3. Karşıt (Zıt) Anlamlı Cümleler Anlamca birbirine zıt olan, birbiriyle çelişen cümlelerdir. Bu tür cümlelerde konu genellikle aynıdır; fakat konuya bakış açısı farklıdır. » Sanayileşme, çevreye zarar vermektedir. » Gelişmek isteyen toplumlar, sanayiye önem vermelidir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Anlam ilişkisi olan kelimeler; yakın anlamlı kelimeler, eş anlamlı (anlamdaş), zıt (karşıt) anlamlı kelimeler ve eş sesli (sesteş) kelimeler olmak üzere gruplara ayrılır. Diğer yandan eş anlamlı kelimeler bazı zamanlarda birbirinin yerine kullanılamaz. Eğer bunu bir örnekle açıklarsak; Kara bahtlı bir insandı.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Kelimeler
Yazılışları ve okunuşları farklı olmasına rağmen aynı anlamı taşıyan sözcüklerdir. Bu tür sözcükler birbirlerinin yerine kullanılabilir. Eş anlamlılık çoğunlukla Türkçe sözcüklerle dilimize yabancı dillerden girmiş sözcükler arasındadır. » Kara bahtlı bir adamdı.
İlgili 20 soru bulundu
yalan kasıtlı olarak, belli bir amaç güdülerek, bilinçli olarak yapılandır; yanlış ise kasıtsız, amaçsız, bilinçsiz yapılır. "her yanlış yalan değildir ama her yalan yanlıştır." yalan soyleme eylemi * sozle yapilir ancak yanlis insanin hareketlerini de kapsar.
Bunun için “kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır denilebilir. Bunun gibi; “okul – mektep”, “ayrım – fark”, “serüven – macera”, “kelime – sözcük”, “sağlık – sıhhat”, “hak – adalet”, “hediye – armağan” sözcükleri hep eş anlamlıdır.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Karşıt anlamlı kelimeler olarak da bilinen zıt anlamlı kelimeler yazılışı ve anlamı bakımından birbirinden farklıdır. Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelere denir.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
Aynı konu ve düşüncenin, farklı sözcükler ve söz dizimiyle dile getirildiği cümlelerdir. » Belirli bir hedefi olmayan insana kimse yardımcı olamaz. » Bir insan hangi limana yelken açtığını bilmiyorsa hiçbir rüzgar işine yaramaz. » Bu bardağın yarısı su ile dolu.
Siyah ile beyaz sözcükleri arasında "zıt anlam ilişkisi" vardır. Yani bu iki sözcük birbirinin tam tersi anlamlardadır. Zıt anlam sözcüğü aynı zamanda "tezat anlam" şeklinde de yazılabilir.
Şimdi bu konuda ele alacağımız diğer zıt anlamlı sözcüklerden bazılarına bakalım. Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Zıt anlam (mefhum-u muhalif/argumentum a contrario) ise doğrudan ortaya koyulan anlamın aksi ifadesinden çıkan manadır. Bir hükmü sadece düz anlamı ile sınırlandırarak anlamak gerek dilbilgisi açısından gerek mantık kaidesince doğru değildir.
Zıt kelimesinin eş anlamlısı karşı, 'aykırı' ve 'aksi' gibi kelimelerdir. Bu kelimeler cümle içinde karşıt kelimesinin anlamı yerine kullanılabilen kelimelerdir.
Karşıtanlamlı, zıt anlamlı veya antonim, anlamları birbirinin tersi olan sözcükleri tanımlamakta kullanılan bir terim.
Yanıt kelimesinin zıt anlamı olan iki farklı kelime bulunmaktadır. Bunlardan ilki sual olurken, ikincisi ise soru olmaktadır. Hem soru hem de sual kelimeleri ise dilimizde isim grubunda yer alan kelimeler arasında yer almaktadır.
Zıt anlamlı kelimeler; anlam yönünden birbirinin tersi olan kelimelere verilen isimdir. Böylece bir kelimenin zıt anlamlısı O kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Dilimizde her sözcüğün zıt anlamlısı yoktur. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Anlamları,yazılışları ve okunuşları farklı olan kelimelere zıt anlam denir. Örnek; Doğru = Yanlış Aşağı = Yukarı
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
TDK'ye göre, derisinin altında çok yağ birikmesi sonucundan vücudu daha şişkin gözüken kişi ya da hayvan olarak tanımlanan şişman kelimesinin de farklı yazılışlarda olan eş anlamlı kelimeleri bulunur. Bu kelimeler, büyük, balaban, iri, şişko ve dolgundur.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
2- İL: El kelimesinden türetilmiş olan il, şehir ve kent sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri