Ülkemiz koşullarında verim ağaç başına 25-30 kg.dır Dünya sıralamasında ilk sıralara oynamaktayız.
Hasatta elde edilen gelir:
TÜİK'in 2012 verilerine göre, ağaç başına ortalama verim 28 kilogram olduğu dikkate alındığında, bir dönümden 420-3 bin kilogram ürün alınabiliyor. 2012'de iç piyasada üretici, kirazı kilogramını 2.3 liradan sattı. 5 dönümlük bir bahçeden yılda 35 bin liraya kadar gelir elde edilebiliyor.
Tam Bodur Kiraz fidanlarınızı çoğu Tam Bodur meyve fidanında olduğu gibi , fidan arası 3 m sıra arası 5 metre olacak şekilde dikebilirsiniz. -Verime Geçmiş Bir Tam Bodur Napolyon Kiraz Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Kiraz fidanı tarlada ağaç başı 20-50 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Ortalama olarak bir rakam vermemiz gerekir ise tam verime geçmiş kiraz ağacından 30 ila 35 kilogram civarından meyve alınır.
Kiraz Ağacı Kaç Günde 1 Sulanır? Kiraz fidanın sulanması bulunduğu konum ve toprak yapısına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 10-15 günde bir defa sulanması yeterli olacaktır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur.
İlgili 44 soru bulundu
Ülkemiz koşullarında verim ağaç başına 25-30 kg.dır Dünya sıralamasında ilk sıralara oynamaktayız.
Dekara 2-3 ton ahır gübrelemesi uygundur. Verimdeki bir ağaca ortalama değer olarak her yıl, 2-3 kg. Amonyum Sülfat, 1 kg. Triple Süper Fosfat , 1 kg.. Potasyum verilmelidir.
Unutulmamalıdır ki kiraz, çok suyu da kuraklığı da sevmez. Aşırı sulamalarda; besin maddeleri kök bölgesinden yıkanarak toprak besin değerlerini yitirmekte, sürgün gelişimi fazlalaşırken, meyve gözü oluşumları azalmaktadır.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır.
Genellikle Prunus mahalep ile kurulan kiraz bahçeleri için 4x5, 5x5 m. dikim mesafeleri uygundur. Vişne bahçeleri için ise 4x4, 4x5 m. gibi aralıklar önerilebilir.
Kahraman Kepenek, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Bu türün bilimsel adı Ziraat 900. Ama Uluborlu Kirazı ya da Napolyon olarak da biliniyor. Dünyaya en fazla bu kiraz türü ihraç ediliyor. Tadı, kalitesi da oldukça iyi durumdadır.
Kiraz fidanı dikimi yapıldıktan sonra uygun koşullar sağlanırsa 2 yıl içinde meyve görülmeye başlanır. Verimli bir meyve hasadı için 5 yıl beklemek gerekir. Bodur cins kiraz fidanlarında meyve verme süresi daha kısa zamanda gerçekleşmektedir. Kiraz fidanı yetiştirmede bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir.
Uygun koşullar altında yetiştirilen kiraz ağacının 1 ila 2 yıl arasında meyve vermesi gerekmektedir. Verimli bir şekilde meyve alınması için ise ortalama 5 sene geçmesi gerekmektedir.
Peki, Kiraz Yetiştiriciliği Para Kazandırır Mı? Kiraz yetiştiriciliği için oldukça uygun olan ülkemiz içerisinde yetiştiriciliği pek çok farklı şekilde sağlanılabiliyor ve son yıllarda kar oranı yüksek olduğu için kiraz yetiştiriciliği yapan çiftçi sayısı da artıyor diyebiliriz.
Her şey doğru yapıldığında ve uygun koşullar sağlandığında kiraz ağacı, 1-2 yıl içinde meyve vermeye başlar. Verimli bir şekilde meyve alabilmek için, ortalama 5 sene geçmesi gerekir.
Örneğin 0900 ziraat kiraz fidanının tozlayıcısı starks gold(beyaz kiraz) kullanılabilmektedir.Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.Profesyonel meyve bahçelerinde tozlayıcı mutlaka bulunmak zorundadır.
Erik ağaçları da elma gibi fazla sulamaya ihtiyaç gösterirler ancak badem ,vişne gibi meyve ağaçları daha az su ihtiyacı gösterirler.
Pavlonya (Paulownia) Dünya'nın en hızlı büyüyen ağacı olarak bilinmektedir. Son zamanlarda ülkemizde aşırı bir rağbet görmektedir. Bu ağaç suyu çok sever. Sahil ve soğuk kesimlerde yetiştirebilirsiniz.
Meyve ağaçlarında meyveye özel değişmekle beraber yaprak döküldükten sonra ürün budaması yani ağacın meyve veren sürgünleri bırakılmak suretiyle diğer yeni çıkmış sürgünlerinin kesilmesi uygundur.
Kültürel Önlemler: Hasat yapılırken ağaç üzerinde meyve bırakılmamalı. Yere dökülen kurtlu kirazlar toplanıp derin çukurlara gömülmeli, sonbaharda toprak işlemesi ve yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Kiraz bahçeleri tesis edilirken erkenci çeşitlerle geççi çeşitler karıştırılarak dikilmemelidir.
Kiraz, bebek 8 aylık olduğunda uzman hekim kontrolünde verilmeye başlanabilir.
Tatlı kiraz çeşitlerinin vişnelere göre daha erken çiçek açtığını ve soğuğa daha dayanıksız olduğunu unutmayın. Başarılı tozlaşma-döllenme ve meyve oluşumu için çoğu kiraz ağacı çapraz tozlaşmaya ihtiyaç duyar. Bundan dolayı çiftçi meyve bahçesine kiraz ile iyi uyumlu tozlayıcı bir çeşit eklemelidir.
Kiraz Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Kiraz ağacının çeşidine göre soğuğa dayanıklılıkları farklıdır maksimum -20 dereceye kadar dayanabilirler. Kiraz ağacı soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyvedir.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Kiraz ağaçlarında budama işlemi genelde sonbahar dönemlerinde yapılır. Bu dönemlerde kiraz ağaçları dinlenme dönemine geçtiği için budama işlemi çok daha sağlıklı olur. Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği yerlerde kiraz ağaçlarının budaması için en uygun dönem sonbahar mevsimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri