Uyandığı her an, bebeğiniz etrafındaki manzaraları fark eder, sesleri ve kokuları yavaş yavaş alır. Bu ay bebeğiniz yüzlere ve nesnelere daha iyi odaklanabilir; yakında hareket eden nesneleri gözleriyle takip etmeye başlayabilir. Önümüzdeki aylarda nesnelere uzanmaya başlayabilir.
Bebek birinci ayda annesini tanımaya başlar. Annesinin yüzünü, sesini ve kokusunu ayırt edebilir.
Bebekler, anne karnında geliştirdikleri birtakım refleksleri, ilk bir ayda da devam ettirmektedir. Bebek bu dönemde başını sağa ve sola çevirmeye başlar. Karnının üzerindeyken başını kaldırmaya çalışabilir, kollarını uzatmayı deneyebilir.
Fiziksel ve dilsel gelişim bütün çocuklarda aynı değildir. Bir çocuk ilk kelimeyi 9. ayda, diğer bir çocuk 18. ayda, ilk kompleks cümleyi bir çocuk 3 yaşında, diğer bir çocuk ise 5 yaşında kurabilir. Bebekler 3-6 ay arası ilk "agu" seslerini çıkartarak konuşmaya adım atarlar.
İlgili 20 soru bulundu
Anne karnındayken başlayan refleks gülümsemeleri doğumdan sonraki 1-2 ay içinde de devam eder. 2. Aydan sonra bebekler artık istemli bir şekilde etraftaki insanlara, ya da görüntülere tepki olarak gülmeye başlarlar. Gülmek, bebeklerin duygusal gelişiminin ilk göstergesi ve sosyal tepkilerinin ilkidir.
1-2 aylık bebekte kucak alışkanlığı
Yani bebek için annesi ve kendisi bir bütündür. Anne ve bebek arasındaki bu iç içe olma hali, bebeğin temel güven duygusunun gelişimi için çok önemlidir. Bu dönemde annenin bebeğin bu ihtiyacının bilincinde olması ve bebekten uzun süre ayrı kalmaması gerekir.
Bebekler daha uzaktaki nesneleri bulanık görürüler ama görme yetileri zamanla gelişir. Bebeğinin ilgisini genellikle koyu renkli cisimler çeker. O yüzden de ilgisini çekmek için koyu ve parlak renkli objeleri görüş açısına getirmelisin. Cisimleri görüş mesafesine yaklaştırdığında kısa bir süre takip edebilir.
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
Çocukların büyük bir kısmı, 4 ile 8 aylık arasında bir yerlerde kendi isimlerinin sesini tanımaya başlar. Çocuğunuzun adını seslenip yüzünü size dönüp dönmediğine bakarak bunun ne zaman gerçekleştiğini anlayabilirsiniz.
İlk aylarda sürekli kucakta olan bebek bu duruma çok çabuk alışır. Ancak bilinenin aksine bebeğin kucağa alınması onları şımartmaz, anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Bebeğin günün belli saatlerinde kucakta olması gayet normaldir.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Bebeklerin midesi küçüktür, hemen yorulurlar. Zaman geçtikçe ve bebek büyüdükçe tek seferde daha fazla miktarda süt emmeye başlar. Bebeğin elleri gevşemiştir ve açıktır. Ellerini yumruk yapmak bebeğin açlık sinyallerinden biridir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Belirli uyku saatleri belirlemeli ya da bebeğinizin yorulduğunu fark ettiğiniz zamanlarda onu uyutmalısınız. Yeni doğan bebeğiniz günde ortalama 14 – 18 saat uyuyabilir. 1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez.
İlk ayda (özellikle ilk iki hafta) ışığa duyarlı değillerdir. 1-2 aylık bebekler net göremezler. 50-100 cm uzaklığı seçerler. 25-50 cm'den ışığı, canlı ve mavi hariç renk, parlak, büyük cisimleri görür.
Bebeğiniz bu dönem günde 4-5 kez kaka yapabilir. Anne sütü ile beslendikleri için sulu ve sık kaka yapabilirler.
Bebekler oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyularına sahiptir. Annelerini kokularından tanırlar. Anne kokusu bebekleri sakinleştirir, uykuya geçmelerini kolaylaştırır, korkularını azaltır.
Henüz yeni gelişmeye başlayan sistem nedeniyle bebekler ellerini yumruk yaparlar. Bebeklerin ellerini yumruk yapmasının en temel nedeni beyin ve vücut arasındaki sinir yapısının gelişmemesiyle alakalıdır. Bu gelişim birkaç ay sürebildiği gibi birkaç senede sürebilir.
3-5 ay içerisinde en uygun oyuncak çıngırak olup, 4.aydan sonra kavraması da artar. Yumuşak, ses çıkaran, müzikli oyuncaklar da tercih edilebilir.
BEBEĞİN KAFASI NE ZAMANA KADAR ŞEKİLLENİR? Bebeklerde kafa kemikleri doğum sırasında tümüyle birleşmemiştir, kafa kemikleri arasında boşluklar bulunur. Bebeğin başı büyük oranda bir yaşında şekillenir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Hayatlarının ilk zamanlarında iletişim kurmak için ağlamaktan başka şansları yoktur. Bu nedenle sinirli bebek de sinirini ağlayarak ifade eder. Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz.
0 ila 3 ay arası yenidoğanlar:
Bir gün içinde bebeğinizin 14 -17 saat uyuması normaldir, yeni doğan bebeklerde 22 saate kadar uyku normaldir. Bebeğiniz bir gün çok uyurken ertesi gün az uyuyabilir. Bebekler 24 saatte 14-17 saat uyurlar. Küçük bebekler 50-60 dk. da bir uyurlar.
Bebekler, sinir sistemlerinin gelişmeye devam ettiği çok erken yaşlardan itibaren bile korkmuş hissedebilirler. Bu korkular, çocuklar büyüdükçe ve korkularına ve işlerin nasıl yürüdüğüne daha aşina hale geldikçe değişecektir. Yenidoğan bebeklerde korku endişe edilecek bir durum değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri