Değerli kardeşimiz, Ayet yazılı levhaları ve Allah'ın isminin geçtiği levhaları evin duvarına asmak caizdir. Hayızlı kadınların Kur'an-ı Kerîm okuması, Mushafa el sürmesi ve onu taşıması caiz değildir.
Kur'an'a ve içindekilere saygı; onlara inanmak, okumak, sahip çıkmak ve yaşamakla olur. Yatak odası da dâhil evin herhangi bir odasında mushaf veya ayet yazılı levhaların bulunmasında hiçbir sakınca yoktur.
Çıplak vaziyette olması durumunda mukaddesatımıza ait şeylerin bulunduğu odada yatmak edebe aykırıdır. Çıplak olmamak ve direkt ayak temas ettirmek gibi bir durumda olmadığı sürece öyle yerlerde yatılmasında sakınca yoktur.
Kur'ân-ı Kerîm'i ince harflerle yazmak, İmam-ı Âzam ile Ebû Yusuf'a göre doğru değildir. Ama yazıldıktan sonra onu satın alıp evde asmakta bir sakınca olmaz.
Bir yanda televizyon bir yanda Rabbimin ismi şerifi! Aleykümselam. Müstehcen bir şekilde bulunulmayan odada ayet ve hadis levhalarının bulunmasında sakınca yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Cevap metni
Alimler arasında Kur'an'a saygılı davranmanın vacip olduğu hususunda ihtilaf yoktur. İkincisi: Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar.
Birincisi, insan ve hayvan resmini, belden yukarı asmak haramdır. Bitki ve cansızların resmini asmakta mahzur yoktur. İkincisi, canlı resmi bulunan odaya rahmet melekleri girmez.
Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir. Bu nedenle hakaret niyeti olmadan Kur'an-ı Kerim'in okunduğu kanalı değiştirmenin bir sakıncası yoktur. Bilgisayar veya televizyon gibi cihazlardan Kur'an dinlerken herhangi bir işle meşgul olmanın da bir sakıncası yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Evde ayna bulundurmak caizdir. Bunu yasaklayan hiçbir sahih hadis yoktur!
Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
Cevap: Kur'ân-ı Kerîm, temiz olan her yerde muhafaza edilebilir. Belli bir yükseklik şart değildir. Yere de konsa bir zararı yoktur.
Ayet-el Kürsi, Felak , Nas, Fatiha gibi sureleri veya ayetleri okuduğu zaman, Peygamberimizin (asm) sağına, soluna, önüne, arkasına, ellerine ve hasta olan herhangi bir kimseye üflediği hadis kitaplarımızda yazılıdır.
Devamlı olarak Ayetel Kürsi okumaya devam eden kişi hem dünyada hem de ahirette büyük makamlara erişir. Ayetel Kürsi duasını nimetlere 313 defa okuyup ve her okuyuşta hu diye üfürülürse o nimet bereketlenir. 313 ayet- el kürsinin hatim adedidir.
Ayetel Kursi'nin, Kuran'ın dörtte biri olduğu vurgulanması sebebiyle, duaların kabul olması için bol bol okunmalıdır. Nazara karşı okunursa koruma sağlar. Şeytanın vereceği kötülüklerden korur. Cennetin kapılarının açılmasını sağlar.
Yorgunluk: Uykunun gelmesinin en yaygın nedeni yorgunluktur. Kitap okurken gözlerimiz çok çalışır ve beynimiz aktif olarak çalışır. Bu nedenle, yorgun olduğumuzda kitap okurken uyku daha hızlı gelir.
Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur. Kur'ân ve sünnette müzikle meşgul olmanın, müzik dinlemenin mutlak anlamda günah olduğunu gösteren deliller bulunmamaktadır.
Bulunduğunuz odada muhtemelen Kur'an yüksek bir yerdedir. Bu şekilde ayağınız o tarafa uzatsanız bile Kur'an'a uzatmış olmazsınız. Kur'an'a hürmet güzeldir, ama bundan dolayı sıkıntıya girmeye gerek yoktur.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.
Böyle durumlarda Kur'an'a saygı ve yüceltme açısından Kur'an radyosunu kapatmak daha doğrudur. Şeyh Abdulaziz bin Baz'a şöyle soruldu: Ev dışına çıkıldığında evde Kur'an-ı Kerim okunmasını açık bırakmanın hükmü nedir? Cevap: Sakıncası yoktur.
“Meleklerin girmediği 10 ev: 1-Akrabalardan alâkayı kesenin evi. 2-Anne babaya itaat etmeyenin evi. 3-Faiz yenilen ve alınan ev. 4-İçinde köpek bulunan ev. 5-Allah'ın zikredilmediği ev. 6-İçinde sahabeye sövülen ev. 7-Resim, suret ve heykel bulunan ev. 8-Müzik aletleri bulunan ve çalınan ev. 9-İçinde çan olan ev. 10- ...
"Canlıya âit boy resimlerini, (insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi) odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür halde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hale getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara ait boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olur."
el Cevab: Suret bulunan eve melek girmez hadisi sebebiyle mekruhtur. Kadınların başı açık gezdiği evlere de rahmet melekleri girmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri