Örneğin 1.derece doğal sit alanların üzerinde hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor. Bu yerlerde sadece bilimsel çalışmalar yönelik faaliyetlerde bulunulabilecektir. 2.derece doğal sit alanlarında ise yapılaşma ve inşaat faaliyetleri için en önemli husus ortada bir kamu yararının bulunması.
Birinci ve ikinci derece SİT alanları için zaten herhangi bir değişim çalışması yapma şansımız bulunmuyor. Bu sebeple yatırım amacıyla arsa ya da arazi almak istiyorsanız SİT alanlarının tercihleriniz arasında bulunmamasını öneririz.
a) 1. Derece Arkeolojik Sit Alanına İnşaat Yapılabilir Mi? Bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmez, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz.
Bu taşınmazların öncelikle imar planları ve imar uygulaması yapılacak. Tasarının yasalaşmasıyla hem doğal SİT alanları imara açılacak hem de kaçak yapılar devlet tarafından meşrulaştırılacak.
1. derece sit alanı olan bir arsanız varsa onun üzerinde yasal olarak şahsi herhangi bir değişiklik yapmanız mümkün değil.
İlgili 20 soru bulundu
1. derece arkeolojik sit alanları ise bilimsel açıdan korunması önemli olan ve bilimsel çalışmalar için kullanılan alanlara denir. Bu 1. derece sit alanlarında bilimsel amaçlı kazı ve çalışmalar hariç hiçbir kazı veya çalışma yapılamaz. Aynen korunacak alanlardan olduğu için bu bölgelerde prefabrik ev yapılamaz.
BÖLÜM. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesinde, sit alanı, kıyı, orman ve mera gibi özel kanunlara tabi olan alanlarda bulunan yapıların imar barışından faydalanamayacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
2. Derece Doğal Sit Alanına İnşaat Yapılabilir Mi? Bu alanlarda, turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemez.
İmar Planları
Ayrıca büyükşehir belediyeleri ilçe belediyelerin uygulama imar planlarını denetleme yetkisine sahip olmaktadır. 6360 Sayılı Kanun ise büyükşehir belediyelerinin sınırlarını büyütmüştür.
Sit alanı kararına itiraz nereye yapılmalı? Kamu kurum ve kuruluşları, tüzel veya gerçek kişiler sit alanı kararı kendilerine tebliğ edildikten sonraki 60 gün içinde Kütür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'na itiraz dilekçesi ile başvurabilirler.
İlgili yasal mevzuat gereğince; sit alanının türü fark etmeksizin yetkili İdari merciiye başvurularak taşınmazın trampası (takası) veyahut kamulaştırılarak kamulaştırma bedelinin malike ödenmesi mümkündür.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşullarını yeniden belirledi. Bir çivi çakmanın bile yasak olduğu doğa harikası Kelebekler Vadisi, Akdamar Adası, Erzurum Narman Peribacaları gibi sit alanlarında artık bungalovlar ve çadır kampları yapılabilecek.
1. derece sit alanı, bilimsel ve arkeolojik çalışmalar hariç, kesinlikle dokunulmaması gereken seviye. 2. derece sit alanı da koruma altında ama koruma ve kullanma koşulları ilgili kurullarca belirlenebilir. Yine de olduğu gibi korunmak zorundadır.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nca yapılan sit alanları ile ilgili düzenlemeler kapsamında sit alanları derecelendirilmiştir. Geçmişten günümüze kadar gelmiş tarihi nitelikli alanları kapsayan sit alanına ev yapmak mümkün kılınabilir.
Bu şekilde tespiti yapılan sit alanları Koruma Bölge Kurulu kararıyla tescil edilmektedir. Tapuya bu tespitle şerh edilir.
2. derecede sit alanlarında turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemektedir. 3. derecede sit alanlarında ise konut kullanımına açma olanağı bulunmaktadır.
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Nazım imar planlarını, çevre düzeni planına uygun olmak kaydıyla, büyükşehir belediye sınırları içinde 1/5.000 ile 1/25.000 arasındaki her ölçekte Büyükşehir Belediyesi yapar, yaptırır ve onaylar. Uygulama imar planlarını, Büyükşehir Belediye Kanunu'nun uygulandığı yerlerde belediyeler yapar.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
- Zorunluluk halinde atık su arıtma tesisi, atık su deşarjı, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini, jeotermal suyun çıkartılması ve iletim hattı, enerji nakil hattı, trafo, şalt sahası, iletişim hattı, ulaşım hattı, açık otopark, teleferik ve telesiyej inşa edilebilecek.
Bu düzenleme ile ülkemizin doğal koruma alanları, tanımında değişiklik yapılsa da sonuç olarak imara açılmaktadırlar. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında maden aranması ve işletilmesine izin verilmektedir.
Sit alanı, kamu yararı gözetilerek doğal ve kültürel mirasların korunması amacıyla devlet tarafından bazı arsa ve arazilerde yapılaşmaya ve herhangi bir değişime izin verilmeyen, koruma altındaki alanlara denmektedir.
İmar Affı Kanunundan ruhsatsız, kaçak, iskansız ev, işyerleri, binalar YARARLANAMAZ. Buna ek olarak İmar Affı kanunu son bölümünde belirtildiği üzere İstanbul Boğaziçi Öngörünüm Alanları, İstanbul Tarihi Yarımada (Sultanahmet, Süleymaniye, Topkapı Sarayı çevresi) ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanında bulunan ...
Hangi yapılar İmar Barışı'ndan faydalanamayacak? Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar.
İmar affı veya diğer adıyla imar barışı, taşınmaz gayrimenkullerin yasal hale getirilmesini kapsayan, mevcut mevzuata uymayan yapılara verilen resmi izindir. Yani mevcut kanuna göre yapılmayan yapılar, kaçak yapılar ve gecekondular gibi sorunları düzenleyen kanundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri