Kavrulmamış tuzsuz bademin 100 gramında 570 kalori bulunmaktadır. Kavrulmamış tuzsuz bademin 1 avuç kadarı ( porsiyon, 25 gr) 143 kalori, 1 adedi (2 gr) 11 kaloridir. Bademin 100 gramı 3.7 gram karbonhidrat, 18.72 gram protein, 54.1 gram yağ, 15.18 gram lif içermektedir.
'ı baz alınarak belirtilen besin değerleri aşağıdaki gibidir. Karbonhidrat 3.7 gr. Lif 15.2 gr. Protein 18.7 gr.
gibi sorular bu besinle ilgili en popüler sorular arasındadır. 1 Porsiyon (Orta) Badem 149,50 kaloridir. Badem içeriğinde 4,88 Karbonhidrat(g), 4,65 Protein(g), 13,55 yağ(g), 0,65 lif(g), 1,00 Sodyum(mg), 193,25 potasyum(mg), 58,50 Kalsiyum(mg), 1,18 ve Demir barındırır. Badem kalorisi ve besin değerleri…
25 gr ağırlığında bir avuç çiğ badem kalorisi ise yaklaşık olarak 140 kalori (kcal) değerinde enerjiye sahiptir.
5 adet çiğ badem yaklaşık olarak 30 kalori (kcal) değerinde enerji içermektedir. 5 adet tuzlu kavrulmuş badem ise yaklaşık olarak 65 kalori (kcal) değerinde enerji içermektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Badem yüksek oranda protein ve lif içermesi sebebiyle diyet listelerinde beslenme uzmanları tarafından önerilen kuru yemişler arasında yer almaktadır. Oldukça düşük karbonhidrat kaynağı olan badem günlük uygun miktarda tüketildiğinde kilo alımına sebep olmaz.
Bademin zayıflatıcı etkilerine bakacak olursak; lezzetli ve tok tutucu olması nedeniyle badem ile kilo verilebilir. Çiğ bademin içindeki zengin yağ asitleri ve protein açlık hissini yatıştıracaktır. Ayrıca lif değeri çok olan badem bağırsakların çalışmasını sağlayarak kilo vermeyi destekler.
Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Protein ve yağ içeriği yüksek sağlıklı kuru yemişlerden bir tanesi olan bademin kavrulmamış ve tuzsuz halde 100 gramında 570 kkal enerji, 3,7 gram karbonhidrat, 18,7 gram protein ve 54,1 gram yağ bulunur.
Çiğ bademin besin değerleri 'ı baz alınarak belirtilen besin değerleri aşağıdaki gibidir. Karbonhidrat 3.7 gr. Lif 15.2 gr. Protein 18.7 gr.
28 gram badem, ya da yaklaşık 23 tanesi, bir porsiyona denk gelmektedir. Bir porsiyon badem içinde de 5.9 gram protein yer almaktadır.
Küçük boy 1 adet ceviz yaklaşık olarak 5 gram gelmektedir. Orta boy 1 adet ceviz yaklaşık olarak 7 gram gelmektedir. Ekstra büyük boy 1 adet ceviz yaklaşık olarak 9 – 10 gram gelmektedir.
"Bademin vücuda pek çok faydası vardır. Bunlardan birisi de göbek yağlarını eritmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Bademin bu özellikleri aynı zamanda da bilimsel araştırmalar tarafından ispatlanmıştır.
Aç Karnına Badem Yemenin Faydaları
Güne daha zinde ve enerjik başlamak için çiğ badem yenmesi önerilir. Sabah aç karnına çiğ badem yemek hem daha az yemek yeme istediği ortaya çıkararak zayıflamanıza hem de gün içinde enerjinizin daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
Fındık, badem, ceviz, kaju ve fıstık gibi yağ içeren kuru yemişlerin uzun süre ve aşırı tüketimi kilo alımına neden olurken yine bu kuru yemişlerin ölçülü şekilde süt ile beraber tüketilmesi tokluk hissi sağlayıp zayıflamanızı gerçekleştirebilir.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
İçeriğinde magnezyum ve triptofan bulunan badem, vücudunun rahatlamasına ve daha iyi bir uykuya dalmana yardımcı olur. Uzmanlar yatmadan önce badem tüketiminin sağlığa oldukça faydalı olduğunu söylüyor. Eğer uyku problemin varsa uyumadan önce badem yiyerek düzenli ve sağlıklı uyku çekebilirsin.
Çiğ badem vücuda enerji veriyor
Hem vücuda hem beyne enerji verdiğinden zihinsel ve bedensel yorgunluğa iyi geliyor.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
* Badem, bir Omega 3 kaynağı olarak; kalp ve damar dostudur. * Kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler. Tansiyonu düşürür, şeker hastalarında riski azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri