3 yemek kaşığı buğday nişastasını bir kase içinde yarım çay bardağı süt ile eritin.
Bir kabın içerisine ılık su ya da oda sıcaklığında süt alın. İçerisine en hızlı çözümlerin başında gelen nişastayı ilave edin ve nişastanın tamamen dibe çökmesini sağlayın. Ardından kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırarak nişastanın su ya da sütle bütünleşmesini sağlayın.
Sütü tencereye alın ayrı bir kasede nişasta ve şekeri karıştırıp süte karıştırın kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 2-3 dk daha pişirip kaselere alın. Afiyet olsun.
Tatlıların içerisine sonradan nişasta ilave etmeniz gerekirse kaynayan sütünüzden bir miktarı kaseye alın, üzerine ılık süt de ekleyin ve nişastayı eleyerek ilave edin. Bu sırada çırpma teli yardımıyla güzelce karıştırın veya tamamen dibe çökmesini bekleyin.
İlgili 35 soru bulundu
Süt herkes için oldukça faydalı bir besindir. Aldığınız sütlerin hileli olması can sıkıcı bir durum olabilir. Süte, un ve nişasta katılarak daha yağlı görünmesi sağlanıyor.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Mısır nişastası buğday nişastasına göre daha beyaz olduğu için muhallebi ve sütlü tatlılarda daha parlak bir görünüm için kullanılır.
Kaynayan sütümüzün üzerine 1 su bardağı şekerimizi ve vanilyamızı da ekledikten sonra 3 yemek kaşığı mısır nişastasını sütümüzde 3/1 ini bir kaba alarak karıştırdıktan sonra sütümüze karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz. Ve 5-10 dk daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Sütlacımız hazır.
1 kilo sütümüzü, üç yemek kaşığı ile unu ve iki yemek kaşığında nişastayı ile birlikte tencereye koyuyoruz. Ardından soğukken mikserimiz ile iyice çırpıyoruz ve malzemenin pürüzsüz bir hale gelmesini sağlıyoruz.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
Küçük bir tencereye süt, un ve şekeri alıp karıştırın. Malzemelerin güzelce karıştığından emin olunca tencereyi ocağa alıp orta-kısık ateşte bir çırpıcı yardımıyla karıştırarak pişirmeye başlayın. Muhallebi koyulaşmaya başlayınca içine tereyağını ilave edip karıştırın ve ocağın altını kapatın.
Yoğurdun lezzeti için eğer mümkünse paketli ürünler yerine doğal süt kullanmaya özen gösterin. Bir püf noktası olarak sütü kaynatırken kepçe yardımıyla karıştırın ve karıştırırken kepçeyle sütü alıp tekrar havadan tencereye dökün. Bu sayede sütün içindeki suyun buharlaşmasını hızlandırmış olursunuz.
Özellikle yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak önemlidir. Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
"Anne sütünü hangi besinler azaltır diye merak ediliyor. Maydanoz, nane, limon, adaçayı ve sirke; anne sütünde azalmaya sebep olan gıdalardır. Ayrıca nişasta, mısır, salamura besinler de anne sütünün az gelmesine yol açar. Emzirme döneminde sigara ve alkol kullanılırsa tabii ki anne sütü azalacaktır."
Pirinç Nişastası: Nişasta çeşitleri arasında en beyaz renkli olandır. Genellikle soslara kıvam vermek, bebek maması hazırlamak için kullanılır.
Daha sonra sütü ekleyip orta ateşte kaynatıyoruz o sırada 1 çay bardağı su ile nişastayı açıyoruz. Kaynayan tencereye yavaş yavaş döküp hızlıca karıştırıyoruz. Şekerini ve vanilyasını ekleyip 2 dakika da o şekilde pişirip altını kapatıyoruz.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır. Vakumlama yöntemiyle etinizi derin dondurucuda tazeliğini yitirmeden saklayabilirsiniz.
Adana Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gıda Mühendisi Deniz Kaypak Tona, süt ürünlerinde yapılan taklit, tağşişte peynir içerisine bitkisel yağ, yoğurtta ise kıvam beklentisini karşılamak için nişasta katılabildiğini açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri