0,50 miyop olan kişilerin biraz daha bulanık görmesini sağlar, ancak gözlük takmadan bu seviyede hala iyi görebilirsiniz. Düzenli muayeneler ve doktor önerileri ile kontrol altında tutmanız yeterli olacaktır.
Genellikle astigmat kurala uygun ve kurala aykırı olarak iki başlıkta incelenir. Kurala uygun 0.50 astigmat günlük hayatı fazla etkilemez ve gözlüksüzde rahat ederken, kurala aykırı astigmat olan bireyler 0.50 astigmatta bile kötü görüp gözlük takma zorunda kalabilirler.
0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür. Bu durumda astigmat gözlüğü kullanımı gereklidir, kontrollere düzenli gidilmelidir.
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
Miyop hastalarında, miyop ve astigmat göz derecesinin en çok -2.00 derece olması gerekir. Hipermetrop hastalarında ise, hipermetropi ve astigmat göz derecesi en çok +1.00 derece olması gerekir. Mixt Astigmatlarda ise, yönetmelikte transpozisyon yapılması gereken sağlık şartları yönetmeliğinde belirtilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Miyopi 3 derecenin altındaysa "hafif miyopi"; 3-6 derece arasındaysa "orta seviyede miyopi" ve 6 derecenin üstündeyse "yüksek miyopi" olarak adlandırılır. Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar.
Hafif miyopi 0 D ila -1,5 D, orta -1,5 D ila -6,0 D ve yüksek miyopi -6,0 D veya daha fazladır.
Gözlükle veya lens ile yapılan muayenede her iki gözün görme derecesi toplamı en az 16/20 olmalıdır. Yani bir gözün görme seviyesi 7/10, diğer gözün görme seviyesi 6/10 ise, toplamda 14/20 elde edilir. Bu kişinin polis olmasına engel yoktur. Fakat biri 0.7, diğeri 0.9 olursa polisliğe engeldir.
Sonuç Göz çizdirme ameliyatı olmak için temel kural; son 1 yıl içinde göz numaralarında 0.50 derecenin üzerinde değişiklik olmamasıdır.
Dinlendirici gözlük, göz numarası 0,25 veya 0,50 olan düşük numaralar için söylenen bir isimdir. Aslında bu gözlükler dinlendirici değil normal numaralı gözlüktür. Aslında gözleri ileri decerede bozuk olmayan gözler için kullanılır.
Gözlük numarası olmayan kişilere gözlük verilmesine gerek yoktur. Bazı kişilerde 0.25 – 0.5 gibi düşük gözlük numaraları vardır. Düşük gözlük numarası olan hastalarımıza uzağı daha net görebilmeleri için gözlük verebiliriz.
Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor. Bu durumda müdahale ediyoruz. Kırma kusurlarının görülme sıklığı ülkeden ülkeye, şehirden şehre bile değişebiliyor.
Genel olarak miyopluk dereceleri şu şekilde sınıflandırılabilir: Hafif miyopluk: Görme kusuru -0.25 ile -3.00 arasındadır. Orta miyopluk: Görme kusuru -3.25 ile -6.00 arasındadır. Ağır miyopluk: Görme kusuru -6.25 veya daha fazladır.
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Miyopun ilerlemesinin engellenmesi için damla tedavisi uygulanabilir. Miyop tedavisi esasını gözük oluşturur. Kontakt lensler ise günümüzde 13-14 yaşından itibaren kullanılabilir. Miyop tedavisi için lazer cerrahisi ise 20'li yaşlarda öneriyorum.
Polis olabilmek için hipermetropide göz numarasının 1 derece, miyoplarda ise 2 derecenin üzerinde olmaması gerekmektedir.
Örneğin -1.50 miyop ve -0.75 astigmatı olan bir kişide toplam derece -2.25 olacaktır. +0,75 hipermetrop, +0.75 astigmat olan bir kişide de toplamda +1,50 hipermetropi olacağından bu kişi de yönetmeliğe göre polis okuluna giremeyecektir. Göz derecesi açısından durum budur.
Gözlüklerini düzenli kullanırlarsa numaraları düşer mi? Genellikle büyüme (ergenlik) döneminde hipermetroplarda göz numaralarında (dioptrilerinde) azalma, miyoplarda ise artma gözlenir. GÖZLÜK TAKIP TAKMAMAK NUMARANIN ARTMASINI YA DA AZALMASINI ETKİLEMEZ.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir. Miyopinin doğal seyrinde kendiliğinden azalma olmaz.
Genellikle 9-10 yaşlarında okul taramalarında tesbit edilir ve büyüme yıllarında artış gösterir 18-20 yaşlarında genellikle ilerlemesi durur. 2-Patolojik miyopi: Nadir görülen bir myopi formudur. Yılda yaklaşık 2-4 numara kadar ilerleme gösterir.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Göz Bozukluğunda Dereceli Gözlük Takılmazsa Ne Olur? Sonuç olarak, dereceli gözlük takmamanın birçok olumsuz etkisi vardır. Göz bozuklukları, görme keskinliği kaybı, baş ağrısı, göz yorgunluğu, bulanık görme ve hatta göz kaybı gibi ciddi sorunlara neden olma olasılığı vardır.
Lasik lazer yöntemiyle eğer hastanın göz yapısı uygunsa miyoplarda 8- 10 numaraya kadar, karışık astigmatlarda 5 numaraya, hipermetroplarda ise 5 numaraya kadar başarı sağlanabiliyor.
Takılmazsa ne olur? Çocukluk ve ergenlik döneminde miyop gözlüklerin sürekli takılması gerekir. Takılmazsa numaralar daha hızlı ilerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri