Bir dekar yere 150 –300 arası meyve ağacı dikilir. Çöğür anaçlarında ise 40–33 arası meyve ağacı dikilebilir.Bir dekar bodur anaçlı meyve bahçesinden ilk 8 yılda çöğür anaçlı meyve bahçesine göre 3,5 kat daha fazla verim alınmaktadır. Yatırımın ilk yıllarda geriye dönüşümü vardır.
Klasik elma bahçelerinden dönüme ortalama 1-2 ton ürün alınırken; modern sistemde 6-8 ton ürün alınabilmektedir.
Elmanın bugünkü kilogram satış fiyatı ise 75 krş ile 1,25 krş arasında değişiyor. Yaklaşık 300'e yakın ağaç alan bir dönüm araziden yıllık 7 bin TL gelir elde edilmesi mümkün. Yıllık işletme gideri ise dönüm başına yaklaşık 1 bin TL. Bu noktada 6 bin TL'lik bir kazanç söz konusu.
Elma yetiştiriciliğinde tohum veya klon anacı kullanılmaktadır. meydana getirir ve gençlik kısırlığı gösterirler. Tohum anacına aşılı çeşitler geç meyveye yatarlar ve de bahçeye dekara 15-25 arasında fidan dikilir.
Elma fidanlarının dikim mesafesi anaca göre değişiklik göstermektedir. Klasik anaçlı fidanlar 6*6 metre arayla dikildiği için 1 dönüme 28 fidan, yarı bodur anaçlar 3*5 metre aralıklarla dikildiği için dönüme 66 fidan, tam bodur anaçlı fidanlar 2*4 metre dikilmesi gerektiği için dönüme 125 fidan dikilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Yatırımın İlk Yıllarında Geriye Dönüş Bodur elma fidanları yatırımın üçüncü yılında verim vermeye başlarlar. Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler.
Tam verime geçen 1 adet klasik elma ağacı 150 kilo, bodur anaç elma ağacı 30 kilo, yarı bodur elma ağacı ise 80-120 kilo elma vermektedir.
Elma fidanlarının dikim mesafesi anaca göre değişiklik göstermektedir. Klasik anaçlı fidanlar 6*6 metre arayla dikildiği için 1 dönüme 28 fidan, yarı bodur anaçlar 3*5 metre aralıklarla dikildiği için dönüme 66 fidan, tam bodur anaçlı fidanlar 2*4 metre dikilmesi gerektiği için dönüme 125 fidan dikilebilir.
Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz.
ELMA Vadesiz Mevduat Hesabı, mevduat hesabınızda bakiye veya para girişi olduğunda bakiyenizi gecelik mevduat faizi üzerinden değerlendirmeye başlıyor ve paranıza değer kazandırıyor.
Meyvecilik geleceği parlak ve karlı bir yatırım alanıdır. Ancak ülkemizde genelde geçimlik meyvecilik yapıldığı için, bu alanda gerekli ilerleme kaydedilememektedir.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
Elma fidanlarını dikmek için en uygun zaman, sonbahar ayının başlarından ilkbaharda tomurcuklar çıkana kadar geçen zamandır. Bazı bölgelerde ise ilkbahar aylarında elma fidanı dikimi yapabilirsiniz. Ay olarak vermek gerekirse Kasım ve Nisan ayları elma fidanları içşn oldukça uygundur.
Dikilen elma fidanları ise yaklaşık 1-2 yıl arası zamanda meyve vermeye başlar. 5 sene sonunda da elma ağacı düzenli üretime uygun bitki halini alır.
Elma ağaçları, serin ve ılıman iklimlerde yetiştirilen bir ağaç türüdür. Elma ağaçları, bol ışıklı ve güneşli alanları severler. Elma ağacı, humus bakımından zengin, kumlu, nemli, tınlı ve geçirgen topraklarda yaşar. Elma ağacı, hafif asit karakterli ve derinliği fazla toprak cinsinde yetişmeye meyillidir.
Ortalama sağlıklı ve bakımlı elma ağacı 50 ile 80 yıl arasında yaşayabilir. Ancak, bu kuralın istisnaları vardır. Bazı elma ağaçlarının yüzyıldan fazla yaşadığı bildirilmiştir. Bir elma ağacı nadiren 50 yaşından sonra yeterli meyve üretir.
Dikim aralığı tohum anacı kullanıldığında toprağın kuvvetine göre 5x3 m, 6x3 m veya en çok 5x4 m olabilir. Verimli toprak, kuvvetli anaç, dikkatli meyve seyreltmesi, daha çok gübre ve su, kuvvetli budama ister. Meyveler soğuk depoda Mart ayına kadar saklanabilir. Elma yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye edilir.
Elma, erik, ayva ve fındık gibi yüzlek köklüler için en az 1 metre, Armut, vişne ve şeftali için 2 metre, Kayısı, badem, ceviz ve zeytin gibi derin köklü ağaçlar için 2-4 metre, derinlikte olmalıdır.
1 Dönüme Kaç Üzüm Ağacı Yetiştirilir? Dönüm başına dikimi yapılacak üzüm fidanının sayısı arazinin yapısına ve üzüm çeşidine göre değişmektedir. 2*4 metre aralıklarla dikim yapılan araziye 125 fidan dikim yapılırken 5*5metre aralıklarla dikim yapılan araziye ise 40 fidan dikim yapılmaktadır.
Toprak nemini kaybettiğinde elma ağaçlarının suya ihtiyacı vardır. Ancak, her gün çok fazla su vermek ağacınızı suyla boğar ve öldürür (4). Elma ağaçlarını haftada bir kez derinlemesine sulamak idealdir.
Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz. 1 dönüme kaç meyve ağacı dikilir? Bir dönüme 25-30 arası kayısı, erik, bademi, zeytin ve 10 ile 20 adet arasında ceviz fidanı dikebilirsiniz.
Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcakların olduğun sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları –35o-40oC'a açmış çiçekler –2,2o-2,3o C ve küçük meyveler ise – 1,1o-2,2 oC'a dayanırlar.
Elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar optimal olarak 6.0-6.5 pH ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve nemi bulunan tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı geçirgen topraklardır.
Batı Asya kökenlidir ve Avrupa ülkelerine de oradan yayılmıştır. Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
Hemen hemen bütün meyve ağaçları gibi elma ağaçları da meyve üretmek için bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri