Bir dekardan 2-8 ton arasında lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarında lahana bitkisi bulunur.
Ortalama olarak hektar başına lahana verimi 30-70 tondur. (1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekare olduğunu unutmayın). Çiftçilerin hektar başına 80 ton verim bildirmiş oldukları durumlarda vardır.
Lahana çeşidine göre tohumdan 80-180 gün veya dikimden itibaren 60-105 gün sonra hasada hazır hale gelir. Başlar sert olduğunda ve başın tabanı 10-25 cm ulaştığında lahanayı kesmelisiniz.
Kara lahana yetiştiriciliğinde dekardan 4 ila 5.7 ton verim alınabilmektedir.
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Tohum ekimleri Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar kademeli olarak devam edebilir. Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır.
Lahana, genellikle serin havayı tercih eden dayanıklı bir sebzedir. Çoğunlukla, ideal sıcaklık oranı 7 ila 23°C arasındadır. Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6°C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
İklim koşulları ve toprak yapısı uygun olan yerlerde yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Uygun baş gelişimi için gece- gündüz sıcaklık farkının 5 0C olması arzu edilir. Genelde (–100C) gibi düşük sıcaklıklara da tolerans- lıdırlar. Lahana grubu sebzeler genelde toprak yönünden pek fazla secici değildirler.
Fideliklere m²'den 600-700 fide alınacak şekilde 2-3 gr/m² tohum ekilmelidir. Bundan daha sık ekilmesiyle uzun boylu ve cılız fideler, seyrek ekilmesiyle eğri gövdeli ve yana doğru yatmış kalitesiz fideler elde edilir. 1 dekar alan için 8-12 gr arasında lahana tohumu kullanılır.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Serin iklim sebzesi olan lahanagillerde en kaliteli üretim Sonbahar-kış döneminde gerçekleştirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde genellik- le kışlık olarak yetiştirilirler.
Ortalama olarak azotlu gübrelerden (amonyum sülfat) dekara 40-50 kg. , fosforlu gübrelerden (süper fosfat) dekara 40-50 kg, potasyumlu gübrelerden (potasyum sülfat) dekara 20-30kg. hesabıyla verilebilir. Fosforlu gübrenin tamamı,potaslı gübre ve azotlu gübrenin 15 kg.ı fide dikimi ile beraber verilmelidir.
Bir lahana 6-9 kilo geliyor. Lahana genellikle turşularda ve yemek sanayiinde kullanılıyor. Brokolinin tarla fiyatı 1,5-2 lira.
İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük ve en lezzetli lahanasının Elbistan'da yetiştiğini savundu. Yılmaz, şöyle konuştu: "Elbistan lahanasının, yaklaşık 50 kilogram ağırlığı ile Türkiye'de rakipsiz olduğu ispatlandı.
Lahananın ağırlığı 0,4 kg ila 50 kg arasında değişmektedir. Çoğu olgun lahananın ağırlığı 0,5 ile 1,5 kg arasındadır. Normalde, ortalama olarak büyük baş lahana 1,1 kg, orta baş 0,9 kg ve küçük baş yaklaşık 0,8 kg ağırlığındadır. Lahana taze tüketilebilir veya salata, çorba ve sandviçlerde de tüketilir.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Yöresel olarak farklı adlandırılan kara lahanaya mancar, pancar, azman lahana da denilmektedir. Genellikle etli dolması yapılan bu bitkinin yemeği ve kavurması da yapılır. İçerdiği yüksek C vitamini dışında A, B ve E vitaminleri bakımından da zengindir. Oldukça besleyici olmasının dışında birçok faydası vardır.
Bu nedenle de kireçlenme tedavisi gören kişilerin yeşil yapraklı sebzeleri tüketmesi önerilmektedir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler denince gözünüzün önünde bir şey canlanmadıysa, hemen bir kaç örnek verelim. Ispanak, süs lahanası, pazı ve kara lahana tipik olarak köyü yeşil yapraklı sebzelere verilen örneklerdir.
Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Burunören köyünde yetiştirilen ve ağırlığı 47 kilograma kadar ulaşan dev lahanaların hasadı yapıldı.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
İklim istekleri bakımında seçici bir bitki değildir. Lahana yetiştiriciliği için optimal sıcaklık 12-23 °C derece arasındadır. Tohumlar çimlenip 3-4 yapraklı olana kadar düzenli olarak sulama yapılması lazımdır.
Lahana kış sebzesidir. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yetişme sürecini tamamlar.
Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun. Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir.
Lahana bitkisi doğada güz ve kış aylarında bulunmaktadır. Yaz döneminde ve ilkbahar aylarında yetişen lahanalar, mineral açısından kış aylarında yetişen lahanalara göre daha verimsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri