Sofralarımızın vazgeçilmezi domatesin, kalite ve veriminin artırılması amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce uygulanan proje ile bölgemizdeki su kaynaklarının kullanım etkinliğinin artırılarak açık alan domates yetiştiriciliğinde dekar başına 2-3 ton olan üretim miktarı 11 ton seviyelerine çıkarıldı.
Geleneksel tarım yöntemiyle bir dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretilirken, topraksız tarım serasında aynı büyüklükteki alanda yılda 40 tonun üzerinde ürün elde ediliyor.
Geleneksel tarım yöntemiyle 1 dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretiliyor. Topraksız tarım serasında ise 1 dönümden bir yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabiliyor.
En yüksek verim (7403 kg/da) ve salça verimi (1842 kg/da) XPH 12066 çeşidinde tespit edilmiştir.
Domates üretimi için yıllık ortalama girdi maliyeti 1 dekar için 20 bin 250 lira. Üretici, 1 dekar seradan 15 ila 20 ton olmak üzere ortalama 18 ton domates alıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Sofralarımızın vazgeçilmezi domatesin, kalite ve veriminin artırılması amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce uygulanan proje ile bölgemizdeki su kaynaklarının kullanım etkinliğinin artırılarak açık alan domates yetiştiriciliğinde dekar başına 2-3 ton olan üretim miktarı 11 ton seviyelerine çıkarıldı.
Örneğin; açık tarla sofralık domates çeşitlerinde dekara ortalama 1.500 fidenin dikilmesi, salçalık domates çeşitlerinde ise 3.500 fidenin dikilmesi öneriliyor.
14,95 TL!
Bursa. Özellikle salçalık domates yetiştiriciliğinde önemli bir yeri bulunan Bursa'da ortalama yıllık 5 milyon ton domates üretimi yapılır. Türkiye'nin genelinde salçalık domates üretimi 4.5 milyon ton iken bu sayının 1 milyondan fazlasını Bursa üretimi karşılar.
Birçok kaynakta 1 kilo salça elde etmek için aşağı yukarı 5-6 kilogram salçaya ihtiyaç duyulduğu yazılıyor ise de özellikle bazı uzmanlarca bu oranın yüksek olduğu bilgisi gelmektedir. Fakat genel itibarıyla bir kilo salça elde etmek için yaklaşık olarak 7-7. 5 kilogram domatese ihtiyaç olduğu bilgiside yer almaktadır.
Ege Tarım Salçalık Kurutmalık Domates Kasa 15 kg.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Dünyanın En Lezzetli Domatesi / Elazığ Yerli Tohum Domates - YouTube. Verimi az, ömrü kısa olduğu için pek tercih edilmeyen fakat lezzet sınırlarını zorlayan bir domates çeşidi olan Elazığ yerli domatesini tanıyalım. Piyasada bulunması imkansız olan bu domatesi sadece köylüler kendi evleri için yetiştiriyorlar.
Hasat erkenci çeşitlerde iki, orta ve geççi çeşitlerde ise 3-4 defada yapılır. Erkenci çeşitlerde bitki üzerindeki meyvelerin en az ℅60-70' i olgunlaşınca hasada başlanır. Kalan domatesin ℅30-40'ı ikinci hasatta tamamen toplanacak hale gelince yapılmalıdır.
Kurutulmuş domates, salçalık cinsi domateslerin kurutulmuş şeklidir. Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Domates genellikle ilkbaharda mevsiminde ekilir. Ancak, iklim koşullarına bağlı olarak ekim zamanı değişebilir. İdeal olanı Nisan ve Mayıs ayları arasında domatesi ekmektir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip. Ancak ince kabukları, Ayaş domatesinin raf ömrünün de kısa olmasına yol açıyor.
Domatesin olgunlaşması için güneş ve su çok önemlidir. Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir. Bu süre domatesin su ihtiyacını karşılamak için yeterli bir aralıktır.
Domates fideleri güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilen fideler daha hızlı büyürler. Güneş ışığı, bitkilerin fotosentez yapması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereklidir. Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır.
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Domates Ne Zaman Meyve Verir? Açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise 60-80 gün arasında hasatlık hale geliyor. Serada yetiştirilen domatesler, 60-70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Açık alanda domates yetiştiriciliğinde, büyüme mevsimi boyunca 700 mm'ye kadar sulama yöntemi aracılığı ile su vermek gerekebilir. Açık yetiştiricilikte bitkilerin su ihtiyacının büyük bir bölümü yağmur suyu ile karşılanmaktadır.
Bu yüzden en ideal salçalık domates, mevsiminde toplanmış, olgun, yassı, küçük ve etli olanlardır. Salça yapımı sırasında kullanacağınız kavanozun sıcak bir suyla yıkanmış ve yıkandıktan sonra tamamen kurutulmuş olmasına dikkat edin. Mümkünse kavanozun iç kısmına el ile temas etmeyin.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri