Kesin Mizan, Tekdüzen Hesap Planına Göre Sadece 1, 2, 3, 4 Ve 5 Kodlu Hesapların Bakiye Verdiği; 6 Ve 7 Kodlu Hesapların Kapatıldığı, Bakiye Vermediği Mizandır.
Kesin mizan penceresi Hesap Kodu, Hesap Açıklaması, Dahil Edilecek Hesaplar, Borç Toplamı, Alacak Toplamı, Borç Kalanı ve Alacak Kalanı kolonlarından oluşmaktadır.
➢ Kesin mizanda 6-Faaliyet hesapları ve 8-Bütçe hesapları kesinlikle bakiye vermezler.
6-Genel Kesin Mizanın Düzenlenmesi
Gelir,gider ve maliyet hesapları dönem sonu işlemleri sırasında kapatıldığından bu mizanda kalan vermezler.
Bu nedenle kesin mizanın kalanlarından yararlanılarak işletmenin dönem sonu durumunu gösteren dönemsonu bilançosu düzenlenir.
İlgili 42 soru bulundu
Kesin mizan ise mizan çeşitlerinden birisidir. Kesin mizan dönem sonu işlemleri ile ilgili defterikebir ve yevmiye kayıtları yapmaktadır. Böylece defterikebir bakiyeleri, envanter sonuçlarına göre düzenlenir. Kesin mizan kısaca dönem sonu ile ilgili kayıtlardan sonra düzenlenen bir mizan çeşididir.
Mizan, dönem sonunda düzenlenen bir tablo olup; işletmenin bir dönem boyunca kullandığı tüm hesapları, bu hesapların borç ve alacak taraflarının toplamını ve borç veya alacak kalanlarını topluca gösterir.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
Gelir hesaplarındaki artışlar, ilgili hesapların alacak tarafına kaydedilirler. Gelir hesaplarındaki azalmalar alacak tarafına kaydedilir. Gelir hesapları ya sürekli alacak kalanı verirler ya da kalan vermezler.
Kesin mizanın düzenlenmesini takiben, dönem sonun- da son yevmiye olarak borç ve alacak bakiyesi veren hesapların kapatılmasını sağlamak için kesin mizanda borç bakiyesi veren hesaplara alacak kaydı yapılarak, alacak bakiyesi veren hesaplara ise borç kaydı yapıla- rak muhasebe dönemi kapatılır.
Kesin mizan, dönem sonunda envanter işlemlerinin yapılması ile ortaya çıkan sonuçlardan yola çıkarak deftere kaydedilen kayıtlardan sonra düzenlenmektedir. Bir başka ifadeyle, dönem sonu yapılan kayıtlara istinaden düzenlenen bir mizan türüdür. Kesin mizan, ileriki zamanlarda düzenlenemez ve değiştirilemez.
127 Diğer Ticari Alacaklar
Bu hesap, ticari faaliyetler sonucu oluşan fakat ticari alacaklar grubundaki diğer hesapların kapsamında olmayan ticari alacakların izlendiği hesaptır. Diğer ticari alacaklar hesabına, bu nitelikte bir alacak ortaya çıktığında borç, alacağın tahsili durumunda da alacak kaydı yapılır.
320 satıcılar hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile alakalı tüm mal ve hizmetlerden kaynaklanan ve bir senede sahip olmayan borçlar hesabı olarak bilinmektedir. 320 hesap, ortakların, ana kuruluşun, iştirakler ve bağlı ortaklarının senetsiz ticari borçlarının bilanço dipnotlarında gösterilmesi gereken hesaptır.
Kesin Mizan: Her bir dönem sonunda envanter işlemlerinin yapılması sonunda elde edilen sonuçlara göre defterlere kaydedilen kayıtların ardından kesin mizan düzenlenir. Kesin Mizan sayesinde, yevmiye defterine kaydedilen kayıtların Defter-i kebire doğru bir şekilde aktarılıp aktarılmadığı kontrol edilmiş olur.
Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço'da yer almaz.
Satıcılar Hesabı” içinde izlenmekte olan bir hesap borç bakiyesi verebilir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde borç bakiyesi veren hesabın “120. Alıcılar Hesabı”na devir edilmesi gerekmektedir.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır. '
Diğer ticari borçlar grubunda yer alan 329 hesap veya 329 muhasebe kodu, 32 Ticari Borçlar hesap grubundaki hesap kalemlerinin kapsamı dışında kalan ticari borçların izlendiği hesap olarak tanımlanır.
Giderlerin işlendiği hesaplara gider hesapları gelirlerin izlendiği hesaplara ise gelir hesapları denir. Bu hesapların tümüne genel olarak sonuç hesapları denilmektedir.
Bir şirketin müşterilerinin finansal durumunu belirlemek için bir ölçü olarak kullanılır. Alacak hesapları, bir şirketin alacaklarının normalden çok daha yavaş bir şekilde toplandığını gösterirse, bu durum işin yavaşlayabileceğine veya şirketin satış uygulamalarında daha fazla kredi riski aldığına dair bir işarettir .
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
692 Hesap İşleyişi
Vergiden sonraki Net Dönem Kârı Hesabın alacağına, Net Dönem zararı ise borcuna kaydedilir. 692 Dönem Net Kârı veya Zararı Hesabı, dönem sonlarında 590 hesaba devredilerek kapatılır.
-Kesin Mizan: Her dönem sonunda çıkarılan son mizandır. Bu mizanda kalanlar işletmenin fiili durumunu gösteren tutarlardır. Bu mizandan hareketle işletmenin finansal tabloları düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri