Bu sayede hazırlanan cv'ler kolaylıkla indirilebilmekte ya da mail yoluyla gönderilebilmektedir. Cv hazırlama konusunda önemli bir detay bulunmaktadır. Hazırlanan cv'lerin mutlaka pdf formatına dönüştürülmesi gerekmektedr. İş başvurularında pdf cv'ler kullanılmalıdır.
İş ilanında talep edilen CV dosyası formatı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyorsa veya görüştüğünüz işe alım uzmanı hangi formatı istediğini belirtmemişse en iyi seçenek CV'nizi PDF olarak göndermenizdir. Öz geçmiş düzeni sabit kalır ve tüm bilgisayarlarda görüntü aynıdır.
İpucu: zaten Web için Word kullanıyorsanız Dosya > Yeni'ye giderek özgeçmiş ve kapak mektubu şablonlarına gidin ve şablon görüntülerinin altında Office.com hakkında daha fazla'ya tıklayın. Word için Şablonlar sayfasında olacaksınız. Kategori listesinde Özgeçmişler ve Kapak Mektupları'na tıklayın.
- CV'miz 1 veya 2 sayfadan oluşmalı. - Yazılar 11-12 punto ile yazılmalı. - Yazı karakterleri için daha kurumsal olan Times New Roman ya da Arial seçilebilir. - Kullandığımız bilgiler kronolojik sıra ile yazılmalı. - CV'mizi PDF formatında göndermeli ve dosyamızın ismi S M_SOY S M_CV şeklinde olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Doğru CV uzunluğu, çalıştığınız sektöre, iş deneyimlerinize ve unvanınıza göre farklılık gösterebilir fakat genel olarak A4 kağıdına 2 sayfa ideal uzunluktur. Araştırmalar da işe alım uzmanlarının çoğunluğunun ideal CV uzunluğunu 2 sayfa olarak tanımladığını göstermektedir.
Öz geçmiş A4 boyutunda kâğıda, 2,5 cm kenar boşlukları bırakılarak ve kağıdın tek yüzü kullanılarak yazılmalı, en fazla 2 sayfa olacak şekilde, kısa, net olmalıdır. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
9. CV'nizi online olarak gönderirken, karşı tarafın da görüntüleyebileceğinden emin olduğunuz bir dosya tipinde kaydedin. Özellikle word formatı bilgisayarlarda farklılık gösterebileceği için pdf formatında göndermeniz önerilir.
Whatsapp üzerinden CV gönderilmesi sizlerden talep edildiyse, samimi bir selamlama mesajına ek olarak kısa şekilde kendinizi tanıtıp CV'nizi pdf formatında iletmeniz yeterli olacaktır.
PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir.
CV'nizi oluştururken faydalanabileceğiniz en basit programlardan biri Microsoft Word'dür. Word ile şunları yapabilirsiniz: Hazır özgeçmiş şablonlarını kullanabilirsiniz. Hazır şablonları düzenleyerek kendi CV şablonunuzu oluşturabilirsiniz.
Bunu sağlamak için, fotoğraf çekilirken objektife doğru bakmalı, kendinizi rahat hissettiğiniz bir duruş sergilemeli ve güven veren hafif bir gülümseme ile poz vermelisiniz. Yan profilden çekilen resimleri öz geçmişinizde kullanmamalısınız. Arka fon kesinlikle sade olmalıdır.
Canva'nın ücretsiz CV hazırlama aracı ile tüm ön yazı ve CV tasarımlarınız düzenleyiciye otomatik olarak kaydedilir. CV'nizin birden fazla versiyonunu oluşturun ve gerektiğinde küçük düzenlemeler yapın.
CV'ye fotoğrafınızı koyup koymama konusunda kararsız mısınız? Bu oldukça doğal çünkü öz geçmişe fotoğraf koymanın doğru olup olmadığı konusunda tek bir cevap yoktur. İlk olarak öz geçmişte fotoğraf paylaşımının bir gereklilik olmadığını hatırlatalım. CV fotoğrafı CV'de olması gerekenler arasında değildir.
Yurt dışında ve özellikle ABD ve diğer Batı ülkelerinde CV'lerde fotoğraf kullanımı kesinlikle önerilmiyor. Bu yüzden yurt dışındaki pozisyonlar için başvuru yaparken hiçbir şekilde fotoğraf kullanmamaya özen göstermelisin. Öte yandan Türkiye'de ise fotoğrafsız özgeçmişler iyi karşılanmıyor.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Deneyimsiz bir aday bile olsanız şirketi iyi tanıdığınızı ve uzun süredir takip ettiğinizi yazınızda yansıtın. Ön yazınızı sunacağınız şirketin sektördeki durumunu ve rakiplerini araştırın. Bir sayfadan uzun ön yazı hazırlamayın. Ön yazınız CV'nizle örtüşmelidir.
CV'nizin renkleri çok farklı veya çok göze batan renkler olmamalıdır. Tamamen yaratıcılık üzerine bir işe başvuracaksanız o zaman renk konusunda esnek davranabilirsiniz. Bunun dışında harfler siyah olsun. Alternatif olarak koyu mavi, koyu yeşil, koyu kırmızı veya grinin tonlarını kullanabilirsiniz.
Öncelikle CV`nin maddeler halinde yazıldığını bilmeliyiz. Aynı zamanda Özgeçmiş ile de karıştırmamak gerekir ki özgeçmiş maddeler halinde yazılmaz. İş başvurularında sık kullanılan `kısa özgeçmiş`tir. CV`de tarih ve imza kesinlikle olmaz.
CV, A4 kağıdına hazırlanarak iş verene sunulmalıdır. Ancak başvuruyu internet üzerinden gerçekleştirecek olan kişiler hangi format ile CV göndereceği konusunda soru işaretleri ile karşılaşıyor. CV word olarak mı pdf olarak mı yollanır düşüncesi ile hareket edenler için her iki format da uygundur.
Kişisel Bilgiler. Adınızı, açık adresinizi, size ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresinizi özgeçmişinizin başına mutlaka yazmalısınız. Sayfanın ortasına ya da sol üst köşeye yazılmalı. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri