ÖZET: Zylexis inaktif paropoxvirus ovis içeren non spesifik paraimmun aktivatörü olup son yıllarda çeşitli infeksiyöz hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılmaktadır. Nitrik oksit (NO), reaktif oksijen türleri ve sialik asitler yangı ve bağışıklığın regülasyonunda önemli rollere sahip mediatörlerdir.
Kliniğimize gelen her kedi ve köpek kliniğimiz hekimlerince detaylı incelemeler sonucunda sağlıklı ise aşılanmaya başlar. Bazı küçük dostlarımıza gerekli görüldüğünde aşılardan önce bağışıklık yönünden güçlenmesi için Zylexis aşısı uygulanır. Bu aşı 1. - 3. ve 5. günlerde olmak üzere 3 doz yapılmaktadır.
Zylexis (bağışıklık sistem kuvvetlendirme amacı ile hekim tavsiyesi üzerine uygulanır) Mantar Aşısı (Tavsiye edilir. Yılda bir kez tekrarlandığında mantar enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.)
ÖZET: Zylexis inaktif paropoxvirus ovis içeren non spesifik paraimmun aktivatörü olup son yıllarda çeşitli infeksiyöz hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılmaktadır. Nitrik oksit (NO), reaktif oksijen türleri ve sialik asitler yangı ve bağışıklığın regülasyonunda önemli rollere sahip mediatörlerdir.
Kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için vücudun kendi başına üretemediği esansiyel aminoasitlerin dışarıdan alınması oldukça önemlidir. Bu esansiyel asitler; taurin, arginin, histidin, izolösin, lösin, lisin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valin'dir.
İlgili 19 soru bulundu
Kedilerde parazit aşı uygulamalarının her 3 ayda bir uygulanması tavsiye edilir. Buna ek olarak diğer birçok farklı aşı uygulamasının da veteriner hekim tarafından belirlenecek program ile uygulanması kedinizin daha sağlıklı ve olası birçok hastalığa karşı koruma altında olmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı bir hayat sürmeleri için her kedinin aşı takvimine uygun şekilde aşı olması gerekmektedir. Kedilerin aşılarının gecikmesi onları salgın hastalıklara, viral enfeksiyonlarına ve mantar enfeksiyonlarına karşı savunmasız hale getirir.
Güçlendirici Tavsiyeler: İlk serinin son dozundan bir yıl sonra, daha sonra her 3 yılda bir doz verilebilir. 16 Haftadan Küçük Yavru Kediler: 8 haftadan önce, 3-4 hafta arayla. 16 Haftadan Büyük Yetişkin Kediler: 3-4 hafta arayla 2 doz. Güçlendirici Tavsiyeler: Her yavru kedi yılda 1 kez aşı olmalıdır.
Evde yaşayan kedilerin aşı gereksinimi pek çok kedi sahibinin kafasında soru işaretleri oluşmasına neden olur. Kedilerin evde yaşaması dış dünyadan tamamen uzaklaştıkları anlamına gelmediği için ev kedilerinin de aşılarının düzenli olarak yapılması önerilmektedir.
Kedi aşı fiyatları klinikten kliniğe farklılık gösterir. Ama genel olarak Karma aşı için ortalama 400TL, kuduz için 250TL, mantar için 500 TL, lösemi için ise 450 TL verilebilir.
Aşı programındaki farklı birkaç aşı aynı anda yapılabilir mi? Evet. Aşı uygulanan hayvan sağlıklı olduğu sürece aynı anda çok sayıda aşı yapılabilir. Her bir aşının farklı lenf yumruları tarafından drene edilen enjeksiyon bölgelerine yapılması gerekir.
Bu konuda en iyi zamanlamayı veteriner hekiminiz yapacaktır. Aşılardan önce veya sonra yıkama yapmamda bir sakınca varmı ? Zorunluluk olmadıkca kedileri yıkamaya gerek yoktur. Eğer mutlaka yıkamak gerekiyorsa aşıdan en az 2 – 3 gün önce ve 4 – 5 gün sonra yıkayabilirsiniz.
Kedi tüy dökme aşısı, genellikle yılda bir kez olmak üzere veteriner hekim tarafından uygulanır. Aşının uygulama sıklığı, kedinin yaşına, sağlık durumuna ve tüy dökme düzenine göre değişebilir.
Dış Parazit Belirtileri
Dış parazite sahip hayvanlarda kaşınma belirtisi yoğun olarak görülmektedir. Hatta yoğun kaşınmadan kaynaklı hayvanların kaşıdıkları bölgelerinde tüy dökülmeleri ve deride lezyonlar da rastlanan diğer belirtiler arasında yer almaktadır.
Kediler dış parazit kapabildiği gibi iç parazitte kapabilirler. Tam olarak bu yüzden de kediler için özel üretilmiş kedi iç dış parazit damlası gibi ilaçlar kullanılır.
Yavru kediniz büyüyüp yetişkin bir kedi olduğunda her yıl 1 kez tekrarlamanız gereken aşılar bulunur. Yetişkin kedi aşı takvimi içinde Karma, Kuduz ve Lösemi Aşısı yer alır. Kediniz 1 yaşını geçtikten sonra bu aşıların her yıl 1 kez tekrarlanması gerekir.
Dışarı çıktığı zaman çok zorlanan kediler için evde uygulanabilecek iç parazit aşıları da bulunmaktadır. Bu aşıların mutlaka veteriner hekim önerisi doğrudan veteriner kliniklerinden temin edilmesi gerekir. Toz, sıvı ya da tablet formunda olan iç parazit aşılarının kedi tarafından yenmesi çok önemlidir.
Aşı olan kediler 1-2 saat klinikte veteriner hekim gözetiminde oluşacak reaksiyonlara karşı bekletilmelidir. Reaksiyon vermeyen kediler eve gittiklerinde yukarıdaki belirtileri gösterebilir.Belirtilerin geçmemesi ve çok şiddetlenmesi halinde veteriner hekim desteği almak gerekmektedir.
Ücretsiz aşı yaptırma sorunuza gelecek olursak evet kedi aşılarınızı güvenli ve uygun bir biçimde belediyelerin veteriner hekimlerine devlet kliniklerinde yaptırabilirsiniz. Büyük şehirlerde daha çok devlet kliniği bulunsa da her şehirde bir adet devlet kliniği bulunmaktadır.
Köpek İç Parazit İlaç Uygulaması (Oral): 150TL (kiloya göre artış gösterebilmektedir.) Köpek İç Parazit İlaç Uygulaması (Enjektabl): 250 TL (kiloya göre artış gösterebilmektedir.)
Kedilerde eski dönemlere nazaran çok daha az sıklıkta görülse de kedi lösemisi üzerinde mutlaka durulması gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Bu yüzden sağlıklı kedilerin yüzde 1'inden azı enfekte olsa dahi kedilerde lösemi aşısı çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri