Günümüzde kontak lenslerin kullanım süresi günlük, 15 günlük ve 1 aylık olabilir. Belirtilmiş süreler sonunda lens atılır ve yeni bir lens takılır. Aylık lens bazen 1 ay gözde kalabilen lens olarak algılanmaktadır. Bütün lensler uyumadan önce mutlaka çıkarılmalıdır.
Aylık Lens İle Uyunur Mu? Araştırmalara göre gözde lensle uyumak konjonktivit oluşumuna sebep olma ihtimali yüksek olduğundan tavsiye edilmez. Çok uzun süreli kullanım süresi olan lenslerde dahi eğer bireyde enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa kesinlikle lensle uyumak önerilmez.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
Uyumadan önce lensinizi mutlaka çıkarın
Yorgunluktan değil makyajı temizleyip yatmak, lensi çıkaracak hal bile kalmayabiliyor. Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Modern yumuşak kontakt lensler günlük kullanımda lensin yeterli miktarda oksijeni geçirmesine imkan verirken, uyurken gözleriniz kapalı olduğundan, gözünüze ulaşan oksijen miktarı azalır ve bu durum gözlerinizde sorunlara neden olabilir (uzun süreli kullanım için tasarlanmış özel lensler kullanmadığınız sürece).
Lenslerle uyuduğunuzda başınıza gelmesi en muhtemel rahatsızlık, enfeksiyondur. Bazı enfeksiyonlar oldukça kolay geçiyor olabilir; nitekim bazıları da kalıcı hasarlar bırakabilir. Ağır enfeksiyonlar kısa bir süre geçse dahi korneada daralmaya sebep olabilir.
Aylık Lenslerin Artıları
Gözlerin oksijen bakımından yetersiz kalması ciddi bir risktir. Bu durum kornea enfeksiyonlarının da ortaya çıkması ile sonuçlanabilir. Kan damarları bir süre sonra göz bebeğinize doğru kayabilir. Gözler gündüz dönemlerinde hep açık olduğu için kornea kısmına daima oksijen iletilmiş olur.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Gözde kontakt lens varken su ile hiçbir temasın olmaması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın İşcan, “Çok ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden duş alırken kesinlikle lensler çıkarılmalı. Aynı şekilde sabun, kozmetik ürünleri gibi malzemelerin de lenslerle temasına izin verilmemeli.
Günlük lens kullanımında istikrarı yakalamak gerekir. Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Steril Tuzlu Su: Tuzlu su kullanırken en önemli şey tuzun miktarıdır. Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Günlük lenslerin enfeksiyon riski daha azdır, ayrıca günlük kullanıldıkları için temizlemesi gibi dertleri yoktur. Ancak, aylık lense göre daha pahalıdırlar. Temizlemeyi sorun etmiyorsanız ve lenslerinize daha az para harcamayı tercih ediyorsanız, aylık lensler daha iyi bir seçenek olabilir.
Lens sürelerinde en büyük ayrımlardan biri lensin gözünüzdeyken uyumaya müsait olup olmadığıdır. Lensin kullanım süresi göz sağlığınız için azami öneme sahiptir. Lensin süresi dolduğunda kullanmaya devam etmeniz gözünüzde komplikasyon oluşmasına ve göz sağlığınızı bozmanıza neden olur.
Doğru: Göz kusuru derecesi genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak ilerler ya da geriler. Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur.
Üretildiği tarihten itibaren lensler eskimeye başlar. Bir lens paketinin açılmamış olması ve son kullanma tarihinin geçmemiş olduğu durumlarda kullanılması gerekir. Aksi bir davranış, çeşitli göz hastalıklarına davetiye çıkartmak anlamına gelmektedir.
Lens Solüsyonu Yerine Normal Su Olur mu? Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır. Bu tür suların içerisinde ne kadar temiz olursa olsunlar göze zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunabilir.
Uzun süreli lenslerin en büyük riski, körlüğe neden olabilecek enfeksiyonlardır. Diğer riskler arasında korneal neovaskularizasyon (gözdeki kan damarlarının, oksijene duyulan aşırı ihtiyaç nedeniyle göz bebeğine doğru ilerlemesi), iltihap ve tahriş bulunmaktadır.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre kontak lensleri çıkarmadan uyumak göz enfeksiyonu riskini 5-6 kat arttırmaktadır. Bu sebeple lens kullanan kişilerin uyumadan önce lensleri çıkarması gerekmektedir. Gözümüzde yer alan kornea sağlığı için hava alması gerekir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Ayrıca kontakt lensler, materyal ve yüzey özellikleri nedeniyle buharlaşmaya bağlı göz kuruluğunu arttırırlar, bu da ek bir yorgunluk hissi anlamına gelir.
konfor arttırmak için yapılabilir. Sert kontakt lens olarak bilinen RGP gaz geçirgen. lensler keratokonus hastalarında görme arttırıcı etkisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri