Kedilerde de iç veya dış parazitlere bağlı olarak görülen başlıca belirtiler evcil hayvanınızın sağlığı kadar sizin ve ailenizin hatta toplum sağlığının da olumsuz etkilemesine neden olabilir. Kedilerde iç ve dış parazit belirtileri arasında öne çıkanlar kısaca şunlardır: Kanlı dışkılama ve ishal.
İç parazit ilacı yan etkileri: Kusma ve ishal en bilindik yan etkileridir. İkisi de sindirim sisteminin bakteri florasını bozması sebebi ile oluşmaktadır.
İç Parazitler
Bağırsakta konumlanan parazitler, bağırsak florasını etkileyebilir ve bağırsakları tahriş ederek yavru kedilerde ishal başlatabilir.
İç parazitten sonra üç gün hafif ishal gibi olabilirler parazitten bağımsız.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır. Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Aşıların etkinlik süreleri her canlıda farklı olmaklar birlikte kedilerde 6-8 haftalıkken ilk iç dış parazit aşı uygulaması yapılmaktadır. 1 yaşını doldurmuş kediler her 3 ayda bir kez iç parazit aşısı ve dış parazit aşısı vurdurmak zorundadır.Kedilerde parazit aşı uygulaması 3 ayda 1 kez düzenli olarak yapılmalıdır.
Hafif etkiler arasında ateş, halsizlik ve aşı bölgesinde şişlik görülür. Ciddi etkiler ise, nefes almada zorluk, kusma ve ishal gibi belirtiler yer alır. Bu nedenle aşı yapılan kedinin klinikte bir saat kadar kalması tavsiye edilir.
Özellikle ishal süresince eski mamasını yememesi gerekiyor. Mamasından dolayı da ishal olma durumu olduğundan, farklı bir mama verilmesi gerekir. Mama dışında, haşlanmış tavuk vererek ishal durumu da iyileştirilebilir. Yağsız tavuk ve beyaz pirinç de, kedilerin ishalini kesebilecek gıdalardır.
Oldukça nadir görülen kusma ve ishal gibi tehlikeli belirtiler aşıdan sonraki 2. Günde devam ediyor ise mutlaka veteriner hekiminize götürerek kedinizi muayene ettirmelisiniz.
Giardia lamblia ve cryptosporidium gibi parazitler ishale neden olabilir. İshalin yaygın bakteriyel nedenleri arasında kampilobakter, salmonella, shigella ve Escherichia coli bulunur.
Uzun süren (bir günden fazla) ishal ve davranışlarda önemli değişiklik ile başka işaretlerin eşlik ettiği ishal durumları, acilen tedavi edilmelidir ve kediniz hemen veteriner hekimine veya veteriner polikliniğine götürülmelidir. Parlak kırmızı kanlı veya daha koyu renkli dışkılar da acil durum olarak görülmelidir.
Kedilerde ishalin ilk ve en çok görülen nedeni beslenmeye bağlı nedenlerdir. Kedi maması değişimi, çiğ et, bozuk gıda, süt ve süt ürünleri, sofra gıdaları kedilerde ishalin en büyük nedenleri arasındadır. 2. Strese girmek de kedilerde ishale neden olmaktadır.
Kedi pire damlası hem mevcut pire istilasının tedavi edilmesi hem de gelecek istilaların önlenmesi için oldukça etkilidir. Pire tasması gibi başka yöntemler olsa da bu yöntemler tek başına yetersiz kalmaktadır. Damlanın etkisi ise birkaç saat içerisinde kendini gösterir.
Baş ağrısı, baş dönmesi, mide ağrısı, bulantı, yorgunluk, halsizlik, eklem/kas ağrısı, Karın ağrısı, iştahsızlık, kusma ve terleme oluşabilir. Bu yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir ve parazit enfeksiyonun ve/veya ölen parazitlerin belirtileri olabilir.
İster yavru, ister yetişkin olsun aşılamadan 3 gün önce ve 3 gün sonrasında yıkama yapılmamalıdır.
Kedi ishali ne zaman geçer? Patili dostlarımız için ishalin bir çok nedeni olmasıyla beraber yaygın bir durumdur. İshal durumu bazen kendiliğinden geçerken bazen de 24 saatten çok daha uzun sürebilir. 24 saatten uzun süren ishal durumlarında patili dostlarınızın sağlığı için acilen veteriner hekiminize danışmalısınız.
Kediler için ishal normal bir durum olmakla birlikte; kedinizin ishal olmasının pek çok nedeni vardır. İshal çoğu zaman kısa sürede kendiliğinden geçer. Fakat bazen günler, haftalar ve hatta aylar sürebilir veya düzenli olarak geri gelebilir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Hafif ishaller genellikle 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak, ishal 3 gün veya daha fazla sürerse, bu durum ciddiye alınmalıdır. Ayrıca, yavru kedilerde ishal, dehidrasyon riskini artırabileceği için, daha hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir.
Kedilerde parazit aşısı yan etkileri diğer aşılar ile benzerlik gösterebilir. Aşı sonrasında ortaya çıkan semptomların şiddetli olduğu gözlemlenirse ve söz konusu semptomlar bir günden uzun süre devam ederse mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir. Kedilerde parazit aşısı yan etkileri; Halsizlik ve/veya uyuşukluk.
İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
Köpeklerde parazit belirtileri olarak bu belirtileri ciddiye almaz ve iç dış parazit aşısı yaptırmazsanız hayvanınızın sağlığı ciddi şekilde tehlikeye girecektir. Özellikle iç parazitler kısa süre içerisinde çoğalarak hayvanın çeşitli hastalıklara yakalanmasına yol açacaktır.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.)
İç ve Dış Parazit aşısı: 6-8 hafta arasında, Karma Aşı: 8 - 10 hafta, Lösemi aşısı: 9-11 hafta. Karma aşı tekrarı: 10-12 hafta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri