Ön takımdan gelen sesler duyulması, aracın ön kısmının anormal şekilde titremesi, rotil boşluğu da denilen direksiyondaki boşluk hissi, direksiyonda sertleşme veya titreme ve lastiklerin düzensiz şekilde aşınması genellikle rotil arızasına işaret edebilir.
Tamir edilemeyen bir yapıya sahip olan rotiller, herhangi bir arıza durumunda değiştirilmesi gerekir. Zamanla aşınarak korozyona uğrayan rotil, boşluk yapabilir. Oluşan boşluk, araçta ses yapmasına neden olur. Zamanla tekerleğin denge açısı bozulur; araç dikey olarak orantılı durmaz ve yolda çekme yapar.
Arızalı rotil değişmezse ne olur? Rotil ufak bir bağlantı parçası olmasına rağmen çok stratejik öneme ve konuma sahip kilit noktalarda bulunur. Bir bütünün bağlantı parçası olmak ve arıza yapmak sistemin kalanına zarar verecek ve sürüş güvenliğinizi tehlikeye atacaktır.
Rotildeki aşınma veya boşluk zaman içerisinde kullanıcı sürüş alışkanlıklarından ve yol şartlarından meydana gelir. Bir rotilin ömrü ortalama 50.000 ile 80.000 km arasındadır.
Tekerleklerin dengesini kurmak ve direksiyonun doğru açıda gitmesini sağlamak rotillerin faydasıdır. Rotiller, tekerleklerin sağa ya da sola devrilmesini engelleyerek dengeli bir şekilde durmalarını sağlar. Böylelikle hem direksiyon hem de tekerleklerin kontrolü sürücü tarafından rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Ani kalkış ve frenlemelerde tekerlerden gelen tık sesi ve ileri geri oynuyor hissiyatı. Çukurlara giriş ve kasislerden geçişlerde bozuk olan taraftan gelen gıcırtı veya lokurtu sesleri. Tek taraflı ya da çift taraflı bozulmalarda aracın sağa sola çekmesi.
Z Rot Arızası Nasıl Anlaşılır ? Z Rot arızası araç kullanırken özellikle keskin olan virajları dönme sırasında bağlantı noktalarında kopya sesi gibi bir ses meydana gelebilir. Bağlantı plastik aksamında olan ve zamanla aşınmış olmasından dolayıdır.
Rot başı arızalıysa, aracın direksiyon kontrolü titreşimden dolayı zayıflar, direksiyonda boşluk oluşur, lastikler hem direksiyon hareketine geç tepki verir hem de dengesiz aşınır. Rot başının kopması ya da kırılması halinde ise aracın kontrol dışı hareketi çok ciddi kaza riski oluşturabilir.
Yol takımları muayenesi testleri sonucunda aşağıdaki durumlar ağır kusur sayılır: ön aksta hasar ya da yanlış tamir tespit edilmesi. ön aks süspansiyon bağlantı kısımlarında boşluk, aşınma ya da hasar olması ön sağ, sol rotilde aşınma, yamukluk ya da hasarın tespit edilmiş olması
Ön takım arızası nasıl anlaşılır? Sürüş esnasında; aracın ön kısmından gelen olağan dışı bir ses, aracın direksiyonundaki titreme , virajlarda savrulma, fren sisteminin daha geç çalışması ya da aracın kontrol dışı sağa sola çekmesi ön takımı oluşturan parçalardan birinin arızalı ya da aşınmış olduğunun işaretidir.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Sağ ve sol arasında hiçbir fark yoktur. Farklı araçlar için farklı z rot özellikleri ve boyuta göre değişen z rotlar bulunur. Araçların marka model statüsüne göre z rot özelliği değişmektedir. Bunun için araca uygun z rot değiştirilmelidir.
Rotiller, daima aracın süspansiyon sisteminin konforlu bir biçimde çalışmayı sürdürmesini sağlayan parçalardır. Rotillerden herhangi biri arızalanacak olursa da tekerleklerin duruş açısında bozulmalar meydana gelir. Araç bu durumda kontrolden çıkar ve büyük kazalar yaşanır.
Rotil ise ön tekerleklerin salıncağa bağlayan parçadır. Bu parça manevralar esnasında tekerleklerin salıncağa bağlı kalmasını sağlar. Bu hizmete parça değişimi dahil değildir, ihtiyaca göre böyle bir değişim söz konusu olabilir.
"rotil" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 4 sonuç ball joint i. ball joint i. tie rod i.
Araçla çukura girip çıktığınızda tam orta kısımda vuruntu sesi gelir. Direksiyonda titreme, sürüş halindeyken sağa sola çekme, manevra yaptıktan sonra geri toparlayamama gibi sorunlar rot kolu arıza belirtileridir.
3- Z Rot Arızası
Z Rot'ların işlevi; bir aracın denge tutuşunu ve direksiyon kontrolünü sağlamasıdır. Bu duruma etki eden faktörler ise daha çok aracın viraja girmesi esnasındaki kontrolünü ve dengesini sağlamaya yönelik olduğundan, Z Rot'ların arızası ile etkileri daha çok anlaşılır hale gelir.
Bu boşluklar oluştuğunda; Tekerlekler direksiyon hareketine geç tepki verir, çukur ve kasislerde ses olur, araç kontrol dışı hareketler yapar, tek yön arızasında bir tarafa kayar ve direksiyonda boşluk hissi oluşur. Bu belirtiler rot başı arızasının en belirgin özellikleridir.
Rotilin arızalanması, tekerleklerin açısını bozacağından aracın kontrol edilmesini zorlaştırır. Ayrıca, lastiklerin düzensiz olarak aşınması, tıkırtı şeklinde sürekli gelen gürültü, tekerlek hizalarının bozulması gibi birçok probleme de yol açabilir.
Rot başı değişim ücreti aracınızın marka modeline ve değişim zorluğuna göre değişiklik gösterecektir. Ortalama rot başı değişim ücreti ( tek tekerlek için) 30 tl – 150 tl arasında fiyatlandırılacaktır.
Rotil içerisindeki bulunan yay esnekliği azalmış ise bu yay yenisi ile değiştirilir. Toz lastiği yırtık ya da niteliğini kaybetmiş ise yenisi ile değiştirilmelidir. Bu arızalı rotillerin sökülebilmesi için ihtiyacınız olan el aletlerine çektirme denilmektedir.
Rot ayarı bozulduğunda sürüş keyfiniz bozulacağı gibi, direksiyonunuz titreme yapar. Aytıca ani fren yaptığınızda aracınız şağa ve ya sola kayabilir. Lastikte dengesiz aşınma meydana gelebilir. Ayrıca jant, amörtisör ve aks kelepçelerinin yıpranması hızlanır.
Z rot arızası nasıl anlaşılır
Bu belirtiler sırasıyla; Kasisli ya da çukurlu yollarda lokurtu ve tıkırtı sesleri işitilir. Araç normal seyrinde normalden fazla esnediğinde ses işitilir. Araç viraja girdiğinde eskiye nazaran daha keskin hareket etmeye başlar.
Z rot, aracın dönmesi, kayması veya savrulması gibi olası kazaları engellemekle görevli olan önemli bir parçadır. Z rot bağlantısı, aracın konforlu hareket etmesine ve sürüşün güvenli şekilde sağlanmasına yardımcı olur. Hem aracın hareket dengesini hem de sürücünün konforunu sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri