Seher Yıldızı, Venüs gezegeninin isimlerinden biridir. Akşam Yıldızı, Zühre Yıldızı, Sabah Yıldızı, Çoban Yıldızı, gezegene verilen diğer isimlerdir. Gezegen, Güneş Sisteminde yer alıyor. Güneş'e en uzak ikinci gezegendir.
Astrolojide Zühre
Zühre, kaynaklarda Venüs, Kervankıran, Çoban Yıldızı, Tan Yıldızı, Kevkeb-i Seher, Kevkeb-i İ'şâ, Nâhid(e) gibi isimlerle anılmaktadır (And, 2000: 358). Zühre, gezegenlerin içerisinde Dünya'ya en yakın ve en parlak olanıdır.
Zühre yıldızı: Venüs gezegenidir. Halk arasında Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Güneş Sisteminde, Güneşe uzaklık bakımından ikinci sıradaki gezegen. Ayrıca Zühre, Roma Astrolojisi'nde Lucifer isimleriyle bilinir.
venüs anlamındaki arapca sozcuk. kadin ismi olarak kullanılır, ayrıca yunan mitolojisinde venus kadını ve dişiliği simgelediği için, bu sozcukte arap ve arap etkisi altındaki kültürlerde aynı işlevi görür.
Zühre, Çoban, Tan, Sabah ya da en bilindik ismiyle Kutup Yıldızı…
İlgili 37 soru bulundu
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars ta bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Necm suresinde şu şekilde geçer,"şira'nın da Rabbi Allah'tır". Şira yıldızı esasen bir çift yıldızdır. Güneyde olan şira-yı Yemanniye, kuzeyde olan ise şira-yı Şamanniye olarak adlandırılmaktadır.
Kelime Anlamı: Zühre kelimesi, Arapça kökenli bir isim olup "Venüs" gezegenini ifade eder. Kökeni: "Zühre" kelimesi Arapça kökenlidir ve "زُهْرَة" (zuhra) kelimesinden türetilmiştir. Arapça'da Venüs gezegenini temsil eder.
Tahir ile Zühre, bir Türk anonim halk hikâyesidir. Padişahın kızı olan Zühre ile vezirin oğlu Tahir'in ölümle son bulan aşk yolculuklarını anlatır. İkilinin birleşmesi Zühre'nin annesi tarafından kati süratle engellenir. Sürgün edilen Tahir, Zühre'nin başka biriyle evlendirileceğini öğrenince geri döner.
Güneş doğmadan önceki seher vaktine kadar göründüğü için sabah vaktinde Seher Yıldızı ismiyle anılır. Güneş battıktan sonra ise parlak renkte göründüğünden "Akşam Yıldızı" olarak anılır. Seher Yıldızı, Dünya'ya en yakın olan gezegendir. Seher ve akşam vaktinde çıplak gözle görebilirsiniz.
Anadolu'da Kızılbaş
Kızılbaş sözcüğü Anadolu ve Bulgaristan Alevilerini tanımlamak için de kullanılmıştır. Osmanlı kayıtlarında Alevî Türkmen kökenli Seyyid müslümanlara "Kızılbaş" denilmekteydi.
Ayrıca Zühre, Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Bu gezegen adını Eski Roma tanrıçası Venüs (Eski Yunan Mitolojisi'nde Afrodit)'ten almıştır. Venüs'ün astronomik sembolü ise kadınlık sembolü ile aynıdır.
Özellikle sünni inancın dışındaki Alevi topluluk için, “Kızılbaş” veya “Rafizi” tabiri kullanılmıştır. Şah İsmail'in hayatını kaybetmesi neticesinde Anadolu'da yaşayan Kızılbaşlar İran'dan gerekli desteği bulamamışlardır.
Zühre ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Zühre adını koymak caizdir.
07:10-08:20 saati Zühre saatidir.
Zühre gökyüzüne yükselip bir yıldıza dönüşürken onlar Babil kuyusunda başaşağı vaziyette asılı kalmışlardır. Mevlâna Zühre'den bahsederken sıklıkla müzik aletlerinden, çalıp söylemekten, şaraptan, aşktan ve güzellikten söz eder. Zühre'nin kutsal günü ise Cuma'dır. Cuma aynı zamanda Müslümanların da mübarek günüdür.
Tahir ile Zühre meselesi şiiri Nazım Hikmet'in en çok bilinen şiirlerinden birisidir.
Arzunun sır arkadaşı ise Kambere ulaşır ve Kamber eve döner. Amcası ise bu sırada Arzuyu almak için gelir. Arzu ise amcasına bütün bu olayları anlatır. Bunun üzerine de olay örgüsü Kamber ve Arzunun evlenmesiyle son bulur.
Meram ilçesi sınırları dâhilindeki Abdülaziz Mahallesi, Muzaffer Hamit Sokağı'nda, Konya Lisesinin kuzeyinde yer alan mescit ve türbe, halk arasında Tahir ile Zühre Mescidi olarak anılmasının yanında Arzu ile Kanber ve Dön Baba Mescidi, ayrıca banisine atfen Sahip Ata Mescidi olarak da bilinmektedir.
Kökeni Arapçadan gelen Zühre ismi hem okunuşu hem de anlamı ile beğenilen adlardan biridir. Kız çocukları için kullanılan bu ismin iki değişik anlamı bulunmaktadır.
Padişahın bir kızı olur ismini Zühre koyar. Vezirin de bir oğlu olur ismini Tahir koyar.
Zümra ismi Arapça kökenli bir isimdir. Fakat Kuran'da yer almaz. Anlamı ise güzel ahlaklı, zeki ve bilgili, başarılı, cesur yiğit ve yürekli demektir.
Sirius Yıldızı'da bu takımyıldızın ve aynı zamanda köpeğin kalbi olarak hâlâ daha parlıyor. Yunan Mitolojisine göre de Sirius Yıldızı'nın bir hikâyesi bulunuyor. Büyük Köpek Takımyıldızı içerisinde yer alan alpha yıldız Sirius'un, Yunan mitolojisinde bulunan Orion'un iki köpeğinden biri olduğu iddia ediliyor.
Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır. Sirius pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş'ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir.
Sirius Güneş Kavuşumu, nadir görülen bir doğa olayı olarak kabul ediliyor. Bu kavuşum, Güneş'in tropikal Yengeç burcunun 14. derecesinde yer alan Sirius yıldızı ile bir araya gelmesiyle oluşur. Sirius, birçok eski kültür tarafından uzun süredir saygı görüyor ve Ruhsal Güneşimiz olarak kabul ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri