Malçlı üretimde işgücü ve zamandan tasarruf sağlanmıştır. Malçlı Kapya Biber yetiştiriciliğinde dekara ortalama 4-5 ton arasında ürün alınmıştır. Kapya biberin talep ve pazar fiyatları dikkate alındığında çiftçilerimiz için yüksek gelir getirisi sağlanmıştır.
kardeşim ben kırmızı (kapya) cinsi biber üretimi yapıyorum. bölgende kırmızı biber yetişiyorsa tavsiye ederim. 1 dönüme 5000-6000 fide dikilir. normal şartlardaki verimi 2000-4000 kg arasındadır.
Dekardan ortalama 2 bin 200 kilogram civarında ürün alınıyor.
Tek sıra dikilenlerde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30 cm'dir. Dekara 4200 adet bitki dikilir. Çift sıra dikimlerde masura genişliği 60 cm, iki masura arası 80 veya 100 cm olup, 60 cm masura genişliğinin iki yanına fideler dikilir ve fide arası mesafesi 30×50×80 cm'dir.
sivri biber iyi bir üründür tavsiye ederim bir yetiştirici ve ziraat mühendisi olarak hasat dönmi boyunca toplam 3-5 ton arası dönüme verim alabilirsiniz fiyatlar tamamen piyasa şartlarına bağlıdır..
İlgili 19 soru bulundu
Kapya biberin talep ve pazar fiyatları dikkate alındığında çiftçilerimiz için yüksek gelir getirisi sağlanmıştır. Böylece malçlı kapya biber üretimi ilimizde üretilen sebzeler içerisinde ekonomik öneme sahip ürünler arasında yerini almıştır.
Haziran sonu –Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat İşlemi genelde haftada bir yapılır.
Merhaba 13.24.12+(10SO3) gübresi ile başlangıç gübrelemesi yapabilirsiniz. Temel besin maddeleri içeriğine ilave kükürt, demir ve çinko içermektedir. Tabana kompoze 13.24.12+(10SO3)+ME ile birlikte granül potasyum sülfat uygulaması yapabilirsiniz. Fide gelişim döneminde fosforlu gübreleme için FOSFORUM verebilirsiniz.
Biber tohumu ve fidesinin ekim ve dikimi don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olmalıdır. Bu yüzden genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içindeki aylarda tavsiye edilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de değişiklik gösterebilmektedir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Hanife Çetin de yemeklerde kullandığı biber salçasının lezzetinin, zorluğunu unutturduğunu ifade etti. Salçalık biber satıcısı Adem Akbaş da 100 kilogram biberden 15-20 kilogram salça çıkarıldığını, 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama 15 kilogram salça tükettiğini kaydetti.
Biber üretiminde Antalya'nın Demre ilçesi öne çıkar. Çanakkale ise kapya biber üretiminde ilk sırada yer alır.
Biber (Capsicum annum. L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Bu iplerdeki biber ve patlıcanların ortalama satışı 7,5 lira. 1 kilo ve üzeri almak isteyenlere ise kilo ile satıyoruz. Kilosu 90 liradan veriyoruz. Ortalama 50 kilo biberden 1 kilo kuru biber çıkıyor. 55 ile 60 kilo patlıcandan 1 kilo kalıyor.
Kapaklarının temiz ve zedesiz olmasına dikkat edin.Yaz sonuna doğru kullandığınız etli biberler ne kadar lezzetliyse hazırladığınız salça da o oranda lezzetli olacaktır.5 kilogram etli biberden ortalama 750 gram-1 kg. arası domates salçası elde edebilirsiniz.
Çarliston biber çeşidi Zıpkın F1
Bu nedenle de yüksek verim potansiyeline sahiptir.
Adım Kapya Biberin Tohumlarını Çimlendirme:
Toprağa su sıkarak nemlendirin. Hızlı çimlenmesi için bardakların üzerini temiz poşetle kapatın. Poşete iki üç adet hava deliği açın. Biber tohumlarını oda sıcaklığında beklettiğinizde 1 hafta içinde çimlenecektir.
Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi. Halkın deyişiyle salçalık biberi" dedi.
Şöyle diyelim biber güneşi sever. Hatta domatesten bile çok... Bu yüzden saksıyı güneş alan bir yerde tutmalısınız. Ancak güneş ışınları direkt olarak gelmemeli, bu kurumalarına neden olabilir.
Kullanılacak Potasyum Sülfat Gübresi miktarı= Analiz ile bulunan potasyum(K2O) değeri x 2,0 Raporda verilmesi gerekli potasyum miktarı saf madde olarak 7 kg ise; Kullanılacak Potasyum Sülfatlı Gübre miktarı= 7 x 2,0 = 14 kg Potasyum Sülfat/ 1 dekar(1 dönüm) araziye verilmelidir.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Çökertenin seralarda neden olacağı kayıpların önüne geçmek için Previcur Energy* biber ilacı kullanılabilir.
Biberlerin yaşam döngüsü
Kolay yetişen, hızlı büyüyen biberlerin erginleşip çiçek açmaları 1,5 ay ile 3 ay arasında gerçekleşir. Biberler genellikle her yıl tohumdan yetiştirilir ve kışa doğru veya kışın ölürler. Ama aslında birkaç yıllık ömürleri vardır (iklimi uygun memleketlerde).
Haziran sonu-temmuz ayı başlarında hasada başlanıp genelde ekim ayı ortalarında hasat son bulur. Toplam 9-15 defa hasat yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri