Bütün Çoklu Evrenler modellerinde sonsuz sayıda (ya da sonsuza çok yakın sayıda) evren öngörülür. Dolayısıyla sonsuz sayıda evren vardır desek yanlış olmaz. Zaten bu nedenle başka bir evrende bize benzeyen bir dünya olma olasılığı vardır.
Her biri farklı muhtemel fizik kanunlarını içeren, maddenin gelişimi ile ilgili soyut kavramların kanunlarla uyum içinde olduğu, astronomik yapıların, element çeşitliliğin, yıldızların ve gezegenlerin olduğu çok sayıda evren vardır.
Bizim evrenimizin sonlu sayıda olasılığı ve bu yüzden sonlu sayıda alternatif evreni var. Ancak, aynı zamanda ilk üç âlemde sonsuz sayıda evren var. Dolayısıyla bunların her birinin sonlu sayıdaki alternatif evrenleri yine sonsuz sayıda evren ediyor.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Çoklu evren teorisi, evrenimizin inanılmaz kalabalık bir evrenin sadece küçük bir üyesi olduğunu varsayıyor. Çoklu evren fikri, şimdilerde oldukça popüler bir teori olan enflasyon teorisinden doğdu. 1980'de geliştirildi ve Büyük Patlama teorisinin eksik olduğu bazı bilgi boşluklarını doldurdu.
İlgili 37 soru bulundu
Orijinal Soru: Paralel evren nedir ve gerçekten var mıdır? Çoklu evrenler (ya da paralel evrenler) tamamen teorik bir öngörü. Elbette bu öngörüler, bazı gözlemsel olayların çıkarımlarına dayanıyor. Fakat tam olarak çoklu evrenlerin varlığını doğrulayan bir kanıt henüz bulunmuyor.
Bütün Çoklu Evrenler modellerinde sonsuz sayıda (ya da sonsuza çok yakın sayıda) evren öngörülür. Dolayısıyla sonsuz sayıda evren vardır desek yanlış olmaz.
Evrenin sonu
Şekildeki noktaların her biri birer gökadadır. Kur'an'da bahsi geçen gök cisimleri Güneş, Ay ve yıldızlardan ibarettir. Kur'an'da Tekvir, Mülk ve Cin gibi bazı surelerde kıyamet vaktindeki bazı sahneler anlatılır.
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir.
Bunun yanısıra, evren ışık hızından daha hızlı bir şekilde genişlemektedir ki, ışık hızında bile gitsek sonuna asla ulaşamayız. O yüzden fizikte veya astronomide, evrenin sınırı veya ötesi ile ilgili bir önerme bulunmaz çünkü elimizde hiç veri yok.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi. Bu olaydan sonra evren devamlı bir şekilde merkezden dışa doğru genişlemektedir.
Yani, her karar anında veya her olayda, evren farklı bir yol seçebilir ve bu farklılıklar sonsuz sayıda paralel evren yaratır. Ancak, paralel evrenlerin varlığı hala bir hipotezdir ve kanıtlanmış bir gerçek değildir.
O'na mülkünde ortak yoktur. Her şeyi yaratmış, sonra da belli bir ölçüyle takdir etmiştir. O (Allah) ki, gökleri ve Arz'ı ve ikisinin arasındakileri, 'altı gün'(altı devir)de yarattı ve sonra da Arş'a istiva etti(yöneldi). O Rahman ki, O'nu, (bundan) haberi olana sor!
Big bang bizim evrenimizin başlangıcı olabilir ama her şeyin başı olmak zorunda değildir. Büyük patlamanın atası (öncesindeki) "maddesel form" ezeli ve ebedi olabilir ve büyük patlama da ezeli ebedi bir döngü olabilir. Yani bu "maddesel form" büyük patlamalarla form değiştirse de ezeli ve ebedi olabilir.
Şimdi uzaya gelirsek, uzay bu kutunun içindeki boşluktur. Yani, kutunun içindeki her şeyi kaplayan o boş alan, uzaydır. Bir başka deyişle, evrenin içindeki her şey uzayda bulunur. Kısacası, evren her şeyi içeren büyük bir kutu gibidir ve bu kutunun içindeki boş alan ise uzaydır.
Paralel evrendeki siz yeni bir şeyler üretmenin sıkıntılarını yaşayan bir sanatçı. Ressam, heykeltıraş, dansçı veya besteci. İnsanların hayatlarına bir parça daha fazla renk katabilmek için türlü sıkıntılara katlanmaktan hoşlanan biri.
Uzayda bir ay, Dünya'da bir aydan biraz daha kısadır. Uzaydaki bir ay, genellikle 29.5 gün sürerken, Dünya'da bir ay (ayın bir dolanımı), yaklaşık olarak 29.53 gün sürer. Bu fark, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi ve aynı zamanda Ay'ın Dünya etrafında dönmesi nedeniyle ortaya çıkar.
Uzayın karanlık olmasının nedeni, uzayın boşluğunda çok az madde bulunmasıdır. Bu nedenle, uzayda ışığı emen veya yansıtan yeterli madde yoktur. Dünya atmosferinde güneş ışığı, atmosferdeki gaz molekülleri tarafından saçılır ve gökyüzünün mavi renkli görünmesine neden olur.
Güneş, Dünya'nın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alır. Işık ışınlarının etrafa yayıldığı ışıkküre katmanının sıcaklığı yaklaşık 5500°C'yken Güneş'in çekirdeğinin sıcaklığı 15.000.000°C'dir. Uzayın ortalama sıcaklığı ise -270,4°C civarındadır.
Diğer yandan Allah birdir ve bizim evrenin dışında çok sayıda ve durmadan diğer evrenlere hayat vermektedir diyebiliriz.
Spinoza ağırlıklı panteizm algılayışına göre Tanrı her şeydir ve her şey Tanrı'dır. Tanrı-Evren-insan ayrımı yoktur, böyle bir ayrım aklın illüzyonu, yanılsamasıdır. Bilimsel olarak Tanrı, evren ve insan birdir, aynıdır.
Bilinen evrenin geleceği ve yok olması ile ilgili birkaç teori bulunmaktadır. Bu teorilere göre Evren sonsuza dek genişlemesini sürdürecek ve soğuyacak, veya tekrar kendi üzerinde büzüşecek veya bir yırtılma ile evrenin varlığı son bulacaktır.
Evrenin sadece yüzde 5'ini biliyoruz.
Dünya, Yerel Grubun ikinci en büyük gökadasındadır - Samanyolu olarak adlandırılan bir gökada. Samanyolu büyük bir sarmal gökadadır. Dünya, Gökada'nın merkezinden çıkış yolunun yaklaşık üçte ikisine dayanan Samanyolu'nun (Avcı Kolu olarak adlandırılır) sarmal kollarından birinde bulunur.
Gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri