"Zulüm ile âbad(mâmur) olanın akıbeti berbat olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zulüm ve adaletsizlik yoluyla elde edilen başarı ve zenginliğin kalıcı olmayacağını ve sonunda kötü sonuçlar doğuracağını ifade eder.
Unutmayalım ki,“ Zulümle abat olanın akıbeti berbat olur.” Yüce Allah'ın (CC) değişmez düzenine karşı gelenler, şüphe içinde olanlar, bu zamanda İlahi düzen kurulması mümkün değildir diyenler, beklemedikleri bir şekilde mağlup olup, büyük bir gürültüyle yıkılacaklardır.
Dr. Sinan Oğan on X: "Zulüm ile abad olanın akıbeti berbad olur. Yunus Emre http://t.co/xfhPCgYoep" / X.
Abad Tanımı:
Abad kelimesini anlamı; mamur, şen, bayındır, rahata kavuşmak, sonsuz gelecek zamanlar, gelişen iyi zamanlar, ebedler, iyi ya da bereketli bir şekilde büyümek veya gelişmek olarak tanımlanır.
Eski eserlerde abad veya abadan şeklinde de görülen bu kelimenin ilk anlamı aslında "tam olmak, mamur olmak, rahat" şeklindedir. Bir de abat sözcüğünün mecazi anlamı bulunmaktadır. Mecazi anlamda kullanıldığında ise abat sözcüğü "şen, neşeli, mesut, mutlu" gibi anlamlara gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Dilimize Farsçadan geçmiş olan abat kelimesi, 12. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Eski metinlerde abad ve abadan şeklinde de geçen bu kelimenin sözlük anlamı mamur'dur. Kelimenin fiil hali abat etmek - eylemek şeklinde yazılır.
Abat kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Abat kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı ābād şeklindedir.
Zulüm ya da kıygı, bir kişiye veya gruba başka bir kişi veya grup tarafından ısrarlı olarak kötü davranılmasıdır. En sık görülen biçimleri dini zulüm, etnik zulüm ve siyasi zulümdür, ancak bu terimler kendi aralarında örtüşebilirler.
AVRUPA BİRLİĞİ ADALET DİVANI (ABAD)
Türk Dil Kurumuna göre Abad etmek kelimesi bir yeri bayındır hale getirmek, tarımı, ticareti ya da sanayisi gelişmiş bir yer yapmak demektir. Abad olmak ise kalkınmak ve gelişmek anlamına gelir.
Zalimlerin sonu değişmez. Çünkü zulüm her zaman 'yıllar geçse de kalplerde sönmeyen bir ateştir. ' Eninde sonunda o ateş, zalimi kavurur.
Boyunduruğu altında olan insanlara zulmeden, insanlar arasında adaleti sağlamak yerine güçlüden yana olup haklının hakkını teslim etmeyen kişilere zalim ya da gaddar denir.
Abuğ etmek-Abığ etmek: Oyalamak, Boşuna Bekletmek. Abad olmak: Umulmadık kadar zengin olmak, mal ve para kazanmak.
Avrupa Adalet Divanının başlıca görevi, birlik kurallarının hukukiliğini incelemek ve Avrupa Birliği Hukukunun aynı şekilde yorumlanmasını ve uygulanmasını sağlamaktır.
Pakistan'ın başkenti İslamabad, veya Faysalabad, Hindistan'da Haydarabad, Ahmetabad, gibi şehirlerde bulunan abad eki, Azerbaycan'da bile, mesela Cəlilabad isminde bulunur. Kökü ise yine Orta Farsça'dan gelmekte, “yerleşim yeri, kalabalık yer” anlamlarındadır.
Kur'an-ı Kerim Allah'ın varlığını, birliğini, kudretini inkâr eden, Allah'a ortak koşan, Allah'a karşı yalan uyduran, Allah'tan başkasına ibadet eden; Allah'ın gönderdiği kitaplara, peygamberlere, ahirete inanmayan kişileri zalim olarak tanıtmıştır.
Kur'an'da zulüm; Allah'a karşı işlenen bir haksızlık anlamında şirk, bir işi olması gerektiği gibi yapmamak şeklinde amel, kendine ve başkasına haksızlık etmek anlamında ahlâk anlamında kullanılmaktadır.
O halde “Günümüzde zalim/zalimler kimdir?” sorusuna şu şekilde bir cevap vermek mümkündür: Allah ile beraber ve Allah'a rağmen başka varlıklara ilahlık payesi ve gücü atfedenler zalimdir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
Köken bakımından Türkçe, dünya dilleri içinde Altay dilleri arasında gösterilmiştir. Bu gruba Türkçenin dışında Moğolca ve Mançu - Tunguzca da yer alır. Bazı araştırmacılara göre Korece ve Japonca da bu gruba dâhil edilebilir. Yapılarına göre Türkçe, eklemeli diller grubunda yer alır.
Birleşmiş Milletler verilerine göre Türk dili, dünyada en çok konuşulan diller arasında, İngilizce, İspanyolca, Çince ve Hintçeden sonra beşinci sırada yer almaktadır. Sonuç olarak diyebiliriz ki, oldukça geniş bir coğrafyada konuşulan Türkçeyi öğrenmek, size önemli avantajlar sağlayacaktır.
Abazalar (Abazaca: Абаза, Rusça: Абази́ны ya da Аба́за), çoğunluğu Karaçay-Çerkesya, Adigey ve Abhazya'da yaşayan Kuzey Kafkas halkı. Abhazya'da yaşayan Abhazlar, Abazalara dil açısından en yakın halktır. Günümüzde Abazaların büyük bölümü Türkiye ile Mısır ve bazı Arap ülkelerinde de yaşamaktadır.
Mülhem TDK göre de içe doğmuş, esinlenmiş ve birinin içine doğmuş anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinir.
İlçeyi ilk kuranların Gaşkalar olduğu tahmin edilmektedir. Boyabat, boy ve abat kelimelerinden meydana gelmiştir. Boy, uzunluk ya da kabile, soy, aşiret; abat, mağrur, imar edilmiş anlamına gelmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mamur kelimesi ''ümran'' sözcüğünden türetilmiştir. Ümran, bayındırlık manasına gelirken mamur da bayındır hale getirilmiş, eski haline göre çok daha fazla gelişmiş olan yer demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri