Tam açılımı ingilizce Comman Rail Diesel İntercooler olan ve dizel püskürtme sistemiyle çalışan bir motor türüdür. CRDI anlamı ise tutuculu püskürtme şeklinde tanımlanabilir. Zira bu motorlar egzoz gazı emisyonu prensibiyle çalışır.
CRDI Motor Hyundai ve Kia marka araçların Common Rail sisteme sahip dizel motorları olarak biliniyor. Common Rail Diesel Injection kelimelerinin kısaltması diyebiliriz. 1.5 litre 3 silindirli motor ile ülkemizde tanınan CRDI motorun 1.1, 1.4, 1.5, 1.6 ve 2.0 litre versiyonları da yollarda yerini alıyor.
CRDI motor teknolojisi içerisinde en ayrıştırıcı durum daha az yakıt tüketip çevre dostu ve aynı zamanda yüksek performans sağlayan motorlu araçların başında gelmektedir. Otomotiv sektöründe yapılan AR-GE çalışmaları doğrultusunda mevcut tüm ihtiyaçları karşılayan CRDI motor teknolojisi adından söz ettiriyor.
Bu motorla ilgili bir diğer soru da Crdi motor turbo mu, sorusudur. Crdi motorda turbo yoktur yanıtını verebiliriz bu soruya.
1.4 lt'lik turbo dizel motor 90 HP güç üretiyor. Sarsıntısız çalışan motor iç mekana gürültü yansıtmıyor. Tüketim ise ekonomik. Oldukça şık görünen ön konsoldaki kontrol butonlarına kolay ulaşılıyor.Direksiyon üzerinden müzik sistemi kontrol edilebilirken, otomatik klima, iç mekan ısısını kontrol etmekte başarılı.
İlgili 30 soru bulundu
CRDI, "Common Rail Direct Injection" kelimesinin kısaltmasıdır ve modern dizel motorlarda yaygın olarak kullanılan bir enjeksiyon sistemidir. Bu sistem, yakıtın silindirlere doğrudan ve yüksek basınçla püskürtülmesini sağlar.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo motor aynı miktarda güç üreten atmosferik bir motordan daha sessiz çalışıyor. Yüksek rakımlarda hava basıncı düşük olduğu için turbo motorlar çalışma prensibi gereği atmosferik motorlardan daha iyi performans gösteriyor.
Turbo motorlar, atmosferik motorlarla aynı silindir hacmine sahip otomobillerde bile yüksek performans elde edilmesini sağlıyor. Silindir hacminin küçülmesi, motorlarda kullanılan metal parça sayısının ve ağırlığının azalması, tüm aksamların daha az enerji kullanarak hareket etmesine yardımcı oluyor.
Mitsubishi, FIAT, Honda, Kia,BMW,Toyota, Nissan,Mercedes gibi firmalar ise uzun süredir common rail motorlar üretiyor.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Düşük Bakım İhtiyacı Benzinli araçlar gibi içten yanmalı motora sahip olmalarına rağmen dizel motorlar farklı çalışır. Bu nedenle, daha az bakım ve daha uzun kullanım ömrü vadeder. Kıvılcım tarzı ateşleme sistemine sahip olmasalar bile, yakıtı ateşlemek için basınçlı sıcak hava kullanır.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir.
Şehir İçi Tüketim (100 km) 7.2 lt.
Çelik Motor, 1986'da aldığı Honda otomobili operasyonunu ise 1992'de Anadolu Honda'ya devretti. Distribütörü olduğu markaları sektörün öncü markaları arasına sokmayı başaran Çelik Motor, 2001 yılından bu yana Güney Koreli Kia markasını otomobil severlerle buluşturuyor.
Common Rail, “tutuculu püskürtme” veya “ortak boru” anlamına gelen, dizel motorlarda kullanılan bir yakıt enjeksiyon sistemidir. Bugüne kadar kullanılan aynı türdeki sistemlere göre yakıt sarfiyatı, egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda daha üstün bir sistemdir.
HYUNDAI GETZ 1.5 CRDI VGT modeli ülkemizde en çok tutulan versiyonlardan biri oldu. 1.5CRDi VGT motor, dizel bir motor olup oldukça uzun ömürlü ve güçlü bir motor olarak kendini kanıtlamıştır.
Atmosferik Motor Nasıl Anlaşılır? Atmosferik motorları, motor isminden genellikle anlamak mümkündür. Çünkü turbo motorlarda “T” harfli kısaltmalar bulunur. Bunun dışında atmosferik motorlar, turbo motorlara göre ilk çalıştırmada çok daha hızlı bir kalkış yapar.
dizelin binek araçlarda bu kadar yaygınlaşmasının ve tutulmasının nedeni turbo besleme sistemleridir ve tüm dizel motorlarda artık turbo olmazsa olmazdır. benzin fiyatları böyle giderse yakında turbosuz benzinli araç da göremeyebiliriz.
Atmosferik motor, içten yanmalıdır ve arabanın bulunduğu yerdeki hava basıncını kullanarak çalışır. Silindirdeki hava ve yakıtı kullanır; buradaki karışımı ise piston ile alır. Turbo motor çalışma prensibi ise içten yanmalı motorlar için üretilen bir aşırı besleme sistemidir.
Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Turbo, marş basıldığı andan itibaren devrededir. Sadece motor için yeterli basıncı ve hava basma gücünü elde etmek için egzoz gazı debisinin artmasını yani motorun devirlenmesini bekler. Bu devirlenme kaçıncı viteste olursa olsun turbo görevini yapar.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir. Bu süreçte, turbo şarj sisteminin performansını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri