Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Güneş kreminin (SPF) 30 veya daha yüksek olduğundan emin olun. SPF numarası, güneş kreminin UVB ışınlarına karşı sağladığı koruma seviyesidir. Daha yüksek SPF sayıları daha fazla koruma anlamına gelir. SPF 15, UVB ışınlarının yaklaşık % 93'ünü filtrelerken, SPF 30, yaklaşık % 97'yi, SPF 50 yaklaşık % 98'ini filtreler.
· Herhangi bir UV ışınına maruz kalmadan önce UV transmisyon ölçülür. Özel bir katsayı kullanılarak in-vitro SPF değerine ulaşılır. · Elde edilen transmisyon değeri ile hesaplanan tamamlanmamış UVAPF değeri bulunan SPF değerinin 1/3'ünden büyükse teste devam edilir.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
İlgili 16 soru bulundu
30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır.
Güneş kremi satın alırken ilk önce, üründe SPF ibaresi yer almalıdır. Bunun yanı sıra UVB ve UVA'ya karşı etkili olması da güneş kreminin özelliklerini göstermektedir. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için özellikle ürünlerin 30 koruma faktörlü ve üzeri olmasına özellikle dikkat etmek gerekir.
Sun Protection Factor yani güneş koruma faktörü anlamına gelen SPF, genelde 15 ile 50 arasındadır. Değer ne kadar büyük olursa ürünün koruma etkisi de o kadar güçlüdür. Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar. Cilt uzmanlarının tavsiye ettiği değer genelde 30 SPF'dir.
Evde cilt tipi belirlemek için parmak uçlarınızı yüzünüzde hafifçe gezdirin. Eğer T bölgesinde parmaklarınız yağlanıyor ancak diğer bölgelerde herhangi bir yağ hissetmiyorsanız cildiniz karma demektir. Hiçbir şekilde yağ hissetmiyorsanız kuru, cildin her bölgesinde parmaklarınız yağlanıyorsa cildiniz yağlı demektir.
Uyguladığımız ürünler cildin alt katmanlarına emilmeyip ölü cilt hücrelerinin üzerinde kalırlarsa, bir biri üzerine eklenen katmanlar emilmez ve gün içerisinde pütürlenip dökülebilirler.
Su bazlı bir nemlendiricinin içerik listesinde su (veya Aqua) ilk sırada yer alır; yağ bazlı bir nemlendirici ise içerik listesinde “yağ” olarak tanımlanmış ya da yağ olarak bilinen bir etken madde yazar. Bunun dışında her iki bazda da olan ürünlerin içeriğinde benzer veya ortak etken maddeler yer alabilirler.
Ürünün hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruduğunu gösterir. FDA'ya göre ürün üzerinde Broad spectrum yazısı olup, en az SPF 15 değerine sahip olan güneş kremi cildi kanser riskine karşı koruduğunu paket üzerinde belirtebilir. Broad spectrum SPF 15'in altında ise bu ifadeyi kullanamaz.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Güneş kremlerini 3 yıldan fazla kullanmamalısın.
Güneş kremlerinin üzerinde SPF (Sun protection factor) adı altında bir değer bulunur ve bu değer, kremin cildi güneşten koruma gücünün bir göstergesidir. Uzmanların büyük bir kısmı en az 15 SPF, açık havada uzun vakit geçirilen durumlarda ise en az 30 SPF içeren güneş kremlerinin kullanımını önerir.
Sadece siz yetişkinleri değil bebeklerinizi ve küçük çocuklarınızı da güneşin zararlı etkilerinden doğal bir şekilde koruyan herbal güneş koruyucu krem spf 100 max, tüm cilt tipleri için uygundur.
En az 15 koruma faktörü olan kremleri seçmelisiniz; çünkü 15 koruma faktörü güneş ışınlarının yüzde 93'ünü filtreliyor. 30 veya 50 koruma faktörlü kremler de beyaz tenliler için öneriliyor.
Güneş koruyucular, dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürülmeli, cilde eşit miktarda yedirilerek sürülmeli, terleme ve suya girdikçe yenilenmeli, bulutlu kapalı havalarda da kullanılmalıdır. Yüz ve ellere birlikte uygulanmalı ve mutlaka cilde yeterli miktarda yedirilerek sürülmelidir.
Güneşten kremi seçiminde markadan ziyade koruma faktörü ve uygulama sıklığı önemlidir. Bu kremlerin koruma faktörü (SPF) adı verilen numaraları vardır. Etkili bir korunma için numarası 15'ten büyük olan güneş kremleri tercih edilmelidir. Yüz için tercihen faktör 30 ve yukarısı daha uygun olur.
Dermatologların tavsiyesi de sadece tatillerde ya da yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca ve her gün güneş kremi kullanmak yönünde. Zira mevsime göre güneşten gelen ışınlar farklı düzeylerde olsa da cildiniz bu ışınlardan etkilenmeye devam eder.
Güneş koruyucu filtrelerin cildinizi bir film tabakası gibi örtüp sizi koruması için, tüm rutininizi uygulayıp nemlendiricinizi sürdükten ve emildiğinden emin olduktan sonra güneş kreminizi sürebilirsiniz. Fondöten, BB ya da CC krem gibi ten makyajı ürünleri, güneş koruyucusunun üstüne gelecek.
ULTRA ETKİLİ güneş koruyucu
BIODERMA geliştirdiği Photoderm Lait ULTRA SPF50+ ile tüm ciltlerin kullanımına uygun ve tüm ciltlerin kullanmaktan zevk aldığı bir ürün geliştirmek istedi. Bu yeni temiz içeriklere sahip formülasyon ile ürün, cildi tahriş etmeden etkili UVA ve UVB koruması sağlar.
Yağ-su bazlı emülsifiye ürünler cilde gerekli sebum ve su değerlerini vermesi beklenir. Eğer cilt kuru ise yağ bazlı, cilt yağlı ise su bazlı ürünler tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri