişkin şikayet; ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezine, CİMER'e ve işverenin bulunduğu il ve ilçedeki sosyal güvenlik kurumuna başvurarak yapılabilir.
Aile hekimliğinde sağlık hizmetleri ücretli midir? Hayır, ücretsizdir.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Zorunlu Trafik Sigortası borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, süresi dolan poliçeleriniz için Zorunlu Trafik Sigortası teklif alma işlemlerinizi ise Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Bununla birlikte, sigorta herhangi bir tarihte yapılabilir, sigorta zamanıyla ilgili kriterler sıfır ve 2. el araçlar için farklılık gösterir. Sıfır araçlar için satın alındıkları anda yaptırılması gereken zorunlu trafik sigortası, 2. el araçlarda ise noter satışından sonra 15 gün içinde yaptırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri