Tarçın, doğrudan kas hücreleri üzerinde çalışır ve şekerin kanda durmayıp enerjiye dönüşmesini sağlar. Kısacası kan dolaşımını hızlandırır. Amacı insülin duyarlılığını arttırmaktır.
Sağlıklı kişilerde ve insülin direnci olanlarda yapılan çalışmalar, tarçın tüketmenin insülin duyarlılığını artırırken ve seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir.
Dr. Tarçın, yüzyıllardır geleneksel olarak kullanılan biyoaktif bir baharattır. In vivo ve hay- van in vitro çalışmalarda, tarçının hücresel glukoz metabolizmasını etkileyerek açlık- tokluk plazma glukozu ve HbA1C seviyesini düşürdüğünü göstermektedir.
Tarçın mucizesinden yeterince faydalanabilmek için 20 gün boyunca yarım çay kaşığı tarçın tüketmeniz, kronikleşen yüksek kan şekeri seviyenizi düşürmede yardımcı olacaktır.
Düşük kan şekeriniz varsa, gün içinde sık sık tarçın almayın. Aşırı tarçın tüketimi kan şekerini düşürür ve ani bayılmalara neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Düşük şekeri olan kişilerin, tüketmesi kesinlikle önerilmez. - Tarçına alerjisi olan kişilerin sayısı, oldukça fazladır. Yapılan araştırmalarda, tarçına alerjisi olanların, domatese alerjisi olanlardan daha fazla olduğunu göstermiştir. Tarçın, fazla tüketilmese bile, kaşıntı ve mide ülserine yol açabilir.
Uzun süre ve çok tüketilmesi halinde kabızlık meydana gelir. Yüksek tansiyon ilacının etkilerini arttırabilir. Bu da kan şekerinin düşmesine sebep olur. Aşırı miktarda tüketilmesi halinde mide ve sindirim problemlerine yol açabilir.
Tarçın, tip 2 diyabeti yönetmeye iki farklı şekilde yardımcı olur. Tip 2 diyabetlilerin kan şekerinde düşmeyi sağlayabilir. Bir de insülin direncini engellemeye yardımcı olur.
2) Kan Şekerini Dengeler
Kan şekeri seviyesi yükselince tarçınlı yoğurt tüketebilirsiniz. Tarçınlı yoğurt hem faydalı hem de lezzetlidir. Bu şekilde kan şekeri seviyenizi dengeler.
Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelen tarçınlı su, bağırsaklarda nitrozamine oluşumumu engelleyerek kabızlığı önler. Strese iyi gelen tarçınlı su, bu duruma bağlı olarak gelişen baş ağrılarını da dindirmeye yardımcıdır. Tarçınlı su yüksek kolesterole de iyi gelir.
Toz tarçının günde en fazla bir çay kaşığı (2,3 gram) tüketileceği düşünülürse, bu miktar yaklaşık olarak sadece 5,6 kaloriye tekabül ediyor.
Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar. Böylece su içmek şekeri düşürür. Bu nedenle şeker hastası olanlar kan şekerinin dengelenmesi için günde en az 2,5 litre su içmelidir.
Yapımı oldukça basit ve pratik olan tarçınlı su kürünü hazırlamak için 250 ml kadar suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın ilave edin ve kaynatın. Fokurdamaya başladıktan sonra hafif ılıdıktan sonra vakit kaybetmeden tüketin.
Karatay Diyeti yaparken sürekli yemek yemeyin. İnsülin direnci sık sık yediğimiz zaman ve harcamadığımız zaman kırılamaz. Az yemek doğru değil aslında, 3 öğün, fakat tok olarak yenilecek. Kahvaltı 24 saatin en önemli öğünüdür.
Karbonhidrat (ekmek, meyve, pirinç, bulgur, makarna, şekerli gıdalar, şekerli içecekler gibi) içeren bir yemek yediğinizde, kan dolaşımınızdaki şeker miktarı artar. Pankreasınızdaki hücreler bu artışı algılar ve insülini kanınıza bırakır.
Yemekten sonra yürüyüş yapmak ve günün geri kalanında aktif olmak kan şekeri hücrelerin insüline taşınmasını ve kan şekerinin dengede kalmasını desteklemektedir. Bu durum insülin direncini önemli ölçüde iyileştirebilir, insülin direnci, metabolik sendrom semptomlarından biridir. Vücut için seviyesi çok önemlidir.
Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğundan, şeker hastaları herhangi bir endişe duymadan tarçınlı su içebilmektedir.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Akşam yatmadan bir bardak suyun içine bir adet çubuk tarçın, 2 karanfil, 1 dilim limon ekleyin. Sabah kalkar kalkmaz bu suyu için. Bu gün içindeki kan şekerini kontrol altına almanızı sağlar, tatlı ihtiyacını bastırır.
Her gün limonlu su içmek obezite riskinin azaltılmasına yardımcı olan faydalı bir aktivitedir. Yapılan çalışmalarla desteklenen bu durum aynı zamanda insülin seviyelerinin de kontrol altına alınmasını sağlar.
İnsülin direncine kalkan olan beslenmenin omega 3 yağ asidi içeren hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinleri tüketmekten geçtiğini unutmayın. Salatalarınıza ya da yoğurdunuza keten tohumu ekleyin, ara öğünlerde ceviz tüketin, haftada en az üç kere somon dahil omega 3'ten zengin yağlı balıkları mutlaka yiyin.
Elma Sirkesi Tüketmek
Özellikle yüksek karbonhidratlı gıdalarla kombine edildiğinde elma sirkesi insülin duyarlılığını ve artan insülin seviyelerini düşürebilir. Yüksek karbonhidratlı bir öğüne iki yemek kaşığı elma sirkesi eklemenin, yemekten sonra 30 dakikaya kadar insülin direnci seviyelerini düşürmektedir.
Kaynatmadan da tarçınlı su yapabilmek mümkündür. Daha pratik bir tarif olarak 1 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın atarak karıştırıp tüketebilirsiniz. Ya da 1 litre ılık suyun içine 2-3 adet çubuk tarçın atıp bekletebilir, gün içerisinde tüketebilirsiniz.
BİR ÇUBUK TARÇIN KAÇ KEZ KULLANILIR? Kabuk tarçın 1 kereden fazla kullanılmaz diye düşünülebilir ancak 1 den fazla tüketimi mümkündür. 1 adet çubuk tarçının 3 veya 4 kez kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Mideyi korur: Tarçın sinnamaldehit adlı bir uçucu yağ içerir. Bu yağ mide bağırsak hareketlerinin hızlanmasında yararlıdır, ülser oluşumunu engeller. Sadece sabah aç karnına değil yemeklerden sonra içilen bir su bardağı tarçınlı su karın ağrılarını hafifletir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri