Aynı takvim yılı içinde 1 ya da 2 kez görülen adet düzensizliği normal olarak kabul edilse de, bu sınırların üzerindeki düzensizlikler tanı ve tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, ilk regl döneminden itibaren ergenlik döneminde adet tarihlerinin düzenli olarak takip edilmesi önemlidir.
Adet kanamalarının 21 ile 35 gün arasında tekrar edenleri normal olarak kabul edilir. Eğer ayın 1 inde ve 26 sınra adet olduysanız bu bir ayda iki kere adet kanaması oluyorsunuz anlamına gelmez.
Gebelik dönemindeki adeti düzenli bir adet döngüsü olarak görmemek gerekir. Kadınlar gebelik dönemi içinde bazı aylarda ya da tüm süreç boyunca 1-2 defa adet kanaması tarzında kanamalar yaşayabilir. Bunun yanında bazı kadınlar da gebelik dönemine özgü kanamaları adet kanaması olarak de değerlendirebilir.
Kadınların çoğu, yıl boyunca 11-13 kez adet döneminden geçer. Bu rakama yakın değerler (1-2 az/fazla) normal olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle adet düzensizliği, kişi için normal olan değerlere bakılarak değerlendirilmelidir. Kanama pıhtı içermemeli ve süresi 8 günü geçmemelidir.
Bir yıl içinde görülen adet kanamalarının 21 günden daha sık aralıklarla görülmesi durumudur. Sık adet gören bayanlarda en çok görülen nedenler arasında hormonal dengesizlik, miyom, polip, hormonal bozukluklar, hipertroidi ve stres gibi faktörleri sayılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Sık adet görmenin en büyük nedeni hormonal bazlı çeşitli bozukluklardır. Bu hormonal bozuklukların da tedavi edilmesi gerekmektedir. Genellikle tedavi adet düzenleyici ilaçlar ile sağlanırken bazı kistler ve miyomlar kadın sağlığı açısından risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi işe yaramayabilir.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
Kadınlarda adet döngüsü dışında da vajinal kanamalar yaşanabilir. Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalar da sık rastlanan bir durumdur. Kadınlarda adetten sonra ortaya çıkan ara kanamalar lekelenme olarak da nitelendirilebilir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Stres, adet döngüsünü etkileyebilen karmaşık bir faktördür. Bu nedenle, stresle başa çıkmanın önemi ve adet düzenini yeniden sağlamanın yöntemleri üzerinde duruyoruz. Stresin fiziksel ve zihinsel sağlığımıza olan etkileriyle mücadele etmek, regl döngüsünü düzene sokmada önemli bir adımdır.
Gebelik, genellikle adetin orta dönemlerinde oluşur. Yani adet başladıktan 14 gün sonra olur. Ancak yumurta rezervinin azalması ve üstüne görme durumlarında çok nadir olarak kadınlar adet döneminde de hamile kalabilirler. Üstüne görme adetleri normal bilinen adetler gibi yoğun ve 3-4 gün sürmemektedir.
Kişinin 15 günde adet görme nedenleri bazı kronik hastalıklardan, erken menopozdan, hızlı kilo alıp vermeden, ağır egzersizlerden, ani iklim ve çevre değişimlerinden, pıhtılaşma bozukluklarından ya da karaciğer ve böbrek hastalıklarından kaynaklı olabilir.
Ayrıca ergenlik döneminde yumurtlama dengesizliği olduğu için de adet düzensizliği olabilmektedir. Bir doktor kontrolü gerekmektedir. Bu ergenlik döneminde görülen kanamaların %75'inin nedeni hipotalamus-hipofiz ve yumurtalık arasındaki hormonal çalışmanın tam olgunlaşmamasıdır ve bu da hormon bozukluğuna neden olur.
Adet düzensizliğinin yaygın nedenleri hamilelik gibi hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar, rahim içi ve yumurtlama sorunları, miyo ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar, travma, stres ve ilaç kullanımıdır. Normalden çok daha ağır ya da hafif bir şekilde adet kanaması görülebilir.
Adet kanamasının gerçekleştiği ilk gün baz alınarak yapılan hesaplamanın 21 günden kısa olması durumu, erken adet olarak tanımlanır. Ortalama 28 günde bir olan; 21 ile 35 gün arasında gerçekleşen adet kanamaları normal kabul edilir.
Tutunma kanaması, döllenmiş yumurtanın endometriuma tutunması nedeniyle olur. Tutunma sırasında endometriumda oluşan minimal hasar kanamaya sebep olur. İlk adet kanamasından 14 gün sonra yumurtlama gerçekleşir. Yumurtalıklardan ayrılan yumurta hücresi fallop tüplerinde sperm ile karşılaştığında döllenme gerçekleşir.
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir.
Menopoza girdiniz ve artık adet kanaması dönemlerinizin geçmişte kaldığını düşündüğünüz halde aniden, tekrar kanama başladınız. Kanamanız büyük olasılıkla vajinal atrofi, vajinal kuruluk, rahimde myom (uterus fibroidleri) veya polip gibi kanser olmayan bir durumdan kaynaklanıyor olabilir.
Stres, vücudumuzdaki hormon dengesini bozabilir. Hormon dengesinin bozulması da sık adet görmeye yol açabilir. Enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da polimenoreye sebep olabilir. Adet düzensizliğinin yanında; vajinal akıntı, kaşıntı, idrar yaparken yanma gibi başka belirtileri de olabilir.
10 günden uzun süren menorajisi olan kadınlarda uzman yardımı gereklidir. Adet kanaması 10 gün sonra ağır ve şiddetli olmaya devam edebilir. Bu durumda mutlaka altta yatan nedene yönelik bir kontrol yapılması gerekir. Yapılan muayene ile adet döngüsünü düzenleyecek ve kanamayı durduracak tedaviler uygulanır.
Uzayan sümüksü adet kanaması nedenleri kesin olarak belli değildir. Çünkü belirli dönemlerde kadınlarda serviks doku vücuttan dışarı atılabilir. Bu durumda adet kanına karışan doku kanın rengini açar ve tonunu da daha katı ve sümüksü bir yapıya getirebilir. Bunun dışında rahim için salgılar da adet kanına karışabilir.
Adet kanamaları normal şartlarda 21 ile 35 gün arası normal kabul edilmektedir. Her kadında farklılık gösteren bu dönem En erken 21 en geç 35 gün içinde gerçekleşmeli. Aksi durumlarda düzensiz olarak kabul edilmektedir.
Bu kanamaların arası 21 gün ile 35 gün arasında olabilir. Adet kanaması birkaç gün sürebildiği gibi bir haftaya kadar da uzayabilir. Kanama miktarı birkaç çay kaşığından, çok daha fazla miktarlara kadar çıkabilir.
Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri