Maaş günüm nasıl belirleniyor? EYT'liler de diğer emekliler gibi maaşlarını tahsis numarasının son rakamına göre belirlenen günde alacak. Bunun için hem SSK hem de BAĞ-KUR'lular için farklı günler belirlenmiş durumda. Emekli Sandığı emeklileri ise ayın 1'i ile 3'ü arasında maaşlarını alıyor.
EYT emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak. EYT ile 4.8 milyon kişi, borçlanma hakkı ile birlikte ise toplam yaklaşık 5 milyon kişi emekli olabilecek. Yasanın yürürlüğe girmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ilk maaşlar ödenmeye başlandı.
En düşük emekli aylığı 7.500 liraya yükseldiğinde yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alanlar 5 bin 625 lira, yüzde 50 oranında hissesi olan 3 bin 750 lira maaş farkı dâhil yeni ödeme alacak.
EYT ile emekli olacakların aylık maaşlarıyla ilgili bilgi veren Aydemir, şunları söyledi: “Ortalama aylık tutarı SSK'dan emekli olacaklar için 7 bin 797 TL, BAĞ-KUR'dan emekli olacaklar için 5 bin 811 TL, Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için de 12 bin 389 TL olarak hesaplanıyor.
Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde, Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.
İlgili 32 soru bulundu
4B BAĞ-KUR emekli maaşı ödeme tarihleri
Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sında, Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.
EYT'li vatandaşların bağlanan emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak. Buna göre 4/a (SSK) için her ayın 17 ila 26'sı arasında, 4/ b / (Bağ-Kur) için ise her ayın 25 ila 28'i arasında hesaplardan çekilebilecek.
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasına girditen sonra, T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi bilgilerinin girilmesi gerekiyor. Bilgiler girildikten sonra sorgula butonuna basılarak emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor.
7 bin lira emekli maaşı alan bir vatandaşın da kendi emekli aylığına yüzde 25 zam uygulanacak ve maaşı 8 bin 750 liraya çıkacak. Ancak maaşı bir süredir 7 bin 500 lira olduğu için maaşının üstüne bin 250 lira ilave gelecek. Kendi aylığı 7 bin 550 lira olan bir emekli ise yüzde 25'lik zammı maaşı üzerinden alacak.
EYT MAAŞ FARKI SORGULAMA NASIL YAPILIR? E-Devlet'e giriş yaptıklarında, emekli işlemleri menüsü altında emeklik günlük ödeme kısmı sorgulandığında kısmi ödemeye hak kazandılarsa ne kadar maaş farkı alacaklarını göreceklerdir.
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı, hem isteğe bağlı hem de zorunlu primler dahil olmak üzere üye tarafından SGK'ya ödenen tüm primlerin toplamıdır. Bu tutar, herhangi bir zamanda Hesabım'a gidip “Aylık Katkı Paylarınızı Güncelleyin” seçeneğine tıklanarak güncellenebilir.
2022'de emekli aylığı bağlama süresi 10 ila 12 gündü
SGK'nın verilerine göre 2022'de ortalama emekli aylığı bağlama süresi, SSK'dan emekli olanlar için 12,01 gün, Bağ-Kur'lular için 9,24 ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için ise 9,57 gündü.
Tahsis numarası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tanımlamak amacıyla kullanılan bir numaradır. mekli tahsis numaranızı öğrendikten sonra son rakamına bakarak emekli maaşınızı hangi gün alabileceğinizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Emekli kök maaşı e Devlet üzerinden öğrenilebilir. e-Devlet'e TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaptıktan sonra arama kutucuğuna "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonuca tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.
Emeklilik tahsis numarasının son hanesi 8 olanlar ayın 22'sinde, 6 olanlar 23'ünde, 4 olanlar 24'ünde, 5 olanlar 25'inde ve nihayet 0 olanlar ise her ayın 26'sında maaş ödemelerini alırlar.
Yeni memurların ya da diğer tabirler 4/c sigortalılarının maaşları çok daha basit hesaplanıyor: Ortalama Aylık Kazanç X Aylık Bağlama Oranı = Emekli Aylığı. Örneğin 2000 lira brüt ücretle 25 yıl çalıştıysanız, emekli aylığınız 1000 lira olacak. 30 yıl çalıştıysanız 1.200 lira olacak.
En basit haliyle net maaş hesaplaması Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak hesaplanır. 6.000 - 7,56 - 126 - 60 – 840 = 4.965,45 TL net maaş sonucuna ulaşılmaktadır. Bu formüllerle kolayca hesaplama yapılabilir.
Sizin fazla dediğiniz miktarda içerde birikmiş olan toptan emekli maaşınızdır. Ondan dolayı fazla oluyor. İlk maaşta hem birikmişler verilir hem de emekli maaşları peşin ödendiğinden önümüzdeki dönemin maaşı verilir, fazlalık buradan kaynaklanmaktadır.
Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak. Kök maaşı 7750 TL olan bir emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 687 TL'ye çıkacak. Ek ödemeyle 10 bin 074 lira olacak.
Memur emeklilerinin maaşı normalde olması gerektiği gibi 6 aylık enflasyon farkı ve temmuz ayındaki yüzde 6 toplu sözleşme dikkate alınarak yüzde 17.55 oranında artacak. Böylece, haziran ayında 7.901 TL olan en düşük memur emekli aylığı temmuz ayında 9.288 TL olacak.
Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri yılın 6 ayı için toplamda yüzde 25 zam alacak. Maaş artışı EYT'liler dahil bu yıl içinde emekli olan tüm emeklileri kapsayacak.
Prim günün fazla olması, uzun yıllar çalışmak değil prime esas kazancın yüksek olması aylığı artırır. İkinci iş için sigorta primi ödeyenlerin Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için aylığı da yükseliyor.
İLK MAAŞ İÇİN ADRES ATM DEĞİL BANKA
Sebebi ise sonradan ortaya çıktı. İlk aylıkların doğrudan hesaplara değil, başvuru sırasında seçilen bankanın havuzuna düştüğü öğrenildi. EYT'lilerin maaşını alması içinse kimliği ile bankaya başvurulması gerekiyor.
EYT düzenlemesi sonrasında emeklilik hakkı elde eden vatandaşlar, ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-Devlet'ten ya da emeklilik işlemleri sırasında SGK'dan seçebilecek. Böylece EYT'linin emekli maaşı tercih ettiği bankaya yatırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri