Zıtlıklar şairi olan Özdemir Asaf'ın kırmızıyı hem olumlu hem de olumsuz olarak kullanması onun sanatının gereği olarak da açıklanabilir. Özdemir Asaf, kırmızıyı şiirlerinde ağırlıklı olarak betimleyici unsur olarak kullanır.
Abdülhak Hamit Tarhan (1852 - 1937)
"Şair-i azam" ve "tezatlar (zıtlıklar) şairi" olarak ünlendi.
Abdülhak Hamit'e Dair Diğer Bilgiler
Hamit bir “tezatlar şairi” olarak anılır. Düzensizlik, anlaşılmazlık onun şiirinin asli yönünü ihtiva eder. Tabiat ve aşk kavramları şiirlerindeki ana temadır.
Yazar, edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneği olan Sahra'yı yazmıştır. Ayrıca Validem şiiriyle Türk edebiyatındaki ilk uyaksız şiiri yazmıştır. Aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri ise Eşber'dir. Abdülhak Hamit Tarhan, Türk şiirine yeni temalar getirmiştir.
Tanzimat devri Türk edebiyatının ikinci nesline mensup Abdülhak Hâmid Tarhan, yeni Türk şiirinin kurucu isimlerinden biridir.
İlgili 31 soru bulundu
Tanzimatı, Birinci ve İkinci Meşrutiyetleri ve Cumhuriyeti gören; bu devirlerdeki Tanzimat, Edebiyat-ı Cedide, Millî Edebiyat ve Cumhuriyet devri edebiyatlarını yakından tanıyan sanatçı, Türk edebiyatında "Şair'i Azam" (Büyük Şair) sıfatı ile anılır (Bu sıfatı ilk kez Süleyman Nazif kullandı).
' dizeleriyle başlayarak yüreğimizi dağlayan bu şiir, Abdülhak Hamid Tarhan tarafından, ölen eşi Fatma Hanım'a ithafen yazılmıştı.
İlk kafiyesiz şiir: Abdülhak Hamit / Validem (1913)
Abdülhak Hamit; “Tezatlar Şairi”, “Şair-i Azam (En Büyük Şair)” olarak anılır. Ölüm, hayat, tabiat, aşk, metafizik vb. temalarda kişisel duyarlılığı yansıtan şiirler yazdı.
Ahmet Haşim | “Akşam şairi” olarak tanınan, modern Türk şiirinin kurucularından; şair ve yazar #AhmetHaşim.
Yaş Otuz Beş şiiriyle ve "ölüm şairi" olarak bilinen Cahit Sıtkı Tarancı'nın 112'inci doğum yılı. Cahit Sıtkı Tarancı, 4 Ekim 1910 yılında Diyarbakır'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu.
ikilem şairi Ziya Paşa'dır. Eski ve yeni arasında bocalayan tpolumcu bir şairdir. Bu yüzden ona "İkilem Şairi" denir. Hece ölçüsüyle yazdığı şiirlerin yanında aruz ölçüsünü de kullanmıştır.
Yıl, 1879… Adanalıların; memurlara Fransızca kurslarını zorunlu tuttuğu için “Frenk Vali” Lakabı ile andığı Ziya Paşa, Vilayet Binası'ndan Taşköprü'ye doğru ilerlemektedir.
Namık Kemal (Osmanlıca: نامق كمال) (21 Aralık 1840; Tekirdağ - 2 Aralık 1888; Sakız Adası), Türk milliyetçiliğine esin kaynağı olmuş, Genç Osmanlı hareketine bağlı yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir. Yurtseverlik, özgürlük, ulus kavramlarına bağlı bir Tanzimat aydınıdır.
HEVES ETTİM (NABİZADE NAZIM) Nâbizâde Nâzım'ın şiirlerinden oluşan eseri. 1302/1885'de İstanbul'da Mihran Matbaasında Maarif-i Umumiye Nezaret-i Celilesinin 508 numaralı ruhsatıyla yayımlanmıştır. Eser 75 sayfadan oluşmaktadır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Özellikleri, Örnekler. 1. Serbest şiir, ölçüsüz ve uyaksız yazılan, belli kurallara bağlı olmayan şiirlerdir.
Şair Evlenmesi eserinde ilk noktalama işaretlerini kullanan kişidir. Eşek ile Tilki eserinde Batılı anlamda ilk fabl örneğini yazar. Şiire ilk başlık koyan şairdir. İlk şiir çevirisi Eşek ile Tilki'dir.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Bu üzüntünün ardından söylediği "Gitti de Gelmeyiverdi" şarkısı oldukça ünlenirken sanatçı asıl şöhreti sözleri Abdülhak Hamit Tarhan'a, bestesi Mehmet Baha'ya ait, "Makber" şarkısıyla kazandı.
İçli Kız (Abdülhak Hamid Tarhan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
'Hamit' özel isminde 'a' sesi uzun okunur; her ne kadar özel isimlerde uzatmalar terk edildiyse de, en azından yarım vokal uzun söyleyebiliriz. aslı Hamid (A uzun) olan isim hamd eden öven anlamındadır (ism-i fail), bir insan eylemini anlatır.
Abdülhak Hâmid, Endülüs fatihi Tarık bin Ziyad'ın kahramanlık hikâyesinden kesitler aktardığı eserde aslında bir tür ütopya koyar ortaya. Aşk, ihanet, başkaldırı, ölüm ve cinayetlerin fonunu oluşturduğu hikâyede, dönemin bütün sosyal ve politik meselelerine dokunulduğu görülür.
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın, eşi Fatma Hanım'ın vefatı üzerine yazdığı eserlerinden. Gelin odası manasına gelen Hacle, 1886 yılında basılmıştır. 42 mısralık 8 bentten meydana gelen uzun bir manzumedir. Bu bentlerin her biri gazel tarzındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri