Zühd, hem çileciliğin İslamî kavramını hem de daha özellikle feragât kavramını kapsamaktadır. Zühd sadece haram olanı değil helal olanı da bırakmayı gerektirmektedir. Çilecilik, bazı rahatlıklardan ve lükslerden yoksun bir hayat içermektedir. Önceki zahidler yoksullukları ile vasıflandırılırdı.
Zühd, Allah'tan başka her şeyi gönülden çıkarmak ve O'nun dışındaki hiçbir varlığa hak ettiğinden daha fazla değer vermemektir. O, ne varlığa sevinmek; ne de yokluğa üzülmektir. Allah ile zengin olmaktır.
Azla yetinmesini bilen, dünya malında gözü olmayan ve ahiret için yaşayan kişilere züht denir. Tasavvufi inanışa göre her rind, aynı zamanda zühttür, ancak her züht rind değildir. Çünkü rint olarak nitelendirilen kişiler hem ibadetlerini yerine getirirler hem de ayetler üzerine derin derin düşünürler.
B.
Tasavvuf tarihinde Asr-ı Saadet'ten itibaren tabiîn ve tebe-i tabiîn devrini kapsayan ve Horasanlı ünlü zâhid Şakîk Belhî'ye kadar (ö. 194/809) devam eden hicrî iki asırlık zaman dilimi Zühd Dönemi olarak adlandırılmaktadır.
Hz. Peygamber'le ashabının zühd hayatına dair rivayetler ve bu konuyla ilgili literatür için kullanılan terim.
İlgili 41 soru bulundu
Zühd kelimesi Arapça kökenli olup anlamı "bir şeye karşı olan meyilden vazgeçmek" anlamına gelir. Zahid de bu kelimeden türemiş bir kelimedir ve "zühd sahibi insan" anlamındadır. Dünyada farz olan ibadetleri yapmaktan öte bazı helalleri de Allah rızası için terk edebilme meziyetine sahip kişiler için kullanılır.
Zühd kavramı sözlükte terk etmek ve yüz çevirmek gibi anlamlara gelirken tasavvuf ıstılâhında dünyadan yüz çevirmek ve nefsi mâsivâya yönelik ilgi ve sevgiden kurtarmak manasında kullanılmaktadır. Kur'ân-ı Kerîm ve sünnet zühdü tavsiye etmektedir.
1. Zühd Kavramının Lügat Anlamı: Zühd, Arapça z h d fiilinin mastarı olup, lügatte bir şeye meyletmemek, rağbet etmemek, yüz çevirmek, ilgisiz davranmak ve terk etmek manalarına gelir1. Bu terk etme işi, o şeyi küçümsemekten, günah saymaktan veya azlığından dolayıdır2.
Zühd kavramı genellikle dünyaya karşı olumsuz tavır ve davranışların bütününü ifade eder. Dünya malına, makama, mevkiye, şan ve şöhrete önem vermeme; azla yetinme, çokça ibadet etme, âhiret için hayırlı işlere yönelme zühdün bazı göstergeleridir (et-Taʿrîfât, “zhd” md.).
Halvete girmek, ibadet, zikir, riyazet ve murakabe ile meşgul olmak üzere yalnız başına tenha bir odaya, tekkelerde halvethane denilen bir hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır. Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir.
Sözlükte “sakınmak, kaçınmak, çekinmek” anlamındaki vera' kelimesi terim olarak “haram ve günah olup olmadığı şüpheli hususlardan özenle kaçınıp helâl ve mubahların bir kısmından feragat etmek” anlamında kullanılır.
Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi. Sözlükte zühd “bir şeye rağbet etmemek, ona karşı ilgisiz davranmak, ondan yüz çevirmek” gibi anlamlara gelir.
Dünyaya karsı bakısın yer aldıgı hadisleri ihtiva eden eserlere hadis külliyatı içerisinde Kitâbü'z-Zühd denilir.
Tasavvuf yolunda nefis mücâhedesini sürdürmekte olanlara mürîd ve mutasavvıf, bu mücâhedeyi tamamlayıp kemale ermiş olanlara sûfî denilmektedir (Sülemî, Tasavvufun Ana İlkeleri, s. 10; Hücvîrî, s. 115). Sûfiyye “tasavvuf; tasavvuf ehli kimseler, sûfîler” anlamındadır.
Henüz tasavvuf ilmi isim olarak ortaya çıkmadan, tasavvufun teşekkül sürecinde etkin olan zatlara sûfî adı verilmiştir. İlk sûfînin kim olduğu ve bir ilim olarak tasavvufun ne zaman ortaya çıktığı konusunda kaynaklarda muhtelif bilgiler bulunmaktadır.
Ona göre birr sıla ve ma'rûf olmak üzere iki şekilde tezâhür eder. Sıla, “karşılık gözetmeksizin mal yardımında bulunmak”, ma'rûf ise “gerek söz gerekse davranışla insanların iyilik ve mutluluğu, dirlik ve düzenliği için çalışmak” anlamına gelir (Mâverdî, s. 184).
Züht TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş,din bilgisi Takva.
ZÜHD: İsteksizlik, rağbetsizlik, aza kanaat. Terim olarak, dünyaya ve maddî menfaate değer vermemek, çıkarcı, menfaatperest ve bencil olmamak, kalpte dünya ve çıkar kaygısı taşımamak, kanaatkâr olmak demektir.
Allah ve O'nun sıfatları, fiilleri, isimleri ve tecellileri hakkında mânevî tecrübeyle doğrudan elde edilen bilgi anlamında bir tasavvuf terimi.
İslâmî zühd hayatının kaynağı, öncelikle Kur'ân ve hadislerdir. Diğer taraftan içinde yaşadıkları sosyal veya bireysel hayatın kültürel, toplumsal, psikolojik ve siyasî yapısı da, zühdü bir hayat tarzı haline getirmeye meyilli insanlar üzerinde etkili olmuştur.
Zühd tasavvufî bir te- rim olarak; dünyaya, maddeye ve menfaate değer vermeme, rağbet etme- me, kanaatkâr olma, Allah korkusuyla günahtan kaçınıp kendini ibadete verme anlamlarında kullanılır.
Tasavvuf kavramlarını genel olarak iki kategoriye ayırmak mümkündür: Tahalluk Kavramları: Ahlâk, ibadet ve manevî eğitimle ilgili kavramlardır. Bunlar arasında ibadet, takva, vera', zikir, tevbe, murakabe, sıdk, ihlâs, sabır, tevekkül, şükür, rıza, fakr, zühd, istikamet sayılabilir.
Masiva, dünya, kainat, tasavvufta alem demektir. 5 çeşit alem kabul edilmektedir: lahut alemi, ceberut alemi, melekut alemi, anasır alemi, insanı kamil alemi. İnsan, masivanın zübdesidir. Genel olarak zahir alemi görünen alemdir ve maddedir, batın alemi ise soyuttur, ruhlar alemidir.
Fezâil kelimesi, “yapılmasını dinin tavsiye ettiği güzel iş ve hareketler” anlamıyla bazı hadislerde geçmektedir. “İyi işlerin en değerlisi, seninle ilgisini kesen akrabayı ziyaret etmen, senden esirgeyene vermen, sana hakaret edeni bağışlamandır” (Müsned, II, 438) meâlindeki hadis bunlardan biridir.
Bir tarikata ve şeyhe bağlı olan mürid, sûfiyâne bir hayat yaşayan kişi. Tasavvuf yolunu tutmaya veya tarikata girmeye karar veren yahut bir şeyhe bağlı bulunan kişi anlamında tasavvuf terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri