Mantarlar, klorofil içermeyen, yaşamları için gerekli olan besini hazır olarak sağlayan heterotrof canlılardır.
Saprotroflar kendi gıdalarını yapamadıkları için bir tip heterotrof sayılırlar. Aralarında mantarların çoğu (kalanlar parazit, kommensal veya mutualistik simbiont gruplarındadır), bakteriler ve protozoalar bulunur.
Hayvanlara benzer şekilde, mantarlar heterotroflardır; yiyeceklerini çözünmüş molekülleri emerek, genellikle sindirim enzimlerini çevrelerine salgılayarak alırlar.
Kullandıkları besin; canlı organizmanın bir parçası ise parazit, ölü organizmanın kısımları ise ayrıştırıcı (saprofit) mantarlar olarak adlandırılırlar.
Heterotrof canlılar
Besinlerini ölü veya canlı diğer organizmaların biyokütlelerinden sağlayan canlılar heterotrof canlılardır. Tüm hayvan ve mantar türleri ile birçok bakteri türü bu gruba girmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Çürükçül (saprofit) yaşam süren mantar türleri ölü ve çürümekte olan bitki ve ağaçlara bağımlı yaşarlar. Yani besinlerini ölmüş ve çürümekte olan canlıların gövdelerini sindirerek, onların gövdelerinde bulunan hazır besinleri tüketerek yaşam sürüp, doğanın doğal sindirimine yardımcı olurlar.
Mantarlar grubuna giren tüm canlılar hayvanlar gibi heterotrofturlar, yani besinlerini dışarıdan almak zorundadırlar.
Mantarlar kök, gövde, yaprak, çiçek ve klorofile sahip olmayan ökaryotik, heterotrofik çok hücreli organizmalardır.
Saprofi t bakteriler: Bu gruptaki bakteriler ayrıştırıcı organizmalardandır. Bu bakteriler toprakta yaşar. Hücre dışına salgıladıkları enzimlerle bitki, hayvan ölüleri ve atıklarındaki organik maddeleri daha küçük maddelere parçalar.
Bunlar, tek veya çok hücreli ipliksi yapı oluşturan organizmalardır. Mayalar ve su mantarları tek hücrelidir. Funguslar az istekli, saprofit organizmalardır.
Bu nedenle mantarlar doğada ne hayvanlar ne de bitkiler sınıfında yer alıyor. Onlar aslında başlı başına bir başka alemi temsil ediyor. 1950'den bu yana mantarlar ne hayvanlar ne de bitkiler aleminde yer alıyor. Onların aleminin adı bitki ve hayvanların arasında yer alan Mantarlar olarak adlandırılıyor.
Heterotrof. Heterotrof : Kendi besinini üretemediği için, organik besinleri dışarıdan almak zorunda olan canlılar (dış beslek). İnorganik maddelerden kendi besinini sentez edemeyen ve bu nedenle ya ototroflar ya da çürüyen maddeler üzerinde yaşamak zorunda olan organizmalardır.
Mantarlar ökaryotik hücre yapısına sahiptir ve bu yüzden birçok bakteriyel antibiyotiğe karşı duyarsızdırlar. Fotosentetik değildirler ve hareketsizdirler. Optimum pH 6.0 iken daha asidik ortamlarda üreyebilirler. Zorunlu aerobturlar, optimum üreme sıcaklıkları 20-30°C'dir.
Saprofit mantarlar
Mantarların tamamı ökaryot hücre yapısındadır.
Saprofit sözcüğü bir terimdir. TDK'ya göre de bakteri olan saprofit bakteriler; ayrıştırıcı organizmalar grubunda yer alan ve toprakta yaşayan bakterilerdir. Bu çürükçül bakteriler canlı organizmanın toprağa karışmasını sağlarlar.
Bitkiler en yaygın ototrof türleridir ve kendi yiyeceklerini üretmek için fotosentezi kullanırlar. Bitkiler hücrelerinde kloroplast adı verilen ve ışıktan besin üretmelerine izin veren özel bir organele sahiptir.
Hücre dışına enzim göndererek ölü bitki ve hayvan artıklarındaki organik maddelerin daha küçük organik ve inorganik maddelerin parçalanmasını sağlarlar. Günümüzde Saprofit olarak bilinen canlıları içeren alemler: Fungi (Mantarlar) Alemi ve Bakteriler Alemidir.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Bazı mantarlar ve bazı bakteriler saprofit beslenen canlılara örnek olarak verilebilir.
SAPROFİT BAKTERİLER
Nemli, ıslak ve çürükler üzerinde yaşarlar. Bu tür bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimlerle bitki ve hayvan ölülerini daha basit organik maddelere parçalayarak onların çürümesini sağlarlar.
Mantar çeşitleri dört tanedir. Bunlar; küf mantarı, şapkalı mantar, hastalık yapan mantar ve maya mantarıdır. Küf Mantarı: Hayvan ve bitki atıklarının çürümesine ayrıca yiyeceklerin de küflenmesine neden olmaktadır.
Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar.
Dışbeslenen, dışbeslek, ardıbeslek ya da heterotrof (Yunan. heterone = (bir)başka ve trophe = beslenme) canlılar; besinlerini kendi kendilerine sentezleyemeyen canlılardır.
Mantarlar ototrof değildir. Ototrof olabilmesi için kendi besinlerini üretmesi gerekirdi ancak kendi besinlerini üretmezler. Mantarlar ayrıştırıcıdırlar.
Küf mantarı, özellikle havada bulunan sporları nemli ve besinli ortamda çoğalarak meydana gelen mantar türüdür. Besinlerin bozulmasına sebep olurlar. Binlerce çok küçük mantarın bir araya gelmesiyle oluşur, küf oluşumuna sebep olurlar. Çevredeki atıkları çürüterek doğaya katkıda bulunurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri