Bir dönümde 9-11 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olan lavanta yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan lavanta, bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici ...
1 dönümden 500 kg'a kadar Lavanta hasat edilebiliyor. 500 kg Lavantadan minimum 15 kg yağ ayriştirilabiliyor. 1 kg kaliteli Lavanta yağı 90-95 dolara alıcı buluyor. Parfum firmaları, büyük tonajlı, sürdürülebilir üretim yapan çiftçilere alım garantisi veriyor.
DÖNÜME 800 İLA 1.100 TL KAZANÇ
Lavantanın dönüme verimi Lavanta Çiçeği olarak 150-400 kg arası olup, yağ olarak verimi ise çiçek veriminin %2'si ile %5'i arasında değişiyor.
Lavantanın dönüme verimi çiçek olarak 150 ile 400 kilogram arasında gerçekleşirken, yağ verimi çiçek veriminin yüzde 2 ile yüzde 5'i arasında değişiyor.
Lavanta fidesi siparişi verilierek ekim yapılır. 2022 yılında 1 dönüm maliyet ortalama 6.000TL dir.
İlgili 32 soru bulundu
10 dönümden ise 130 litre yağ elde edersiniz. Günümüzde 1 litresi 1500TL den alıcı bulmaktadır.
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
Unutmayın ki 1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kilodur. Ortalama uçucu yağ verimi, lavanta kurusunun % 1,2'sine yakındır. Sonuç olarak, hektar başına ortalama 14 kg esansiyel yağ verimi elde etmeyi bekleyebilirsiniz.
1 dönüm tarla ilk sene 1 litre yağ verir
4. yılda elinizde 31 litre yağ bulunacaktır. 2021 yılında sevtapolis angustifolia lavanta yağı yapılan analizler sonucunda kilosu 600 ile 900TL arasında alıcı buldu. Bu durumda elinize 18,600TL ile 27,900TL arasında meblağ geçecektir.
Super lavandin çeşidinden ortalama 60 kg taze saplı lavantadan 1 kg uçucu yağ elde edilmektedir.
ORKÖY desteklemeleri ile “Lavanta Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 2020 yılında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise 710 bin TL destek verilmesi planlanmaktadır.
İlk yıl %30, ikinci yıl %70, üçüncü yıl ise %100 verim alınabiliyor. 100 kilogram lavanta çiçeğinden ortalama 2 litre yağ elde ediliyor.
Gerek internette ve gerekse de tarımla ilgili yayın organlarında, sık sık lavantanın çok karlı bir tarım ürünü olduğu ve yetiştirmesi çok kolay bir bitki olduğuna dair bilgiler verilmektedir.
Zahmetli bir iş ve 1 kg yağ elde etmek için 80-150 kg lavanta bitkisi kaynatılıyor.
Diğer üretici Erkan Tezcan ise "Kazanımız kaynadıktan sonra 50-55 kilogram lavantadan 1 litre lavanta yağı çıkıyor.
1 dekara yaklaşık olarak 2 bin civarında fide dikimi yapılmaktadır. Dikim aralığı 30×140 cm olmalıdır. Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir.
Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir. Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.
Lavanta Kokulu Köy
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.
10 dereceden 30 dereceye kadar hava sıcaklığında yetişebilir. Etrafa ışıltı saçan lavanta, güneş ışığını da çok sever. Bu yüzden günde 4 - 5 saat güneş alabileceği yerlerde bulundurmanızda fayda bulunur. Kışın ise soğuk almayan gölge bir yerde güzelliğiyle kendine hayran bırakmaya kaldığı yerden devam edebilir.
Lavanta ekimi için çoğunlukla mayıs ayı tercih edilir. Bu dönemin ardından geçen iki aylık sürede bitkiler büyür.
Kredi çekebilmek için lavanta fidelerinin SERTİFİKALI olması gerekir. Fidelerimiz sertifikalıdır.
Girişimcilerin para kazanmanın yollarından ilki lavanta fidesini satmaktır. Lavanta, ülkemizde seralarda yetiştirilmektedir. Sera sahipleri ile anlaşarak farklı türlerdeki lavantaları alarak ticaretini yapabilirsiniz. Toptan lavanta ticaretini düzgün yaparsanız bundan gelir elde edebilirsiniz.
mosmor bir lavanta bahçesi hayali kuruyorsanız çiçeklerin yeni açtığı dönem yanı mayıs sonu haziran ortaları gibi gitmelisiniz. Temmuzda lavantalar kurumaya ve kararmaya başladığı için rengini kaybediyor..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri